Revista presei economice- 1 noiembrie 2013

Actiunile Romgaz intra la tranzactionare pe 12 noiembrie
Ziarul Financiar

Romgaz este a doua companie de stat care intra la tranzactionare pe bursa anul acesta,concomitent pe bursa de la Bucuresti si pe bursa de la Londra, dupa producatorul de energie electrica Nuclearelectrica, ale carei actiuni intra la tranzactionare pe bursa luni, 4 noiembrie.

Statul a vandut in oferta 15% din capitalul companiei, respectiv 57,8 milioane de actiuni la pretul de 30 de lei/actiune. Pe bursa de la Bucuresti vor fi tranzactionate circa 36,95 de milioane de actiuni Romgaz, in timp ce la Londra vor fi tranzactionate 20,87 de milioane de GDR-uri (certificate de depozit echivelente cu actiunile Romgaz).

 

Analistii: BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4% saptamana viitoare
Wall Street

Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobanda de politica monetara in sedinta de marti, 5 noiembrie, a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

In acest an BNR a redus rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).

Rezerva valutara BNR a crescut la 34.5 mld. euro in luna octombrie
Ziarul Financiar

Imprumuturile atrase de Ministerul Finantelor Publice au contribuit semnificativ la cresterea rezervei valutare de la BNR in luna octombrie, care au atins 34,56 miliarde euro, cu aproape 1,5 miliarde euro peste nivelul din septembrie.

In luna octombrie, BNR a inregistrat intrari la rezerve de 2,2 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv sumele rezultate din: tragerea primei transe de 700 milioane euro din imprumutul contractat de la Banca Mondiala in anul 2012, redeschiderea emisiunii de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor Publice, cu scadenta in anul 2020, in valoare nominala de 500 milioane euro, precum si cea rezultata din emisiunea de obligatiuni in valuta pe piata interna in valoare nominala de 150 milioane euro) si altele.

In acelasi timp, au fost consemnate iesiri de 722 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *