Revista presei economice 13 noiembrie 2014

Cinci mari banci, amendate cu 2 miliarde de lire sterline pentru fraudarea pietei valutare mondiale
Capital

Autoritatile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului au anuntat amenzi in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lire sterline, impotriva HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, JP Morgan si Citigroup. Autoritatea britanica a aplicat urmatoarele amenzi: Citigroup 225 de milioane de lire sterline, HSBC: 216 milioane; JPMorgan Chase Bank: 222 de milioane de lire sterline; RBS: 217 milioane; UBS: 233 de milioane de lire. La aceste valori se adauga amenzile aplicate de autoritatea americana de supraveghere bancara CFTC.

Toate cele cinci banci au fost sanctionate pentru ca personalul lor a colaborat pentru a manipula valorile oficiale la care monedele au fost de tranzactionate pe pietele internationale. S-a constatat ca Citibank, HSBC, JPMorgan, RBS si UBS se fac vinovate de “controale ineficiente”, fapt ce a permis traderilor sa puna propriile interese inainte clientilor.

Impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% in 2015 si 2016
Ziarul Financiar

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP). In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza: “Cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016”. O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei. Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator cu 5 puncte procentuale si cauta solutii de a acoperi golul de venituri preconizat din aceasta masura pentru 2015.

Cota unica dispare, din 2016 se va introduce cota progresiva in trei trepte
Wall Street

Guvernul intentioneaza sa renunte la cota unica de 16%, incepand din 2016, si sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.

Cota unica a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005. O noua crestere a taxelor, in 2015, este principala temere a mediului de afaceri. Renuntarea la cota unica, cresterea accizelor si a redeventelor sau resuscitarea forfetarului sunt scenariile luate in calcul. Mediul de afaceri sustine ca majorarea fiscalitatii va pune o bariera cresterii economice, iar solutia pentru acoperirea angajamentelor suplimentare de cheltuieli ar trebui sa fie combaterea evaziunii si imbunatatirea colectarii taxelor.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *