Colocviile Pietei Financiare Florin Petria, editia a VI-a

colocviile-f-p-300x96Finalul lunii februarie a fost incununat de o noua editie a Colocviilor Piata Financiara. Evenimentul a avut loc la Sinaia, la Hotel New Montana. Ca de obicei, evenimentul a avut oaspeti de seama, iar temele dezbatute au fost de real interes si actualitate. De asemenea, aria de acoperire a fost generopasa: asigurari, macroeconomie, banking, leasing, supraveghere bancara, piata de capital.

DSCF0711Dezbaterile au fost deschise de Mariana Diaconescu, presedinte ASIROM, care a prezentat o radigrafie a pietei asigurarilor din Romania. Conform unui studiu, 46% dintre romani nu au incredere in companiile de asigurari, principalii factori fiind reprezentati de lipsa de educatie si sentimentul de nesiguranta al consumatorilor generat de criza financiara. Ca urmare, gradul de penetrare a industrei asigurarilor in tara noastra este foarte redus, de numai de numai 1,4% din PIB, fata de 3% in tarile din regiunea noastra. O alta concluzie subliniata a fost accea ca “romanii sunt mai interesati sa isi asigure masinile decat locuintele, viata, sanatatea si copii.”

DSCF0718Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, s-a axat pe evolutiile macroeconomice din tara noastra, sugerand o imbunatatire a acestora, pe fondul existentei unui nivel acceptabil al deficitelor (deficit bugetar si deficit de cont curent). In opinia sa, pentru o imbunatatire a rating-ului de tara e necesara continuarea reformelor structurale. In privinta reducerii cotei CAS, Rozalia Pal apreciaza efectele sale benefice, dar, in acelasi timp, considera ca nu sunt suficiente, alaturi de acestea ar trebui imbunatatit gradul de colectare a taxelor si impozitelor.

DSCF0731Reprezentantii Volksbank, dintre care a facut parte si Diana Ciubotariu, Director Directia Juridica si Guvernanta Corporativa, au facut o scurta prezentare a sirului de evenimente legate de procesele privind clauzele abuzive, scotand in evidenta neclaritatile si problemele aparute in urma aplicarii OUG 50 si a Legii 193.

20140221_172749Dana Demetrian, Directorul executiv al retelei de retail din cadrul BCR, s-a axat pe un subiect legat de viitorul banking-ului in Romania: deplasarea punctului de greutate al relatiei cu clientul de la unitate bancara spre canale alternative – mobile banking, zone de self banking etc Ea este de parere ca bancile au in continuare nevoie de sedii, unde sa aiba loc consilierea de calitate a clientilor si orientarea lor catre alte canale de utilizare a serviciilor bancare.

DSCF0759Despre piata de leasing a vorbit Felix Daniliuc, presedintele Raiffeisen Leasing, sugerand o anumita inertie la schimbare a pietei de leasing din Romania, cu o adaptare scazuta la noile cerinte ale clientilor. Pentru Raiffeisen Leasing criza a insemnat o schimbare a modelului de business, cu accent pe imbunatatirea relatiei cu clientul, pozitionand leasingul ca “solutie si mai putin ca produs”.

20140221_191947Codin Nastase, vicepresedinte risc Bancpost, a declarat ca marea provocare pentru banci in perioada urmatoare este adaptarea la noile riscuri ce pot apare. In opinia sa, unul dintre aceste riscuri a devenit practica proprietarilor de a-si baga firma in insolventa pentru a evita ramburasarea creditelor.

A doua zi a colocviilor a inceput cu Directorul  Directiei  DSCF0776Supraveghere  din BNR, Nicolae Cinteza, a facut o radiografie la “rece” a sistemului bancar romanesc. Astfel, s-au prezentat evolutiile performantei bancare din sistemul bancar romanesc, scotand in evidenta faptul ca profitul obtinut la nivelul lui 2013 s-a datorat mai mult modifcarilor privind trecerea de la RAS la IFRS, trecere ce a eliberat o parte din provizioanele constituite pe sistemul romanesc de raportare. Astfel, profitul bancar din 2013 a fost mai mult unul financiar. O alta tendinta subliniata a fost cea de scadere a pasivelor externe, ceea ce ar putea insemna o intoarcere a resurselor catre bancile mama ale subsidiarelor romanesti. Volumul acestor surse a scazut de la 17,5 miliarde euro la inceputul lui 2013, la 14,2 miliarde la finalul anului, iar la 31 ianuarie s-a mai redus cu 800 de milioane, la un total de 13,4 miliarde euro. In ceea ce priveste solvabilitatea, aceasta a inregistrat o crestere pe parcusul anului anterior.

20140222_100050Seful supravegherii BNR a fost urmat de Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) responsabil pentru Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare. Discursul sau a scos in evidenta necesitatea de liberalizare a pietei de capital romanesti.

20140222_134254Colocviile au fost inchise cu participarea lui Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). In opinia sa, Romania are nevoie mai mare de banci decat au alte state, pentru a putea ajunge din urma din punct de vedere economic tarile din vestul Europei. El vede esentiala in acest sens triada stimularea creditarii – cresterea cererii solvabile – imbunatatirea perceptiei publicului fata de banci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *