Perspectivele creditarii in Romania

In perioada 25-29 noiembrie 2014 la Centrul de Pregatire BNR de la Cumpatu, Sinaia a avut loc a paisprezecea editie a seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank Romania, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor. Temele aduse in discutie au fost si anul acesta de real interes.

Multe dintre discutii au fost conduse cu privire la mersul creditarii bancare din Romania. “Exista semne ca varful contractiei ciclului financiar se apropie de final si exista argumente pentru revenirea increderii in economie. Reducerea dobanzilor si mentinerea lor la un nivel redus indica faptul ca ne putem astepta la inceperea ciclului de crestere a creditarii”, a declarat Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. In opinia sa, contractia intermedierii financiare se apropie de final, invocand ca principale semne echilibrarea raportului dintre credite si depozite si cresterea creditelor noi. “Volumul de credite noi acordate trimestrial de banci persoanelor fizice este de 5 miliarde de lei si de aproximativ 8 miliarde lei pentru persoane juridice, fiind vorba atat de credite noi cat si de prelungiri ale creditelor existente”, a precizat acesta. “Dar pentru a avea o crestere a creditarii mai mare decat economisirea, trebuie atrase resurse din alte locuri, iar pentru acest lucru este nevoie de instrumente de finantare, incredere si randamente atragatoare. Un instrument sunt obligatiunile ipotecare, cu care pot accesa economisire externa pe care o pot aduce in Romania pentru a putea credita in continuare”, a mai spus Oprescu.

In aceeasi ordine de idei, Luca Bertalot – Secretar General al Federatiei Europeane Ipotecare a subliniat superioritatea instrumentelor de tip “cover bonds” in atragerea de resurse financiare de catre banci. De asemenea, acesta a vorbit si despre evolutiile reglementarilor pe piata ipotecara europeana.

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a subliniat ca un impediment in calea creditarii este dat de nivelul limitat al proiectelor bancabile. “In prezent, apreciez ca 40% dintre solicitarile de credite nu sunt bancabile. La un moment dat, in urma cu cativa ani pe fondul crizei financiare, nivelul se situa chiar la 80%. Lucrurile se vor schimba usor-usor pe fondul revenirii increderii”, a precizat Radu Gratian Ghetea.

Seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, a prezentat o radiografie succinta a starii sistemului bancar romanesc, scotand in evident dificultatile bancilor prin prizma rezultatelor financiare inregistrate in septembrie 2014. “Pe fondul provizioanelor mari care s-au inregistrat, si va spun ca mai urmeaza multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depasi lejer 2 miliarde de lei”, a declarat acesta. In opinia sa, marea problema a sistemului va ramane in continuare insolventa companiilor. “Numarul insolventelor a inceput sa scada. Daca se reuseste crearea acestei baze de date cu administratorii si actionarii care au bagat firme in insolventa, sportul asta national o sa se diminueze. Una din sapte firme intra in insolventa si doar 2% ies din procedura, restul se duc in faliment”. Exista si o serie de vesti imbucuratoare, rata creditelor neperformante a coborat de la 22,3% la 15,3%, iar solvabilitatea sistemului a urcat la 17,1%, de la 15,5% la finele anului trecut.

imagesCAJ8SMBGimagesCA31N2JWimagesCABZ45YY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *