Revista presei economice- 15 noiembrie 2013

Transelectrica a inregistrat un profit de zece ori mai mare dupa noua luni
Ziarul Financiar

Transportatorul national de energie, Transelectrica (TEL), a raportat dupa o perioada de noua luni un profit net de 131,6 milioane de lei (29,8 milioane de euro), in crestere de 11 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest rezultat s-a datorat in special reducerii cheltuielilor financiare pe fondul unui curs valutar stabil, dar si al majorarii tarifelor reglementate pentru transmisia de electricitate, la inceputul anului.

Rezultatul net al companiei in primele noua luni ale anului trecut, de doar 10 milioane de lei, a fost afectat de pierderi financiare de 64 milioane de lei, din cauza reevaluarii datoriilor in valuta la un curs de schimb nefavorabil.

 

Romania pe ultimul loc din Europa din punct de vedere al increderii romanilor in institutiile de credit 
Capital

Doar 13% dintre romani au incredere in institutiile de credit, fapt care plaseaza tara noastra pe ultimul loc din Europa in aceasta privinta. Acest fenomen tine de mentalitate in general, dar are si un motiv particular “creditul cu buletinul”.

Conform unei cercetari sociologice prezentata de profesorul Vintila Mihailescu la o conferinta organizata de Kruk, increderea populatiei in banci este cea mai mica din Europa si cu cinci puncte procentuale sub media regionala, doar 13% din cele 6.200 de persoane participante la un sondaj online au aratat ca au incredere in institutiile de credit in timp ce media europeana plaseaza acest indicator extrem de important pentru analiza perspectivei sistemului financiar  la 18%. Acest fenomen are doua explicatii, una tine de atitudinea generala a romanilor care au o incredere foarte scazuta in institutii, si cea de a doua deriva din povestea cu creditul doar cu buletinul.

Actiunile OMV Petrom au inregistrat o crestere, dupa doua zile de scadere

Ziarul Financiar

Actiunile OMV Petrom au crescut cu peste 1% inca din primele minute ale sedintei de vineri dupa ce miercuri si joi au scazut cumulat cu 6,66%, in urma informatiilor ca un investitor vrea sa vanda 0,81% din titlurile companiei. La fel ca in precedentele sedinte, volumele de transfer cu actiunile OMV Petrom au fost ridicate.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 1,12% recuperand o parte din corectia din ultimele doua zile dupa anuntul privind vanzarea de catre BERD a 1,6% din titlurile companiei. Directorul general al BT Securities, Rares Nilas, a declarat ca rezultatele OMV Petrom sunt foarte bune, iar in piata au aparut investitori pe termen mediu (atat de retail, cat si institutionali), stimulati de scaderea dobanzilor la depozitele bancare.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *