Revista presei economice 1 mai 2015

Legea Business Angel a fost adoptata de Parlament
Wall Street

Legea investitorului individual sau “legea business angel” a fost adoptata in cadrul Camerei Deputatilor pe 29 aprilie realizand astfel cadrul legislativ pentru sprijinul acordat de catre investitori start-up-urilor.

Business Angel este cel mai modern instrument legislativ la nivel european care stabilesc cadrul pentru intitiativele debutantilor si dezvoltarea firmelor nou infiintate.

Orice persoana fizica poate deveni investitor individual – business angel, daca indeplineste cumulativ  conditii ca dobandirea calitatii de asociat prin aport in numerar la capitalul social al societatii, fiind emise noi parti sociale in favoarea sa, investeste o suma intre 3 000 si 200 000 euro, tranzactie inregistrata in sisteul bancar si in contabilitatea societatii, si nu poate detine mai mult de 49% din capitalul social al firmei in cauza nici in nume propriu, nici prin persoana interpusa.

Beneficiarii acestor investitii trebuie sa fie societati cu raspundere limitata in conditiile art. 2 din Legea societatilor nr. 31/1990.

Facilitatile de care beneficiaza un business angel vizeaza scutiri de la impozitul pe veniturile sub forma de dividende, pentru o perioada de 3 ani, din momentul dobandirii partilor sociale, pentru dividendele aferente partilor sociale dobandite, iar impozitul pentru castigul stabilit din transferul partilor sociale daca instrainarea are loc dupa cel putin 3 ani de la dobandire.

Statul roman vrea din nou privatizarea Cupru Min
Financiarul

Cupru Min, Minvest Deva si Moldomin au avut in 2013 afaceri cumulate de aproape 170 milioane de lei (38,6 milioane de euro). Impreuna, cele trei companii au un numar mediu de 600 de angajati. Moldomin detine 30% din rezervele de cupru din tara.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Cupru Min a avut in 2013 venituri totale de 162,6 milioane de lei, in crestere cu 3,3% fata de nivelul de 157,3 milioane de lei in 2012. Chiar daca a avut venituri mai mari, in 2013 compania a avut un profit mai mic decat in 2012, de circa 8 milioane de lei, fata de castigul de 11,3 milioane de lei in 2012. Compania are aproape 500 de angajati.

Cupru Min detine exploatarea de la Rosia Poieni unde se gasesc 60% din zacamintele de cupru de pe teritoriul Romaniei.  Aceasta va fi scoasa din nou la privatizare dupa ce in 2014 statul intentiona sa o includa alaturi de Minvest Deva si Moldomin intr-o companie nationala de cupru.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *