Interviu cu Dan Pascariu: Nu am fi avut acumularile pe care le-am avut si cresterea economica din deceniul trecut, in absenta bancilor straine

Reporteri: Carmen Sandu, Bogdan Capraru

Miercuri, 9 mai 2012, la ora 17.00, in Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Dan Pascariu, Presedintele UniCredit Tiriac Bank, a sustinut un seminar cu tema “Succesul nu este intamplator”. Evenimentul a fost organizat de Unicredit Tiriac Bank in parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, si s-a adresat cu precadere studentilor interesati de probleme de leadership. Astfel, evenimentul a atras persoane din randul studentilor, al personalului academic, angajati din banci si nu numai. Cu aceasta ocazie echipa EconomiaOnline.ro a luat un interviu domnului presedinte al Consiliului de supraveghere Unicredit Tiriac, Dan Pascariu.

Reporter: Sunteti presedintele Consiliului de Supraveghere a subsidiarei unuia dintre cele mai mari grupuri bancare internationale. Cum estimati tendintele din domeniul bankingului international in contextul crizei actuale? De asemenea, cum vedeti in urmatoarea perioada evolutia in topul primelor 10 banci conform dimensiuni activelor la nivel international, din perspectiva tarii de provenienta? Ce putere economica va domina topul?

Dan Pascariu: Pe plan international cred ca bancile isi vor diminua activele, intrucat noile reglementari in materie de prudenta bancara, de capitalizare si de lichiditate, le vor obliga la acest exercitiu, in absenta capacitatii de crestere substantiala a capitalurilor. In ceea ce priveste sistemul bancar romanesc, cred ca in continuare acesta va fi dominat de bancile cu capital austriac.

Reporter: Considerati ca sistemul bancar romanesc a avut de castigat ca urmare a dominarii capitalului strain ?

Dan Pascariu: Categoric. Cred ca este o neintelegere a ceea ce inseamna subsidiara unei banci straine intr-o tara ca Romania. O banca de genul acesta, este in ultima instanta o banca locala pentru ca ea face parte din fibra socio-economica a tarii si avantajul venirii acestor banci este pe mai multe planuri: au adus capitaluri, au adus management, au adus standarde si in permanenta au venit cu finantari, astfel incat economia a avut de castigat. Noi nu am fi avut acumularile pe care le-am avut si cresterea economica din deceniul trecut, in absenta bancilor straine, avand in vedere putinatatea, precaritatea capitalurilor autohtone.

Reporter: Credeti in nevoia reiterarii memorandumului de la Viena ?

Dan Pascariu: Nu cred ca este absolut necesara. Cred ca bancile straine care au subsidiare in Romania, vor face tot ceea ce le sta in putere pentru a-si mentine avantajul de piata pe care il au in momentul de fata in Romania, asigurand resursele de finantare acestor banci.

Reporter: Ce opinie aveti in legatura cu politica Bancii Nationale a Romaniei, de scadere graduala a ratei dobanzii de politica monetara. Considerati ca ar trebui acompaniata si de scaderea ratelor rezervelor minime obligatorii ?

Dan Pascariu: Cred ca Banca Nationala face bine ce face acum, m-as fi asteptat sa inceapa mai devreme cu scaderea ratelor de dobanda. In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, cred ca am o alta parere decat majoritatea colegilor mei, in sensul ca rezervele minime obligatorii trebuie scazute atunci cand Banca Nationala simte ca exista lipsa de lichiditate in piata. In momentul de fata nu stiu daca asistam la o lipsa de lichiditate, in conditiile in care este mai degraba o lipsa de cerere de credite pe piata, sau o cerere destul de precara.

Reporter: Curand, noul Guvern investit a anuntat recuperarea partiala a salariilor bugetarilor. In viziunea dumneavoastra, care ar fi efectele acestei masuri asupra sistemului bancar ?

Dan Pascariu: Categoric ca vor fi mai multi bani in piata. Nu cred ca acesti bani in plus vor contribui la o inflatie mai mare, dar ei pot sa contribuie atat la usurarea poverii rambursarii creditelor de catre persoanele fizice si mai ales de catre bugetari, care au avut cel mai mult de suferit si in al doilea rand la un oarecare reviriment al consumului. Daca vom asista la un reviriment al consumului, atunci vom putea asista si la o cerere mai mare de credite din partea agentilor economici.

Reporter: Care este cartea pe care sistemul bancar romanesc va trebui sa mizeze in urmatoarea perioada: retail, corporate sau IMM-uri ?

Dan Pascariu: Depinde cand se va relua consumul, daca consumul nu se va relua curand, atunci cred ca cartea o va reprezenta, in principal partea de corporate si IMM-uri. Depinde ceea ce se va intampla si pe plan extern, in ce masura Europa va avea nevoie sau nu de exporturile noastre, pentru ca in lipsa unei cereri substantiale, consistente din partea tarilor in care noi exportam, este greu de dezvoltat, este greu ca economia sa creasca si e greu sa existe cerere pentru credite. Cererea de credite exista atunci cand ai piata.

Reporter: Ati afirmat la un moment dat ca un leader ia decizii in trei domenii: strategie, oameni si criza. Tinand cont de realitatile sistemului bancar romanesc, in care dintre cele trei domenii credeti ca sunt luate cele mai grele decizii ?

Dan Pascariu: Intotdeauna in ceea ce priveste oamenii. Nu exista nici un fel de dubiu in aceasta privinta. Sigur ca si strategiile sunt importante, pentru ca in functie de deciziile strategice si cu privire la modelul de business poti sa ai succes sau nu, dar daca nu ai luat deciziile corecte in materie de oameni si de strategie, atunci vei avea mult mai multe crize decat poti duce.

Acest interviu a fost realizat in colaborare cu emisiunea “Puls economic”, TeleM Iasi.

Galerie foto:

Foto: Mihai Avornicesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *