Relansarea creditarii in Romania

Andrei RadulescuAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Banca Nationala a Romaniei a publicat evolutia indicatorilor monetari si de credit in luna septembrie. Conform datelor BNR oferta de moneda (indicatorul monetar M3) a crescut cu 0,7% mom (4,8% an/an), la 231,5 mld. RON. Aceasta evolutie a fost determinata de componenta active externe nete, cu un avans de 8,2% mom (respectiv 90,8% an/an). Pe de alta parte, componenta active interne nete a scazut cu 1,8% mom (contractie de 10,4% an/an).

In contrapartida, creditul neguvernamental a crescut pentru a doua luna consecutiv in septembrie, cu 0,5% mom, la 223,1 mld. RON. Aceasta evolutie a fost determinata de componenta creditare in RON, in urcare cu 1,9% mom (la 85,7 mld. RON, reprezentand 38,4% din creditul neguvernamental total), evolutie influentata pozitiv de deciziile de politica monetara. Se remarca creditul acordat companiilor in RON, in urcare cu 2,6% mom, la 51,5 mld. RON. De asemenea, creditul acordat persoanelor fizice in RON s-a majorat cu 0,9% mom, la 34,3 mld. RON.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta s-a contractat cu 0,3% mom, la 137,3 mld. RON, evolutie determinata, in principal, de declinul componentei persoane juridice (cu 0,9% mom, la 67,8 mld. RON). Creditul acordat populatiei in valuta a crescut cu 0,3% mom, la 69,5 mld. RON.

image001

Comparativ cu septembrie 2012 creditul neguvernamental s-a contractat cu 3,3%, pe fondul declinului componentei in valuta (cu 6%): componenta persoane juridice a scazut cu 8,6% an/an, in timp ce componenta persoane fizice a consemnat un declin de 3,2% an/an.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in RON a crescut cu 1,2% an/an (cea mai buna dinamica din ultimele trei luni), evolutie determinata de componenta persoane juridice (+2,3% an/an), care a contrabalansat contractia componentei persoane fizice (cu 0,5% an/an).

La 9 luni creditul neguvernamental total s-a contractat cu 1,2% ytd, la 223,1 mld. RON, evolutie determinata de declinul componentei valutare (cu 2,7% ytd, la 137,3 mld. RON), expresie a procesului de dezintermediere. Componenta creditul neguvernamental in valuta acordat persoanelor juridice s-a contractat cu 4,5% an/an, in timp ce creditul acordat persoanelor fizice s-a diminuat cu 0,8% an/an.

 Pe de alta parte, creditul neguvernamental in RON a crescut cu 1,2% ytd, la 85,7 mld. RON, evolutie determinata de componenta persoane juridice (avans de 2,2% an/an, la 51,5 mld. RON). Creditul neguvernamental in RON acordat populatiei a scazut cu 0,3% ytd, la 34,3 mld. RON.

In ceea ce priveste creditul guvernamental, a continuat tendinta descendenta din ultimele trimestre: declin de 4,1% an/an in septembrie. Declinul creditului neguvernamental in perioada februarie-septembrie 2013 (dupa avansul puternic din anii anteriori) a fost determinat de consolidarea finantelor publice si de procesul de restructurare a datoriei publice, intr-un context caracterizat prin scaderea semnificativa (spre niveluri minime record) a costurilor de finantare a statului.

image002
Din evolutia datelor pe luna septembrie se pot desprinde o serie de semnale de stabilizare la nivelul creditarii pe plan intern.

In primul rand, se observa o redresare a creditului neguvernamental in RON catre populatie. Dupa cum se poate nota in graficul alaturat, ritmul de contractie a acestei componente s-a atenuat pe parcursul ultimelor trimestre (doar 0,5% an/an in septembrie, cel mai redus ritm de cand creditul acordat populatiei a inceput sa se contracte, in august 2009).

image003
Totodata, ritmul de evolutie a creditului neguvernamental in RON pentru companii pare sa se stabilizeze la un nivel superior pragului de 2% an/an.

De asemenea, se pot mentiona o serie de semnale pozitive in sectorul bancar intern (printre care mentionez ameliorarea semnificativa a profitabilitatii in primele 8 luni ale anului).

 Pe de alta parte, pe parcursul ultimelor luni BNR a redus dobanda de politica monetara. Efectele acestui ciclu de reducere a dobanzii de referinta se resimt cu intarziere in sectorul bancar si la nivel de economie. Dupa cum se poate nota in graficul alaturat, dobanda medie practicata la creditele in RON in sectorul bancar din Romania s-a diminuat sub pragul de 10% recent.

image004
Nu in ultimul rand, in ultima perioada am asistat la ameliorarea perceptiei cu privire la riscul investitional in Romania.

Aceste elemente mentionate mai sus exprima premise mai bune pentru evolutia creditului neguvernamental pe termen scurt si mediu (inflexiunea acestuia in ultimele luni din acest an), cu implicatii pentru ritmul de evolutie a economiei.

Cu alte cuvinte, in scenariul central, am putea asista la o relansare graduala a creditarii in Romania in perioada urmatoare. Conform previziunilor econometrice elaborate, dinamica anuala a creditului neguvernamental ar putea reintra in teritoriu pozitiv in primele luni din 2014 (ritm mediu de 3,6% an/an in 2014).

image005
Concluzionand, se poate spune ca sectorul bancar intern a depasit punctul culminant al procesului de ajustare in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni. Deficitul de finantare s-a diminuat spre nivelul minim din ultimii ani (doar 2,9% din PIB la finele lunii septembrie). Totodata, ameliorarea rezultatelor financiare si presiunile pentru scaderea dobanzilor sunt factori care vor determina bancile cu activitati in Romania sa reia ciclul creditarii, sa asume din nou riscuri.

image006

Acest scenariu este conditionat de neintensificarea factorilor de risc pe plan extern (climatul macro-financiar din Statele Unite, Europa si China) si intern (incertitudinile de ordin politic si social, determinate de alegerile prezidentiale si restructurarea companiilor de stat).

image007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *