O perspectiva neconventionala asupra politicii monetare

Gabriel MursaGabriel MURSA

Ultimul deceniu a insemnat pentru economia mondiala si, implicit, pentru cea romaneasca o perioada extrem de bogata de evenimente. Dupa exuberanta anilor 2001-2008, a urmat “aterizarea fortata” din ultimii cinci ani. Succesiunea rapida si extrem de interesanta de “intamplari” cu caracter economic a dat nastere unei literaturi foarte eterogene, al carei obiectiv major a fost si este acela de a da explicatii si de a furniza solutii. Din nefericire, cele mai multe titluri aparute de-a lungul acestei perioade nu au reusit sa atraga atentia printr-un demers riguros si convingator, iar acest lucru este cu atat mai valabil pentru productia de carte autohtona.

Evident, exista si exceptii. Una dintre acestea este ultima carte scrisa de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Ceea ce atrage atentia in mod deosebit asupra lucrarii Politica monetara: ipostaze neconventionale este soliditatea argumentarii. Scrisa de un “actor” puternic implicat in evenimentele economice derulate in ultimii ani in Romania, aceasta carte se vrea a fi o analiza pedanta si rafinata a ceea ce s-a intamplat in sistemul productiv mondial si national de-a lungul ultimului ciclu economic. Desigur, tinand cont de statutul profesional al autorului, lucrarea sus-pomenita se concentreaza, in special, pe probleme de natura monetara, fara a ignora insa alte aspecte al politicii economice. Prin urmare, Lucian Croitoru analizeaza in profunzime chestiuni precum viabilitatea monedei euro, “atacul speculativ” la care a fost supus leul dupa inceperea crizei economice sau reactia Bancii Nationale a Romaniei in fata provocarilor dure ale ultimei jumatati de deceniu. Intreg efortul analitic se deruleaza cu argumente solide, dense si pline de semnificatie. In fapt, aceasta pare sa fie cea mai importanta calitate a cartii. Rar poate fi gasita in literatura economica autohtona un demers stiintitic atat de concentrat, de bine articulat si de solid. Politica monetara: ipostaze neconventionale nu este tipul de carte ce poate fi citita in metro, ci in biblioteca, inarmat cu pix si fise de lectura. Argumentele de natura teoretica sunt dublate de cifre si date, al caror scop este acela de a intari empiric argumentatia.

978-606-588-368-0_4Un alt merit al cartii este acela de a reduce in discutie una din problemele extrem de interesante ale teoriei economice, mai precis, “capcana lichiditatii”. Analizata de Keynes si ignorata, oarecum, de descendentii sai, subiectul capcanei lichiditatii este reluat si tratat intr-o maniera cat se poate de docta in aceasta interesanta lucrare. Analiza lui Lucian Croitoru legata de aceasta chestiune vrea sa explice lipsa de reactie a sistemului economic in fata reducerilor masive ale ratei dobanzii (pana aproape de 0%) din SUA sau Marea Britanie.  Mesajul implicit al demersului dumnealui pare sa transmita tuturor urmatoarea idee, care ar trebui retinuta atat de marele public, cat si de politicieni: politica monetara are posibilitati limitate si, prin urmare, nu ne putem pune toate sperantele in ceea ce fac bancile centrale.

Potentialul cititor are posibilitatea sa descopere o multime de lucruru interesante prin parcuregerea acestei carti. Desigur, Lucian Croitoru scrie din pozitia unui expert ce lucreaza intr-una dintre cele mai importante institutii publice ale tarii. Prin urmare, demersul dumnealui se doreste a fi si o pledoarie in favoarea unei entitati care, din perspectiva intelectualilor cu alte viziuni, poate fi vazuta drept cauza fundamentala a ciclurilor economice. Din acest punct de vedere, pot exista diferente esentiale de vedere intre ideile exprimate intre copertile lucrarii de fata si, spre exemplu, adeptii Scolii austriece de economie. Cu toate acestea, diferentele de opinii nu pot stirbi calitatea argumentarii si rezultatele efortului stiintific depus de autor. Pentru cei interesati sa inteleaga cat de cat evenimentele economice ale ultimilor ani, cartea Politica monetara: ipostaze neconventionale ofera o perspectiva extrem de incitanta.

One Response to O perspectiva neconventionala asupra politicii monetare

  1. Tvigun Cazimir Eugen says:

    Mi-a adus si mie cartea Mos Craciun, desi nu ma consider atat de batran, si a gasit-o intradevar extrem de interesanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *