Cea mai de pret comoara a unei natiuni este capitalul uman

Bogdan CAPRARU

“Suntem din ce in ce mai nemultumiti de ceea ce reprezentam ca indivizi, de ceea ce societatile in care traim ne ofera, de reactia noastra la evenimente si fapte ce exced normalitatii intr-o lume civilizata” este fraza de inceput a ultimei carti publicate de domnul conf. univ. dr. Cristian Popescu: “Capitalul uman in noile democratii”. Este o fraza care te incita sa nu lasi cartea din mana si sa o citesti cu mult interes, abordand una dinte cele mai sensibile probleme ale societatii actuale, nu doar din Romania, ci si la nivel international: criza capitalului uman.

Desi este o lucrare de cercetare cu multe elemente tehnice, prin stilul in care este scrisa si prin maniera in care prezinta si interpreteaza rezultatele cercetarii, cartea este accesibila si patrunzatoare in acelasi timp, pentru orice categorie de cititor interesat de acest subiect. Ea este utila nu doar mediului academic, ci si oricarui specialist in resursele umane. Este folositoare atat pentru responsabilii cu managementul si dezvoltarea resurselor umane la nivel macro (decidenti privind politicile sociale, educationale, de santate, la nivel de ramura etc.), cat si la nivel micro, de firma.

Dintre temele dezbatute in cadrul cartii amintim: efectele schimbarilor democatice asupra capitalului uman; interdependentele dintre politicile publice, capitalul uman si cresterea economica; implicarea statului in domeniul educatiei si sanatatii; impactul migratiei externe si interne asupra capitalului uman din Romania. Analizele sunt facute “la rece”, concluziile sunt clar exprimate. Studiile empirice sunt in mod pragmatic propuse, iar rezultatele extrem de interesante si graitoare. Astfel, lucrarea este deosebit de generoasa in privinta incarcaturii informationale pe care o ofera.

Sintetic, am putea enumera o parte dintre concluziile studiilor empirice intrerpinse pe parcursul cartii. Astfel, in Romania, s-a dovedit faptul ca increderea in guvern este invers proportionala cu gradul de educatie si, de asemenea, o educatie mai buna duce la scaderea increderii in semeni, dar, in acelasi timp, si la o dezvoltare a abilitatilor de a stabili contacte si de a negocia in mod amiabil pastrarea acestora, o crestere a nivelului de asociere. Increderea romanilor depinde de o serie de factori, cum ar fi: eterogenitatea sociala si economica; normele sociale ce restrang sau elimina abuzurile; institutiile formale ce garanteaza derularea contractelor; bunastarea; venitul.

In ceea ce priveste politicile educationale, autorul considera ca tarile in curs de dezvoltare vor obtine un avantaj substantial mai mare, daca isi vor indrepta atentia spre nivelul primar si secundar al educatiei, acolo unde se insusesc abilitatile de baza, cu caracter general. In ceea ce priveste evaluarea politicilor privind sanatatea, studiul arata ca eficienta acestora in tarile central si est-europene din UE este destul de scazuta, atat in comparatie cu cele mai bine pozitionate state, cat si in raport cu media.

Criza din perioada 2008-2010 a afectat in mod serios economia Romaniei, atat prin intermediul migratiei externe, cat si interne. Fluxurile inter-regionale sunt importante si tind sa se amplifice, intr-o determinare bidirectionala cu adancirea decalajelor PIB, a evolutiei volumului investitiilor straine si, pe ansamblu, a deteriorarii nivelului de trai. Fenomenul migratiei va afecta in mod consistent pe termen mediu si lung posibilitatea de dezvoltare convergenta a regiunilor slab dezvoltate.

Cartea a fost publicata in Colectia Economikon a Editurii Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi si este deschisa cu o prefata scrisa de distinsul profesor univ. dr. Ion Pohoata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *