Revista presei economice 16 mai 2014

Agentia de rating Standard&Poor’s a upgradat Romania in categoria “investment grade”
Financiarul

Agentia de rating Standard&Poor’s a upgradat vineri Romania in categoria “investment grade”, oferindu-i perspectiva stabila, ceea ce inseamna ca marii investitori de portofoliu pot reveni pe piata romaneasca.

Revizuirea calificativului de tara reflecta progresele rapide ale Romaniei in privinta reducerii dezechilibrelor externe, precum si opinia S&P ca va continua consolidarea situatiei fiscale si imbunatatirea stabilitatii sectorului financiar, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

S&P se asteapta ca Romania sa mentina o rata constanta de crestere economica, in medie de 3% pe perioada 2014-2017. Desi ritmul este mai lent decat cel inregistrat inaintea crizei financiare din 2009, este peste cel al tarilor vecine cu situatie comparabila. Aceasta evolutie evidentiaza revenirea unor fundamente relativ sanatoase, chiar daca venitul pe cap de locuitor al Romaniei in 2014 este aproximativ egal cu maximul atins in 2008.

Cresterea rapida a exporturilor si cererea redusa pentru importuri a impins anul trecut deficitul de cont curent la 1,1% din PIB, cel mai redus nivel din doua decenii.

Deficitul de cont curent mai redus are impact si asupra profilului datoriei externe a Romaniei, investitiile straine urmand sa depaseasca deficitele cel putin pana in 2017.

Rata crescuta de atragere a fondurilor europene ar trebui, de asemenea, sa asigure un surplus al contului curent de 1,7% anual, sprijinind si mai mult reducerea indatorarii externe. In parte, declinul indatorarii externe a Romaniei se datoreazasectorului financiar, unde bancile straine au repatriat fonduri semnificative incepand din 2009, noteaza agentia de rating.

De la semnarea acordului stand-by preventiv cu Fondul Monetar International (FMI) spre sfarsitul anului trecut, Romania a trecut prin doua evaluari care au confirmat trendul de consolidare fiscala. Romania pare sa fi facut progrese si in plata arieratelor, dintre care cele mai multe ramase se afla la companiile de stat, totalizand circa 1% din PIB.

Avand in vedere “ancora” acordului cu FMI, S&P estimeaza mentinerea deficitului bugetar aproape dar sub 2% din PIB pe termen mediu, in timp ce indatorarea statului va ramane in mare neschimbata pe parcursul urmatorilor trei ani.

Unul dintre fondurile mutuale ale Bancii Transilvania a vandut 100.000 de actiuni ale bancii
Financiarul

Unul dintre fondurile mutuale administrate de Banca Transilvania a vandut actiuni ale bancii pe Bursa in doua tranzactii identice si la acelasi pret. Fondul de Investitii BT Maxim, administrat de BT Asset Management, a vandut in total 100.000 de actiuni ale bancii, la un pret de 1,952 lei pe actiune.

Vanzarea a avut loc marti si a fost raportata miercuri, conform regulamentelor. Banca Transilvania este a treia institutie financiara din Romania dupa active, iar dupa ce Bank of Cyprus a vandut pachetul de 9,8% din actiuni pe care il detinea de cativa ani la BT, a redevenit banca cu capital majoritar romanesc. O buna parte din actiunile vandute de Bank of Cyprus au fost preluate de SIF-uri.

SIF Moldova detine acum 8,5% din capital. SIF Muntenia a ajuns sa detina 4,29%, iar SIF Banat-Crisana, 4,5%, in timp ce SIF Oltenia are 1,4%. Principalul actionar al bancii din Cluj este BERD (Londra), care controleaza 14,6%, iar IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, detine 3,5% din actiuni. Acum o saptamana, Radu Danut Palagheanu, unul dintre fondatorii bancii si membru in consiliul de administratie, a vandut un pachet de 100.000 de actiuni la un pret de 1,81 lei pe actiune. Anul trecut, managerii Bancii Transilvania au vandut in total actiuni de peste 1,5 milioane de euro. Joi, la bursa de la Bucuresti actiunile bancii se tranzactionau in jurul a 1,89 lei.

Tvigun Cazimir Eugen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *