Revista presei economice- 1 august 2013

BCR imbunatateste oferta curenta la creditele imobiliare si ipotecare in lei
BCR

Banca Comerciala Romana (BCR) imbunatateste oferta curenta pentru creditele imobiliare si ipotecare in lei CASA MEA BCR la nivelul disponibil clientilor care anterior puteau prezenta un avans minim de 25% din valoarea imobilului. Astfel, clientii, care incaseaza veniturile lunare in cont BCR, pot accesa cea mai buna oferta la creditele imobiliare/ ipotecare in lei din piata, la o diferenta nesemnificativa de ofertele similare in euro, cu avans minim de 15% si dobanda fixa de 6,25 %/an pe 3 ani sau dobanda variabila ROBOR 6 luni + 1,9 %/an. Oferta disponibila pentru clientii standard prevede dobanda fixa de 6,75 %/an pe 3 ani sau dobanda variabila ROBOR 6 luni + 2,4 %/an.

BCR a inregistrat in ultima perioada o dublare a numarului solicitarilor clientilor pentru creditele in lei destinate achizitionarii de imobile.

 

In ultimii sapte ani creditele imobiliare in valuta au crescut de cinci ori
Ziarul Financiar

Din 2006 stocul de credite in valuta acordate de banci pentru achizitia de locuintte a crescut de cinci ori, in timp ce creditele in lei au crescut cu doar 80%. Potrivit datelor BNR, creditele in valuta au crescut de la 1,8 mld. euro in decembrie 2006 la 8,2 mld. euro in mai 2003.

Stocul de credite in lei a crescut in ultimul an datorita scaderii costurilor de finantare si al restrictiilor impuse de BNR la imprumuturile in valuta. Creditele ipotecare in lei au depasit in luna mai pragul de 2 mld. lei. Principalul obstacol pentru dezvoltarea pietei creditelor in lei a fost diferenta de aproximativ 40-50 de puncte procentuale a dobanzii la creditele in lei si in euro, care a facut ca volumul restantelor la creditele in euro si franci elvetieni sa se majoreze considerabil. In prezent, aceasta diferenta s-a redus pana la trei puncte procentuale.

 

Analistii se asteapta ca BNR sa reduca luni dobanda de politica monetara la 4,75%
Wall Street

Analistii financiar-bancari considera ca Banca Nationala a Romaniei va reduce luni dobanda de politica monetara de la 5% la 4,75%, iar rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate. De asemenea se considera ca dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4,25% pana in luna decembrie 2014. Estimarile pentru finalul anului 2014 se incadreaza intre un minim de 3,5% si un maxim de 4,50%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 12% pana la finalul anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi pastrate la nivelul de 20%, atat in anul 2013 cat si in anul 2014, conform opiniei participantilor la sondaj.

                        Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *