Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – septembrie 2013

3021_517595548287423_596227581_nAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Criza bugetara americana poate deraia trenul relansarii mondiale

In septembrie am asistat la o evolutie convergenta a indicatorilor macro-financiari pe mapamond, determinata, in principal, de decizia Rezervei Federale de a amana momentul demararii procesului de inflexiune a economiei mondiale.

La nivelul economiei reale indicele Baltic Dry a consemnat un avans de 77% mom, pana la 2 003 p. (nivelul maxim din toamna anului 2011), evolutie care exprima premise mai bune pentru fluxurile comerciale internationale pe termen scurt.

image001 image002
In Statele Unite economia a accelerat in trimestrul II (ritm de 2,5% anualizat), evolutie determinata de contributia investitiilor.

De asemenea, in Zona Euro am asistat la consolidarea scenariului de redresare la un ritm foarte lent a economiei in urma incidentei crizei datoriilor suverane.

Nu in ultimul rand, in China (a doua economie ca dimensiune pe mapamond) unii indicatori macroeconomici confirma scenariul de accelerare temporara a economiei in trimestrul III: spre exemplu, ritmul de evolutie a industriei prelucratoare a crescut la 51,2 p. in septembrie (de la 50,1 p. in august) – nivelul maxim din primavara acestui an.

image003
Pe plan intern evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici exprima premise de reaccelerare a economiei in trimestrul III. Se remarca in continuare dinamica exporturilor, cu implicatii favorabile pentru industrie. De asemenea, se pot mentiona si o serie de semnale de stabilizare la nivelul cererii interne.

Cu toate acestea, in ultimele doua saptamani am asistat la reintensificarea factorilor de risc din economia americana. Statele Unite au intrat in anul fiscal 2014 fara aprobarea unui buget, ceea ce a condus la suspendarea unor servicii publice (inclusiv diseminare statistici piata fortei de munca). Totodata, se apropie termenul pentru majorarea pragului datoriei publice (jumatatea lunii octombrie). Incertitudinile din sfera mix-ului de politici economice din Statele Unite se vor resimti nefavorabil nu doar la nivelul primei economii a lumii (decelerare in trimestrul IV), dar si la nivelul economiei mondiale.

In acest context, am revizuit in scadere previziunile din scenariul central pentru prima economiei a lumii pe termen scurt, cu implicatii pe termen mediu. Practic, impasul negocierilor intre Democrati si Republicani va afecta climatul investitional, cu impact nefavorabil pentru consumul privat (principala componenta a PIB). Conform scenariului actualizat, economia Statelor Unite va decelera la 1,6% an/an in 2013 (de la 2,8% an/an in 2012), evolutie determinata de atenuarea ritmului de evolutie a formarii brute de capital fix si a consumului privat.

Pe de alta parte, am mentinut scenariul central de previziune pentru Zona Euro si am majorat previziunile pentru economia Romaniei, pe fondul dinamicii componentelor PIB in T2, a indicatorilor din prima parte a trimestrului III, a productiei agricole din acest an, dar si a reducerii costurilor de finantare (cu impact favorabil pentru climatul investitional).

In sfera economiei financiare, indicele MSCI global a crescut cu 4,8% mom, la 1 543,67 p. in septembrie (nivelul maxim din vara anului 2008). Se remarca dinamica pietei europene, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 consemnand un avans de 4,4% mom in septembrie, pana la 310,46 p. (crestere de 11% de la inceputul anului). De asemenea, indicele american S&P 500 a crescut cu 3,0% mom pana la 1 681,55 p. (avans de 17,9% de la inceputul anului). Pe plan intern, indicele BET a crescut pentru a 3-a luna consecutiv in septembrie, cu 4,2% mom, depasind pragul de 6 000 p. (nivelul maxim din vara anului 2008) (6 042,3 p.) (avans de 17,3% de la inceputul anului), evolutie sustinuta de climatul din pietele internationale, de semnalele de ameliorare a climatului macroeconomic, dar si de informatiile favorabile din sfera Fondului Proprietatea (accelerarea programului de rascumparare de actiuni, propunerea de reducere a valorii nominale de la 1 RON la 0,95 RON).
image004 image005

Dupa parerea mea, pe termen scurt evolutia pietelor internationale de capital va fi influentata de adresarea problemelor fiscal-bugetare din Statele Unite (reluarea negocierilor pentru bugetul pe anul fiscal care a debutat la 1 octombrie, si, mai important, problema pragului datoriei publice), dar si de dinamica rezultatelor financiare ale companiilor pe trimestrul III (sezonul raportarilor financiare trimestriale a debutat pe 8 octombrie cu Alcoa). De asemenea, investitorii vor fi foarte atenti la semnalele care vor fi emise de Rezerva Federala (cu privire la momentul demararii procesului de inflexiune a politicii monetare, dar si debutul noului Presedinte al FED).

Intensificarea recenta a riscurilor din Statele Unite se va resimti nefavorabil la nivelul economiei mondiale, determinand inabusirea procesului de accelerare (vizibil in trimestrul III). Persistenta impasului politic din Statele Unite, coroborata cu problemele cu care se confrunta economiile emergente si in dezvoltare, dar si cu spectrul proximitatii inflexiunii monetare a FED ma determina sa revizuiesc (in scadere) scenariul central pentru pietele de actiuni, la negativ (declin cu peste 7,5% comparativ cu nivelul de inchidere din septembrie pentru indicii din pietele dezvoltate). Atrag atentia cu privire la faptul ca intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite ar putea determina scaderi de peste 20% comparativ cu maximele istorice pe pietele dezvoltate, cu alte cuvinte, intrarea intr-o piata bear.

Atrag atentia cu privire la faptul ca, dupa parerea mea, problemele asociate mix-ului de politici economice din Statele Unite nu sunt incorporate in totalitate de pietele financiare, existand spatiu de scaderi pentru indicii bursieri americani (acestea ar putea depasi 20% comparativ cu maximele recente, daca luam in considerare supraevaluarea istorica din punct de vedere al indicatorului PER).

image006
Scenariul descendent pe pietele de capital pe termen scurt este sustinut si de alti factori fundamentali: decalajele constituite in ultimele trimestre intre indicatorii din economia reala si indicatorii din economia financiara (dinamica pietelor financiare vs. viteza redusa a circulatiei banilor in economia reala; nivelul rezultatului pe actiune vs. dobanda la titluri de stat); amplificarea indicatorilor de volatilitate din pietele financiare (catre maximele anului) intr-o perioada foarte scurta de timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *