Revista presei economice – 14 octombrie 2013

Soldul creditelor in lei la BCR a crescut de 2,5 ori din octombrie 2012
BCR

BCR a inregistrat o crestere semnificativa a numarului solicitarilor clientilor pentru creditele in lei destinate investitiilor imobiliare, atingand in prezent o cota de piata de peste 30% din vanzarile noi de credite in moneda nationala.

Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare si imobiliare standard (exclusiv Prima Casa) acordate in lei s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori comparativ cu 15 octombrie 2012, data la care BCR a luat decizia creditarii preponderente in lei.

Totodata, analistii BCR estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, ceea ce va duce la ieftinirea si mai mult a creditelor in lei. Rata inflatiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5% la inceputul anului 2014 iar dobanda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza in jurul nivelului de 3% in 2014. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o masura care va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor in moneda nationala.

 

Averea Fondului Proprietatea a scazut dupa listarea Nuclearelectrica
Ziarul Financiar

La finalul lunii septembrie Fondul Proprietatea a raportat un activ net de 14,92 miliarde de lei, cu 260 milioane de lei mai mic decat cel raportat la finalul lunii august, dupa ce participatia detinuta la Nuclearelectrica a fost reevaluata in functie de pretul de 11,2 lei/unitate la care compania a vandut 10% din actiuni in cadrul ofertei publice.

Nuclearelectrica a iesit din topul celor mai valoroase zece detineri ale FP, datorita scaderii cu 350 milioane de lei a evaluarii initiale a participatiei Fondului Proprietatea la Nuclearelectrica.

 

BCE avertizeaza Ungaria sa nu forteze conversia creditelor in valuta in imprumuturi in forinti
Capital

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat Ungaria sa nu adopte masuri unilaterale prin care sa forteze bancile sa converteasca creditele in valuta in imprumuturi in forinti.

In luna septembrie, Ministerul ungar al Economiei a respins o propunere vizand conversia drastica a creditelor in valuta in forinti, avertizand ca majoritatea bancilor straine din Ungaria vor inregistra pierderi. Anterior, s-a fixat data de 1 noiembrie 2013 drept termen limita pana la care bancile care opereaza in Ungaria trebuie sa modifice contractele de credit ipotecar in valuta. Printre bancile straine ale caror subsidiare din Ungaria ar urma sa fie afectate de noua schema se numara bancile austriece Raiffeisen Bank International si Erste Group, banca germana Bayerische Landesbank si banca italiana Intesa Sanpaolo.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *