Adio cota unica si ramai cu bine…
Cristian PAUN – Director executiv SOREC
Gata… Socialistii dau lovitura de gratie singurei masuri liberale din ultimii 20 de ani – cota unica de impozitare. Demult coceau socialistii (unii deghizati in liberali) aceasta lovitura cu gandul, sau mai degraba obsesia, la bogatii care nu contribuie progresiv la acoperirea saraciei celor mai multi dintre noi. Au gasit cheia tuturor problemelor din Romania legate de lipsa locurilor de munca, risipa din aparatul bugetar, coruptia sau birocratia care sufoca orice initiativa privat. In opinia guvernantilor de stanga, cauza saraciei noastre nu pleaca de la aceasta haiducie generalizata ci de la absenta progresivitatii in impozitarea veniturilor.
Nu mai reiau argumentele in apararea cotei unice! Vreau totusi sa mai punctez cateva argumente suplimentare in favoarea mentinerii si apararii cu orice pret a acestei cote unice:
– Cota unica este mult mai simplu de administrat si de colectat decat cota progresiva. Cu un stat care are probleme reale in colectarea taxelor nu inteleg de ce e nevoie acum sa complicam absolut inutil un sistem de taxare a veniturilor care e clar mult mai simplu.
– Cota progresiva este mult mai stresanta pentru contribuabili. Daca in cazul cotei unice statul (administratiile financiare) erau interesate exclusiv de natura veniturilor noastre (venituri din salarii, drepturi de autor, dividende, dobanzi, chirii etc.) si propunea declararea lor doar daca ele erau diferite si aveau regim fiscal diferit, in cazul cotei progresive statul devine interesat si de natura veniturilor si de nivelul veniturilor la nivelul unui an. Adica TOTI vom fi obligati din nou (chiar daca avem doar venitul din salarii) sa declaram veniturile la final de an pentru a certifica in fata statului ca acela este nivelul veniturilor incasate timp de un an. Adica vom avea drumuri de facut la administratia financiara, stat la cozi, stres cu greselile pe care le vom face in raportarea catre stat a veniturilor noastre.
– Cota progresiva va presupune eforturi birocratice mai mari din partea statului care va trebui sa se reorganizeze logistic cu primirea declaratiilor de venit de la toti, insumarea lor pentru a vedea daca intram intr-o clasa de venit sau alta. Adica un stat mai mare si mai gras platit din banii ce vor fi incasati din taxele noastre. Platiti ca sa ne incurce nu sa ne simplifice viata.
– Cota progresiva este de fapt una regresiva in varianta propusa initial (16%, 12% si 8%). Asta inseamna ca pe veniturile pe care le avem statul va incasa mai putin la buget. Acest lucru nu e neaparat un lucru rau. Un lucru rau e ca va face aceasta incasare cu un aparat birocratic mai mare. Adica cu deficit si, eventual cu datorie publica acumulata. Tocmai de aceea sunt sigur ca momentul in care se va cere modificarea cotelor in sus nu va fi foarte departe. Odata castigata batalia cu aruncarea la gunoi a cotei unice va veni si ajustarea in sus a cotelor “pentru o mai mare echitate” in societatea romaneasca.
– Cota unica era atuul si facea parte din brandul economic al tarilor din Estul Europei. Multe tari priveau cu interes dar si cu neincredere acest proiect care punea presiune pe sistemul lor fiscal. In contextul unei competitii acerbe pentru capitalul strain in regiune, Romania va avea de pierdut daca va alege sa se separe de grupul tarilor care au aderat la cota unica;
– Sunt curios unde o sa fie trasa linia intre clasele de venit. Unde o sa inteleaga guvernantii ca vorbim de “bogati” si unde vorbim de “saraci” intr-o tara aflata pe ultimul loc in materie de venituri in Uniunea Europeana. Adica o tara plina de saraci pe care, culmea, vrei sa o impozitezi diferentiat. Ramane intrebarea legata de ce doar 3 clase de venit sau intrebari legate de faptul ca bogatia in Romania provine cu precadere din relatia cu statul.
Desi aceasta masura este aparent liberala (se doreste pentru inceput o cota regresiva) si a venit la propunerea liberalilor (unor liberali si inclin sa cred ca nu autentici), ea ascunde in spate RENUNTAREA LA UN PRINCIPIU LIBERAL – toate veniturile sa fie taxate la fel, cu acelasi procent. Chiar si atunci cand procentul este fix indiferent de venit, veniturile mai mari vor plati progresiv mai mult decat veniturile mai mici (vezi figura atasata). Daca ar fi sa discutam ideologic, o masura si mai liberala (aproape imposibila pentru Romania) ar fi o suma fixa platita de fiecare individ. Renuntarea la acest principiu al cotei unice ascunde clar o capcana si este inca o victorie a socialismului luminos de care nu mai scapam odata. Nu inteleg de ce liberalii, daca tot vroiau reducerea fiscalitatii pe venit, nu au ales sa reduca cota unica, cel putin la nivelul vecinilor bulgari (10%). Sunt sigur ca socialistii in spatele scenei isi freaca mainile de bucurie si rad cu toti dintii la pacaleala pe care le-au tras-o liberalilor. Culmea, pe mana liberalilor.
Leave a Reply