Peste 200 de romani care au incheiat PAD au solicitat constatari ale daunelor in urma cutremurului de sambata, 22 noiembrie

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, PAID, a fost solicitat de peste 200 de asigurati care au optat pentru Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale, PAD in urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea. Seismul a fost resimtit in mai multe zone ale tarii si a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mica. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta in Romania, a cauzat mai multe daune materiale.

In primele zece zile dupa cutremur, 250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmeaza ca mai multi inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 de dosare, dintre care 94 de dosare pentru locuinte de tip A si 10 dosare pentru locuinte de tip B.

Evenimentele naturale catastrofale nu au o incidenta mare in tara noastra, insa de fiecare data cand are loc o asemenea intamplare dramatica, ce nu poate fi evitata, realizam cat de importanta este asigurarea. Suntem bucurosi ca in astfel de momente putem sa ne sustinem clientii. Din pacate, numarul asiguratilor care au optat pentru polita obligatorie PAD este in continuare mic. Oamenii trebuie sa realizeze importanta acestui tip de acoperire si sa devina responsabili. Polita este valabila nu numai in cazul daunei totale sau atunci cand este afectata structura de rezistenta a imobilului afectat ci si atunci cand exista daune mai mici”, a spus Nicoleta Radu Neacsu, Director General al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor.

                                                                                       

paid1

 

 

 

 

 

 

Rata de deschidere a dosarelor   Rata de deschidere a dosarelor
in functie de tipul imobilului        pe judete             

Orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Marasesti (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri), potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Solicitarile au fost trimise de asiguratii PAD din judetele Bacau, Braila, Buzau, Bucuresti, Covasna, Constanta, Galati, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iasi si Ialomita. Judetele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt Galati, cu 83 de solicitari si Vrancea, cu 83 de solicitari.

Fiecare dezastru natural petrecut in Romania, indiferent ca vorbim de cutremur sau inundatie, readuce in discutie responsabilitatea fiecarui proprietar de a incheia o polita de asigurare de tip PAD, in urma pagubelor inregistrate de fiecare data. Din pacate, rata de penetrare a acestui tip de asigurare este redusa. Un aspect cu adevarat ingrijorator il reprezinta faptul ca cele mai mici procente sunt inregistrate chiar in judetele expuse dezastrelor naturale, cum ar fi Bacau, Vrancea sau Vaslui.
paid2

 

 

 

 

 

 

 

Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A, adica cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat an urma unui tratament termic si/sau chimic. Imobilele de tip B, adica cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.

***

Despre PAID

Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID. 

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei – cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *