Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 10

Echipa SSIF Broker

Politica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea II

Relaxarea monetara practicata de marile banci centrale in ultimii ani a influentat atat pretul activelor financiare cat si creditarea, reducand efectul negativ al recesiunii economice. Cu toate acestea, achizitia de obligatiuni nu poate reduce rata dobanzii cand aceasta este la zero si de aceea, marirea pur si simplu a masei monetare nu este un stimul eficient. Deoarece banii si obligatiunile devin substitute apropiate, indivizii pot alege sa puna la saltea banii injectati de banca centrala. Acest fapt va micsora viteza de circulatie a banilor si tocmai de aceea, bancile centrale trebuie sa se concentreze pe piete si rate de dobanda specifice.
FED-ul american a avut ca si obiectiv asadar sa imbunatateasca functionarea pietei obligatiunilor si sa micsoreze ratele de dobanda pe termen lung si nu sa mareasca pur si simplu masa monetara. Agitatia de pe pietele financiare cauzata de falimentul Lehman Brothers in 2008 a necesitat furnizarea de urgenta de lichiditati atat pentru sectorul financiar cat si pentru cel nefinanciar. Primul program de relaxare monetara adoptat de FED in 2008 a vizat oferirea unui suport pentru intreaga economie insa piata imobiliara a fost prioritatea numarul unu. Obiectivul acestui program era reducerea costului si marirea disponibilitatii creditelor pentru cumpararea de locuinte.
Acest program, desi a redus haosul de pe pietele financiare, nu a reusit totusi sa mareasca activitatea de productie. Preturile au inceput sa scada in SUA si asta nu datorita maririi productivitatii ci din cauza ca vanzarile au intrat pe un trend descendent. Inflatia a ajuns la 1% si deflatia aparea dintr-o data ca un pericol foarte actual astfel ca in 2010, FED-ul a inceput al doilea program de relaxare monetara. Acest program avea ca si scop bine stabilit micsorarea dobanzilor pe termen lung si marirea inflatiei pana in intervalul de 1,5-2%.
Masurile adoptate de FED nu au avut insa efectul scontat, economia americana stagnand din cauza ca locurile de munca nou create erau din ce in ce mai putine. Astfel ca, in septembrie 2012 FED-ul a anuntat al treilea program de injectie de lichiditate insa aceasta injectie nu mai era limitata cantitativ ca si precedentele. Aceasta injectie urma sa continue atata vreme cat piata muncii nu se imbunatateste substantial avand in vedere totusi si nivelul inflatiei. Desi masa monetara s-a triplat ca urmare a acestor programe, indicatorii economici s-au imbunatatit intr-un ritm sanatos iar bancile au acumulat rezerve substantiale.
Tinand cont de acest fapt, era normal ca relaxarea sa ia sfarsit insa problema FED-ului este cum sa convinga pietele financiare ca acest sfarsit nu inseamna o abandonare a suportului oferit. Desi somajul a scazut pana la nivelul de 6% dorit de FED, iar inflatia este la un nivel acceptabil in intervalul 1,5-2%, FED-ul va continua sa ajute piata muncii si economia per ansamblu. Dificultatea apare insa acum in ceea ce priveste momentul oportun de a mari rata de politica monetara. Prima crestere din ultimii opt ani este asteptata pentru primavara viitoare insa banca centrala mericana trebuie sa calculeze exact consecintele acestei majorari pentru economia SUA in particular dar si pentru economia mondiala in general.
Cu alte cuvinte, FED-ul va trebui sa nu influenteze negativ ritmul de crestere economica prin anularea efectelor acestei cresteri asupra nivelului salariilor. O majorare de rata implementata intr-un moment inoportun, adica atunci cand economia nu creste pe baze solide, ar putea arunca SUA intr-o noua recesiune. In plus, pietele financiare au devenit dependente de aceasta relaxare monetara iar impactul eliminarii injectiei combinata cu majorarea ratei de politica monetara ar putea insemna sfarsitul trendului ascendent din prezent. Tocmai de aceea, FED-ul va trebui sa revina la o actiune comuna cu celelalte banci centrale pentru a linisti investitorii de pe burse.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *