Rezultatele financiare ale BCR pentru primele noua luni din anul 2014: profit operational de 1,5 miliarde LEI, curatare extinsa a bilantului, rata creditelor neperformante in scadere cu 10%

Banca Comerciala Romana (BCR) a atins un rezultat operational de 1.569,9 milioane lei (352,6 milioane EUR) in primele noua luni ale anului 2014 (1-9 2014), pe baza unei cresteri incurajatoare a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizarii alaturi de imbunatatirea calitatii portofoliului de credite pentru companii, insotite de cresterea capacitatii de a atrage depozite si distributia de success a fondurilor de investitii administrate de Erste Asset Management. BCR este pozitionata sa beneficieze in continuare de aceste evolutii, considerand faptul ca banca a finalizat cu succes ultima faza a unui proiect de imbunatatiri aduse retelei de unitati, pentru consolidarea calitatii si prezentei sale in Romania.

Pe baza unei rate a solvabilitatii aflate la maximul sau istoric, (20.0% in septembrie 2014) si a unei baze de capital solide (5,1 miliarde lei), BCR si-a asumat accelerarea rezolvarii mostenirii istorice de credite neperformante si a initiat o curatare extinsa a bilantului, conform anunturilor facute in luna iulie 2014. Progresele in ceea ce priveste rezolvarea creditelor cu probleme istorice au facut ca volumul creditelor neperformante sa scada continuu, la fel precum rata aferenta a acestora, situata deja cu 10% mai jos fata de trimestrul anterior. Scaderea ratei creditelor neperformante este vitala pentru reluarea creditarii si imbunatatirea performantei. Capitalizarea bancii va absorbi cu usurinta masurile de curatare a bilantului mentionate mai sus si va ramane solida pentru a sustine o crestere sanatoasa pe toate liniile de afaceri. Profitabilitatea pe termen scurt a fost influentata de curatarea accelerata a bilantului, cu un rezultat net negativ pentru 1-9 2014 de -2.427,9 milioane lei (545,9 milioane EUR), cauzat de provizionarea crescuta.
“Rezultatul net din primele noua luni ale anului este influentat in mod semnificativ de o majorare substantiala a provizioanelor de risc, avand in vedere faptul ca am angajat toate eforturile pentru a derula o curatare extinsa a portofoliului de credite neperformante. Pana la finalul anului, obiectivul nostru este sa reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, pana la jumatate, in functie de conditiile pietei. Alaturi de rezolvarea accelerata a mostenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul ca BCR a revenit puternic in piata. Cota de piata a bancii se situeaza deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate si observam, per ansamblu, o crestere substantiala a creditarii garantate si negarantate. Vom continua sa ne intarim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul retelei retail si corporate. Nu in ultimul rand, am stabilit o prioritate strategica si facem progrese catre consolidarea unei culturi corporative bazate pe intelegerea rolurilor inter-functionale si o abordare de afaceri concentrata pe client. Acest demers este sustinut, printre altele, de programe in cadrul carora toti managerii din companie activeaza pentru cel putin o saptamana in reteaua de unitati, cu scopul de a experimenta si culege impresii privitoare la functionarea bancii”, a declarat Tomas Spurny, CEO al BCR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *