Cateva lucruri pe care nu le stiai despre taxe si impozite

Iuliana TOMULEASA
Impozitele reprezinta cea mai importanta si totodata cea mai veche resursa financiara, originile sale fiind legate de existenta statului si a banilor. Din punct de vedere etimologic, cuvantul ,,impozit” provine din limba latina de la ,,impositum”, care semnifica obligatie publica. De-a lungul timpului s-au remarcat numeroase taxe si impozite, care au fost mai putin obisnuite si mai putin conectate la realitatile economice.
Din perspectiva Romaniei, se remarca faptul ca aceasta ocupa pozitia 134 in clasamentul Paying Taxes 2014, raport ce a fost realizat de Banca Mondiala si de compania de consultanta PwC. Comparativ cu anul 2013, aceasta si-a imbunatatit pozitia, in anul precedent ocupand pozitia 136. In ciuda acestor aspecte, situatia Romaniei este ingreunata de slaba utilizare a platilor online, ceea ce face ca Romania sa fie tara cu cel mai mare numar de plati de taxe intr-un an din Europa Centrala si de Est. La nivelul UE, numarul mediu de plati fiscale este de 13,1, de trei ori mai mic decat in Romania.
Totusi, se remarca o serie de taxe bizare stabilite de autoritatile romane :
- Taxa pe artificii : in Timisoara, firmele care se ocupa cu serviciile pirotehnice platesc autoritatilor locale 200 de lei pentru un minut de spectacol cu artificii;
- Taxa pe apa de ploaie: craiovenii platesc 41 de bani pe metrul cub de apa de ploaie. La Alba Iulia, oamenii scot din buzunar 3 lei pe metrul cub de apa de ploaie.
- Taxa pe paragina: in Timisoara, proprietarii de terenuri sau cladiri care nu le ingrijesc corespunzator, risca sa fie obligati sa plateasca aceasta taxa;
- Taxa pe liniste: aceasta taxa a fost introdusa de Radu Mazare in Constanta. Toate firmele din oras trebuie sa plateasca taxa, care poate ajunge si la doua mii de lei pe an, in functie de marimea spatiului ocupat de firma;
- Taxa pe sant: in Bacau, firmele de constructii platesc o taxa pe sant. Constructorii care fac santuri trebuie sa plateasca 2 lei pe metru de sant, pe zi;
- Taxa pe cal: orice proprietar de cal trebuie sa scoata din buzunar 5 lei pe an, pentru fiecare animal, acesti bani ajungand la Autoritatea Hipica Nationala;
- Taxa pe Crucea Rosie: un procent din preturile biletelor vandute pentru evenimentele culturale, de divertisment sau sportive, chiar si pentru filmele de la cinematografe merg la Crucea Rosie;
- Taxa pe casatorie: primaria din Galati a stabilit o taxa pentru casatorii. Taxa incepe de la 72 de lei daca aceasta ceremonie are loc pana la ora 19:00 si este de zece ori mai mare daca este dupa aceasta ora.
Autoritatile romane nu sunt singurele care au instituit taxe mai neobisnuite, in lume fiind cunoscute taxe nu mai putin bizare, cum ar fi taxa pe barba, taxa pe palarii, taxa pe fereastra (a se vedea mai jos):
1.Impozitul pe dinti
Acest impozit a fost inventat de turcii medievali, pentru care orice alis-veris era binevenit la visteria tarii si chiar la buzunarele inaltilor demnitari, pentru ca pe atunci coruptia era un merit, nu un viciu. Demnitarii turci au considerat ca cetatenii cu dinti buni isi pot permite sa manance mai mult decat ceilalti, indeosebi carne si dulciuri, consumand din alimentele obstei.
Asadar, populatia cu dantura perfecta era supusa unui impozit special, iar cei cu dinti lipsa erau scutiti.
2.Impozitul pe soare
Acest impozit este aplicat si astazi in statiunile din insulele Ibiza, Mallorca, Menorca s.a. Il platesc turistii, care vin sa se bronzeze si deci trebuie sa plateasca, pentru razele soarelui pe care le primesc gramada, direct din ceruri.
Impozitul nu este mare, numai 1 euro pe zi, insa trebuie sa luam in considerare si faptul ca intregul arhipelag al insulelor Baleare a fost vizitat inr-un an de 10,4 milioane de turisti straini.
3.Impozitul pe praf
Acest tip de impozit a fost introdus recent de catre autoritatile din Armenia, pentru orice persoana care locuieste intr-o zona rezidentiala, considerand ca orice locuitor face praf in zona in care locuieste. Astfel, cetatenii armeni trebuie sa plateasca 15 centi pe metrul patrat pentru taxa de praf.
4.Impozitul pe buric
Acest impozit a aparut intr-o tara exotica, si anume Egipt si este aplicat de secole. Dansatoarele care executa in public dansuri din buric sunt obligate sa plateasca un impozit lunar, pentru a primi permis de libera practica.
Traditia, foarte veche de altfel, a fost intrerupta in secolul al XIX-lea, cand dansul din buric a fost interzis cu totul, din motive religioase, dar a fost reluata ulterior iar in prezent acest tip de impozit reprezinta 400 milioane de dolari, fiind considerat al cincilea ca marime, dintre impozitele aplicate pentru profesii liberale.
5.Taxa pe uleiul de gatit
Tot in Egipt s-a remarcat un alt impozit mai deosebit, si anume taxa pe uleiul de gatit.
Pentru a ridica imperiul pe care il cunoastem, faraonii scoteau bani din piatra seaca. Asa se face ca, la vremea respectiva, nimeni nu se mai mira de taxele impuse, mai ales cele pe producerea alimentelor. Aceasta taxe pesupune ca populatia era obligata sa-si procure uleiul doar de la oficialii faraonului si era interzisa refolosirea acestuia. De aceea, responsabilii cu colectarea taxelor mergeau din casa in casa pentru a se asigura ca oamenii foloseau cantitatea necesara de ulei, confiscau proviziile mai vechi si ii obligau sa cumpere ulei proaspat, dar cu taxe mai mari. Acest impozit se aplica in Republica Guineea si are ca scop finantarea masurilor necesare pentru mentinerea pacii in tara, cu toate ca Guineea nu desfasoara niciun fel de operatiuni militare cu nimeni.
6. Impozitul pentru pace
Acest impozit se aplica in Republica Guineea si are ca scop finantarea masurilor necesare pentru mentinerea pacii in tara, cu toate ca Guineea nu desfasoara niciun fel de operatiuni militare cu nimeni.
7.Impozitul pe baie
Petru cel Mare, tar al Rusiei intre anii 1682 si 1725, a ramas in istorie ca unul dintre personajele care a introdus pe vremea lui unele dintre cele mai ciudate si absurde taxe ale tuturor timpurilor – taxa pe apa de baut, pe stupii de albine sau pe cap de locuitor (un fel de taxa perceputa doar pentru ca existi!!!). Istoria spune ca, la un moment dat, chiar crease un comitet care se ocupa cu inventarea de noi taxe. Tarul Rusiei, Petru cel Mare, a introdus in anul 1704 un impozit pe baie, aplicabil oricui avea in casa o incapere de imbaiat sau se imbaia in apele lacurilor si ale raurilor. Valoarea impozitului era definita in functie de rangul contribuabilului: marii negustori plateau 3 ruble, comerciantii obisnuiti 1 rubla, iar taranii 15 copeici.
8.Taxa pe barba
Pe langa impozitul pe baie, tarul Rusiei, Petru cel Mare, a introdus in 1705 una dintre cele mai absurde taxe, fiind aplicata celor ce purtau barba. Explicatia era ca tarul voia sa modernizeze societatea ruseasca si sa-i dezvete pe oamenii de la tara, in special, de vechile obiceiuri mostenite din stramosi, unul dintre acestea fiind acela de a purta barba.
9.Taxa pentru ferestre
Denumita si “taxa pe geam”, a fost introdusa in Anglia in 1696, in timpul regelui William al III-lea. Abrogata abia in 1851, taxa a fost o metoda de a strange bani de la oameni, in functie de averea fiecaruia, si care era aplicata celor care nu-si plateau impozitul pe venit.
10.Taxa pe palarie
Aceasta taxa a fost perceputa cam din acelasi motiv ca si cea pentru ferestre. Guvernul de la Londra a introdus in 1784 acest bir, care era tot o modalitate de a-i taxa pe cei care nu-si plateau impozitele pe venit. Practic, taxa era perceputa de vanzatorii de palarii si varia in functie de forma palariei, de inaltime, de intarituri sau de materialul folosit.
11.Taxa pe sare
Poate ca este greu de crezut, dar banala sare este unul dintre cele mai taxate bunuri din istorie, tocmai datorita importantei majore pe care o are in viata de zi cu zi a oamenilor.
Unul dintre cele mai cunoscute exemple este taxa impusa de britanici in India coloniala. Astfel de plati existasera in India si inainte, dar in 1835 britanicii crescusera nivelul considerabil.
12.Impozitul pe cap de locuitor
Acest impozit este cunoscut si sub denumirea de “taxa pe cap”, fiind aplicata, in diverse regiuni ale lumii, persoanelor ce declara ca nu au nici venituri, nici proprietati.
Taxa a generat dispute intense in Marea Britanie in anii ’80, in timpul guvernarii premierului Margaret Thatcher, prin prisma faptului ca taxa era perceputa de la cei saraci. Din aceasta cauza, in acea perioada au avut loc numeroase manifestatii de amploare la Londra, ceea ce a dus la scaderea popularitatii premierului britanic.
13.Taxa pentru droguri
De cand a fost introdusa, in 2005, in Carolina de Nord mai multe state americane au adoptat-o. Desi pare ciudat sa platesti o taxa pentru droguri, avand in vedere ca sunt ilegale, se pare ca birul se aplica, mai degraba, pentru a satisface setea de bani a autoritatilor. Cum functioneaza? Orice traficant sau consumator “onest” de droguri trebuie sa cumpere un timbru pentru substante neautorizate, categorie care include si marijuana, dar si cocaina sau heroina. Si desi posesia de droguri este ilegala in America, traficantii care sunt prinsi, desi sunt arestati, trebuie sa plateasca si o amenda, daca nu au achitat in prealabil aceasta taxa de timbru pentru marfa traficata ilegal.
Leave a Reply