Cateva lucruri pe care nu le stiai despre … sistemul economic al Poloniei

Iuliana TOMULEASA

Polonia ocupa pozitia 69 in lume din perspectiva suprafetei ocupate, aceasta fiind de 312.683 km2, fiind a sasea cea mai mare economie din Uniunea Europeana.

Primul Razboi Mondial si turbulentele politice ce framantau Europa in 1914 au oferit poporului polonez speranta recastigarii independentei. La izbucnirea razboiului, polonezii s-au vazut recrutati in armatele Germaniei, Austriei si Rusiei, fiind obligati sa lupte unii impotriva altora. De-a lungul razboiului, zona Poloniei, a fost ocupata de Puterile Centrale, insa in 1918 a fost revendicata si oficial acceptata independenta Poloniei. Dupa peste un secol de dominatie straina, Polonia si-a recucerit independenta, ce a fost recunoscuta prin Tratatul de la Versailles.

Dintre multiplele conflicte de frontiera ce au urmat, cel mai mare a fost Razboiul Polono-Sovietic, din 1919-1921, insa se observa faptul ca politicile etnice si teritoriale ale Poloniei interbelice au contribuit la deteriorarea relatiilor cu aproape toti vecinii si la aparitia unor dificultati in cooperarea cu centrele de putere mai indepartate. Cu raportare la cel de-al Doilea Razboi Mondial, guvernul polonez a respins oferta germana de alianta, in termeni ce ar fi insemnat abandonarea suveranitatii nationale. Inainte de izbucnirea razboiului, Polonia a intrat intr-o alianta militara deplina cu Franta si Regatul Unit. In septembrie 1939, Hitler a ordonat patrunderea trupelor germane in Polonia, in acel moment cele doua puteri occidentale ramanand inactive. Ca urmare a razboiului si a hotararii conducerii sovietice, pozitia geografica a Poloniei a fost fundamental modificata, iar propunerea lui Stalin ca Polonia sa fie mutata mult catre vest a fost acceptata de comunistii polonezi. Caracterul multietnic si multicultural s-a pierdut si tara a intrat sub regim totalitar comunist. Pana la sfarsitul anilor 1980, Solidaritatea, o miscare reformista autohtona, a capatat un rol crucial in tranzitia pasnica de la dictatura comunista la o democratie parlamentara capitalista. Acest proces a avut precum rezultat aparitia statului polonez modern.

Polonia este una dintre tarile ce au realizat doua tranzitii memorabile, si anume trecerea de la economia planificata la cea de piata si aderarea la Uniunea Europeana. Acestea au impulsionat o serie de transformari in sistemul financiar polonez, cum ar fi: consolidarea sistemului bancar, impulsionarea procesului de privatizare, prepunerea centrului interes dinspre activitate de corporate spre cea de retail banking, cresterea gradului de improprietarire s.a.

In contextul crizei financiare internationale, economia Poloniei a fost relativ afectata, delimitandu-se faptul ca tara in speta este singura care nu a intrat in recesiune din Europa, cresterea economica datorandu-se subventiilor europene, respectiv investitiilor straine survenite dupa aderarea din anul 2004 la Uniunea Europena. In ciuda acestor aspecte, Polonia prezinta o oarecare sensibilitate la evolutiile din planul financiar international, astfel se preconizeaza ca se va inregistra o crestere economica intr-un ritm mai lent (a se vedea fig.1).

fig 1

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 1 Evolutia ratei de crestere a PIB si a ratei inflatiei in Polonia, 2005-2012 (%)

Sistemul financiar polonez a inregistrat o consolidare semnificativa in ultimii ani, astfel in urma repercusiunilor crizei subprime, acesta nu a fost afectat fundamental, insa tensiunile recente din zona euro si-au facut simtita prezenta si in acest sistem economic.

fig 2Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 2 Evolutia deficitului bugetar in Polonia, 2005-2012 (% din PIB)

Dupa cum se remarca in figura anterioara, in Polonia au fost inregistrate variatii semnificative in abordarea deficitului bugetar, in numeroase randuri primind recomandari de reducere a deficitului bugetar din partea Comisiei Europene. Deficitul Poloniei a crescut peste limita impusa de UE, in contextul in care recesiunea a determinat o scadere a veniturilor, iar masurile aplicate pentru sustinerea cresterii economice au redus dimensiunea bugetului de stat.

fig 3Sursa: prelucrare proprie dupa statistici Eurostat

Fig.3 Evolutia indicatorilor economici aferenti balantei de plati din cadrul Poloniei, in perioada 2003-2010

Aderarea la Uniunea Europeana a furnizat Poloniei un plus de stabilitate, un mai mare acces la resurse si un nivel fara precedent de asistenta in dezvoltare, astfel initial s-a inregistrat un boom imobiliar ce a determinat o sporire in anul 2004 a pretului imobilelor, dar si o crestere a gradului de improprietarire. Activitatea imobiliara s-a dezvoltat si datorita noilor reglementari in domeniu, evidentiindu-se Reglementarea T si Developer Bill, dar si mutatiilor survenite in mediul financiar, a intrarilor de capital in tara (a se vedea fig. 3), a schimbarii mentalitatii populatiei, ce privesc actualmente un imobil nu doar ca un activ fizic, ci si ca un activ de investitii.

fig 4

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 4 Evolutia investitiilor straine directe in Polonia, 2005-2012 (mld. USD)

Experienta Poloniei demonstreaza ca investitiile straine directe au contribuit semnificativ la modernizarea radicala a economiei prin utilizarea noilor tehnologii si prin folosirea celor mai moderne metode de gestionare a afacerilor in vederea reducerii problemelor legate de competitivitate ce separa economiile noilor state membre ale UE de cele ale tarilor dezvoltate (a se vedea fig.4).

Masurile de stimulare a investitiilor catre sectoarele inovative impreuna cu masurile de relaxare fiscala vor constitui argumente forte in perioada imediat urmatoare, cu privire la capacitatea tarii de a atrage investitii straine directe, dar si la puterea de convingere a investitorilor straini de a dezvolta o afacere profitabila intr-o alta tara decat cea de rezidenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *