Numarul 43 / noiembrie 2015
“Darea in plata” ameninta stabilitatea bancilor romanesti
Zilele acestea se afla in prim plan o alta amenintare la adresa bunului mers al banking-ului din Romania. Asa-numita lege “Darea in plata” a trecut Camera deputatilor. Acesta este “inspirat” din Directiva europeana privind creditul ipotecar si prevede ca intr-un contract de credit, cele doua parti, banca si debitorul, pot conveni ca in caz de executare silita, imobilul sa fie suficient pentru acoperirea datoriilor, chiar daca valoarea acestuia este mai mica decat suma ramasa de rambursat. Toate bune si frumoase, insa problema care o aduce e faptul ca in viziunea legiuitorului din tara noastra aceasta varianta devine generalizata si obligatorie, atat pentru creditele noi, cat si pentru cele in sold. Pericolele pe care le-ar aduce sunt extrem de mari, pe mai multe planuri.
Unele repere microeconomice in procesul de tranzitie din Romania
Semnalam cu deosebit interes o noua lucrare a prof. dr. Cezar Mereuta, cercetator asociat al Centrului de Macromodelare Economica al Academiei Romane: “Unele repere microeconomice in procesul de tranzitie din Romania”. Aceasta este o lucrare aparte din mai multe puncte de vedere. In primul rand prin faptul ca aduna in paginile sale principalele rezultate ale cercetarii “de-o viata”ale profesorului Mereuta.
Cand democratia cade victima birocratiei
Ionut BALAN – bloguluibalan.ro
Jurnalistul Florin Rusu scrie ca un sistem democratic e construit pe corpuri intermediare, iar politicienii sunt doar un varf al aisbergului. Nu ei sunt creatorii sistemului cum credeau cei care au demonstrat in strada, ci mai degraba creatia lui. La baza sistemului stau tehnocratii si functionari, care fac tot posibilul sa para indispensabili.
Daca vrei sa castigi bani dintr-o afacere, incepe cu buzunarul tau!
consultant in strategie de comunicare si resurse umane
Motto:
“Daca iti imaginezi ca iti poti permite sa pierzi putini bani, atunci vei ajunge sa pierzi foarte multi”
proverb chinezesc
Astazi va invit sa cititi in acest articol despre principii de gandire economica in educatia financiara – un aspect crucial pentru antreprenori si liber-profesionisti. Un lucru foarte important pe care fiecare trebuie sa il constientizeze in legatura cu educatia sa financiara este faptul ca, atata vreme cat tu muncesti pentru bani, atunci cand cheltui bani, cheltui in mod indirect si timpul pe care l-ai consumat pentru a castiga acei bani.
EUCOFILE a ajuns la 15 ani de excelenta
In perioada 16-21 noiembrie a.c. a avut loc cea de-a cincisprezecea editie a EU-COFILE (European Union Finance & Banking Lectures Project) organizat de Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank la Centrul de pregatire al BNR din Sinaia. Temele centrale ale prelegerilor au fost: macrostabilitatea, noua lege a obligatiunilor ipotecare, consecintele legii “darii in plata”, degradarea discursului public, reformele structurale, adoptarea monedei euro, modelele de fiscalitate.
A noua editie Power L@unch
Joi, 26 noiembrie 2015, a avut loc Power L@unch – un eveniment destinat liderilor de opinie din industria de IT & Outsourcing si din mediul universitar relevant iar la aceasta a noua editie, avem ca speaker pe Ilinca PAUN, Managing Director COLLIERS Romania care va aborda corelatiile dintre industria ITC – generatia Y – birouri verzi – educatie. Evenimentul s-a derulat in doua parti. Prima parte a avut loc la Hotel International, sala Belvedere, etaj XI, apoi dupa-amiaza, incepand cu ora 16.00 in Aula “Mihai Eminescu” din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Ilinca Paun a sustinut o conferinta cu acces public, destinata studentilor economisti si informaticieni, precum si cadrelor didactice; conferinta fiind transmisa live online. Inregistrarea poate fi vizualizata aici. Amfitrionul evenimentului a fost Dan Zaharia, Senior Leasing Consultant EXTIND.
Arunca la cos analiza fundamentala si ramai la diagramele tale!
Seria minighidurilor de la Editura Publica continua si luna aceasta, gratie sprijinului Erste Asset Management, cu o noua carte care reuneste experientele a 14 traderi de succes pe pe pietele financiare. Ideea centrala a cartii este cum sa faci bani urmarind tendintele pietei. Pare paradoxal, dar, conform opiniei lui Michael W. Covel, autorul Minighidului de tranzactii financiare, este suficient sa stii cand “intri” si sa “iesi” de pe o investitie intr-un titlu financiar, valuta, marfa etc. Daca stii sa urmezi piata, nu iti trebuie cunostinte aprofundate despre obiectul investitiei. Totul depinde de cum “mirosi” in ce directie o ia piata! In opinia sa analiza tehnica este tot ce trebuie sa stii, analiza fundamentala fiind inutila.
A fi manager inseamna sa pornesti intr-o calatorie pe care trebuie sa o termini
Esti manager, director a unei organizatii? Te afli intr-o pozitie de conducere sau coordonare a unor proiecte? Aspiri catre astfel de pozitii? Cred ca nu ar trebui sa iti scape cartea Lindei Hill si a lui Kent Lineback, “Excelenta in management. Trei reguli de succes”! E “un clasic modern”, cum o numea Financial Time, care nu ar trebui sa iti lipseasca de pe birou, sa fie acolo la indemana, astfel incat sa o poti consulta oricand ai nevoie pentru a solutiona o problema de management.