Capitalul strain si economia romaneasca – de la mit la realitate
In data de 27 martie a.c. am avut deoasebita placere si onoare sa particip la conferinta “Capitalul majoritar strain in companiile noduri de pe principalele piete din Romania. Propuneri privind structura economiei si dezvoltarea antreprenoriala la orizont 2020”, organizata de General Expence Reduction Analysts si avandu-l ca protagonist pe prof. dr. Cezar Mereuta, membru de onoare al Consiliului Stiintific al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. Evenimentul a avut loc in sala Regina Maria, Hotel Hilton, Bucuresti in prezenta unui public select, format din membrii atat ai mediului de afaceri, cat si cel academic si al administratiei centrale. Alaturi de prof. dr. Cezar Mereuta au participat cu interventii si Dr. Aurelian Dochia si Dr. Mihai Ionescu. Moderatorul evenimentului a fost Dr. Cristian Ionescu, Director General Expence Reduction Analysts.
Subiectul central al manifestarii a fost o problema controversata si de actualitate – rolul si implicatiile capitalului strain in economia romaneasca. Cu aceasta ocazie a fost lansata si cartea “Capitalul majoritar strain in companiile noduri de pe principalele piete din Romania – Compendiu” elaborata sub coordonarea domnului prof. dr. Cezar Mereuta, avandu-i coautori pe prof. dr. Ionut Pandelica, lector dr. Aurelia Pandelica si publicata in Editura Economica.
Ca urmare a elaborararii Top 100 Romania pentru anul 2011 s-a ajuns la concluzii de importanta vitala pentru demersurile viitoare privind analizele referitoare la cresterea competitivitatii – pentru prima oara companiile cu capital majoritar strain au acoperit 82,1 % din cifra de afaceri a topului si 86,31 % din volumul profitului brut.
Astfel, in acest context, cartea incearca sa raspunda la urmatoarele intrebari: Care este ponderea companiilor cu capital majoritar strain pe principalele piete ale Romaniei? Care este influenta companiilor cu capital majoritar strain pe pietele industriei prelucratoare – principalul sector de export al economiei romanesti? Care este ponderea liderilor de piete, companii cu capital majoritar strain?
Analiza este realizata asupra 80 de piete de referinta din Romania, care acopera 99,98% din cifra de afaceri a sistemului de companii nefinanciare si au fost analizate 35.792 de companii-noduri (companiile care in ordine descrescatoare, cifrele lor de afaceri cumulate reprezinta 80% din cifra totala de afaceri de pe piata pe care isi desfasoara activitatea), reprezentand 8,54% din numarul total din sistemul national, fiind structurata pe trei forme de proprietate, dupa criteriul puterii de decizie: capital majoritar strain, capital majoritar privat romanesc si capital majoritar de stat.
Dintre cele mai importante rezultate ale studiului si concluziile acestuia, sintetizam urmatoarele:
- Ponderea cifrei de afaceri a companiilor noduri cu capital majoritar strain in cifra de afaceri totala a companiilor din cele 80 de piete este de 52,47 %, deci majoritara, a celor capital majoritar privat romanesc 41,68 % si a celor cu capital majoritar de stat de 5,85 %;
- Din punct de vedere numeric, repartitiile procentuale ale companiilor noduri pe tipuri de proprietate sunt: capital majoritar strain – 16,4%, capital majoritar privat romanesc 82,83% si capital majoritar de stat 0,77%;
- Dintre liderii celor 80 de piete analizate, 47 (58,75%) sunt companii cu capital majoritar strain, 19 (23,75%) sunt companii cu capital majoritar privat romanesc si 14 (17,50%) sunt companii cu capital majoritar de stat;
- 85,8% din cifra de afaceri ale companiilor lider revine celor cu capital majoritar strain, 8,5% revine celor cu capital majoritar de stat si 5,7% revine companiilor cu capital majoritar privat romanesc.
- Pietele care formeaza principalele repere ale economiei reale au lideri companii cu capital majoritar strain;
- Companiile noduri cu capital majoritar strain, intr-o proportie de 71,8% a pietelor pecare activeaza, au o pondere generala favorabila si relativ favorabila;
- 92 de companii din Top100 exportatori sunt cu capital majoritar strain, acoperind 49,18% din valoarea totala a exportului Romaniei.
Autorii sugereaza ca pentru relansarea capitalului autohton, prioritare sunt acele masuri care pot sa conduca la crearea intreprinderilor mijlocii, mari si foarte mari. De asemenea, in final, propun 10 prioritati care sunt de natura sa sprijine, intr-o noua viziune, relansarea capitalului autohton, cu precadere in industria prelucratoare. Acest lucru ar crea capacitati suplimentare relevante pentru exportul de bunuri al Romaniei.
Astfel, aceasta carte, alaturi de precedenta scrisa de prof. dr. Cezar Mereuta – “Clasele concentrarii economice si factorul 80 %”, Ed. Economica, 2012 – prezentata intr-un numar anterior al revistei noastre, reprezinta instrumente viabile pentru factorii decidenti si creatorii de politici publice, folosite in analiza structurii economiei romanesti (si nu numai) si luarea unor decizii strategice cu privire la mersul acesteia.
Alte detalii despre carte aici.
Leave a Reply