Revista presei economice 2 iulie 2014

Ratingurile Garanti Bank, retrogradate cu o treapta de Fitch Ratings
Financiarul

Fitch Ratings a retrogradat miercuri cu o treapta ratingul Garanti Bank (Garanti Romania), la nivelul BB+, cu perspectiva stabila, ca pentru datoriile pe termen lung. In ceea ce priveste datoriile pe termen scurt, ratingul a ajuns la nivelul B, ca urmare a reducerii calificativelor bancii-mama, Turkiye Garanti Bankasi. Ratingul de sprijin al Garanti Bank a fost revizuit de la nivelul 2 la 3, in timp ce ratingul de viabilitate, de nivel b, nu a fost afectat de masura.

Decizia Fitch a fost determinata de retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si de sprijin ale Garanti Bank sunt sustinute de opinia Fitch ca banca este o subsidiara de importanta strategica pentru TGB.

Castig de 1,54 mld euro pentru ING din listarea la bursa a diviziei NN Group, cu operatiuni si in Romania
WallStreet

Grupul financiar olandez ING a listat divizia de asigurari NN Group, care include si operatiunile de asigurari din Romania, pe bursa de la Amsterdam. Banca olandeza a obtinut 1,54 miliarde euro in urma vanzarii de actiuni. Oferta publica initiala derulata de ING este a doua ca valoare din Europa de la inceputul anului. ING a vandut 77 de milioane de actiuni NN Group la un pret de 20 de euro, a anuntat banca, citata de Bloomberg. Banca a stabilit la mijlocul lunii iunie un pret orientativ de 18,5-22 euro/actiune. Banca olandeza a anuntat initial vanzarea a 70 de milioane de actiuni la listarea NN Group, dar a suplimentat oferta la 77 de milioane de titluri ca urmare a cererii din partea investitorilor. Pretul de listare evalueaza divizia de asigurari la 7 miliarde de euro.

Transelectrica si-a planificat investitii de peste 5,5 miliarde de lei in urmatorii 10 ani
Capital

Transelectrica, operatorul national de transport si sistem, are in plan derularea unor investitii de peste 5,5 miliarde de lei in perioada 2014-2023, potrivit Planului de dezvoltare a retelei electrice de transport pe 10 ani, aprobat in sedinta din 1 iulie a Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Planul cuprinde proiecte necesare pentru a pastra adecvarea retelei, astfel incat aceasta sa fie corespunzator dimensionata pentru transportul de energie electrica prognozata a fi produsa, importata, exportata si tranzitata, cu respectarea normelor tehnice in vigoare, se mai arata in document.

Se vor realiza doua categorii de investitii: o extindere a retelei electrice de transport prin constructia de linii noi (aproximativ 1.000 de kilometri), cresterea capacitatii de transport a liniilor existente, extinderea statiilor si cresterea capacitatii de transformare in statii, precum si retehnologizarea statiilor existente.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *