Revista presei economice- 7 august 2013

Banca Nationala a Romaniei incearca o apropiere intre dobanda creditelor in lei si cea a creditelor in valuta
Capital

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta. Acest lucru se propune a fi atins prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata.
Potrivit guvernatorului BNR, creditul in lei este relativ scump, insa preconizeaza o ieftinire a acestuia. Cat despre creditul in valuta, acesta isi va arata toate costurile.
Resursele bancilor in valuta nu mai sunt ca in trecut, nu mai au aceeasi fluenta, aceeasi fluiditate si costuri, iar bancile mama au devenit mai zgarcite din cauza problemelor pe care si acestea le intampina.

Piata imobiliara tinde spre o stabilizare
Financiarul

Compania Darian DRS S.A., cel mai important jucator independent de pe piata de evaluari din Romania, lanseaza studiul “Analiza pietei imobiliare” alaturi de “Indicele imobiliar Darian”. Studiul este realizat asupra celor mai mari 27 de orase din Romania si analizeaza evolutia pe fiecare sector al pietei imobiliare.
Concluziile raportului arata ca:
– Bucuresti se afla pe primul loc in ceea ce priveste pretul mediu de tranzactionare;
– apartamentele vechi din Iasi si-au redus pretul cu mai putin de 1% fata de anul trecut ;
– pretul chiriilor pentru spatiile de birouri tinde sa se stabilizeze.

Contractele semnate cu bancile trebuie asumate de catre clienti
Wall Street
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei sustine ca, intr-un stat de drept, clientii trebuie sa isi asume contactele semnate cu bancile. Mugur Isarescu este de parere ca, atat stabilitatea sistemului financiar-bancar, cat si deponentii trebuie protejati.
Banca Nationala va organiza in luna septembrie un seminar pe tema clauzelor abuzive din contractele bancare .
Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat ca masura prin care clauzele abuzive ale creditelor bancare ar urma sa fie denuntate in instanta si eliminate din contracte poate submina sistemul financiar, afectand milioane de deponenti, astfel ca trebuie gasit un echilibru intre protectia debitorilor si stabilitatea sectorului.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *