Conferinta de presa cu tema “Masuri de finantare a proiectelor din cadrul SDL in anul 2018”

In data de 30 mai 2018, la Popricani a avut loc Conferinta de presa cu tema “Masuri de finantare a proiectelor din cadrul SDL in anul 2018”. Conferinta de presa a fost sustinuta de domnul inginer Lungu Vasile, presedintele Grupului de Actiune Locala Valea Prutului si doamna Maria Hudema managerul GAL.

La eveniment au fost prezenti reprezentantii AFIR, AM PNDR, primarii ai U.A.T-urilor din teritoriul GAL, beneficiari de proiecte din cadrul GAL, dl. Eugen ticau, directorul OJFIR Iasi, invitati.

In cadrul conferintei au fost prezentate sursele de finantare disponibile in anul 2018 si s-a trecut in revista rezultatele obtinute de GAL Valea Prutului pana in present.

GAL Valea Prutului este primul GAL din Iasi, infiintat in anul 2011, care a beneficiat de fonduri. In perioada 2012 – 2015. GAL Valea Prutului a gestionat un buget de 2.806.000 euro din care a finantat 48 de proiecte finalizate.
Prin actuala Strategie de Dezvoltare Locala, aprobata de Ministerul Agriculturii in iulie 2016, GAL Valea Prutului a pus la dispozitia potentialilor beneficiari din cele 11 U.A.T-uri pe care le gestioneaza Andrieseni, Bivolari, Popricani, Probota, Roscani, Trifesti, tiganasi, Victoria (judetul Iasi) si Romanesti, Santa Mare, stefanesti (judetul Botosani), un buget peste 1.805.155 euro – bani nerambursabili, avand posibilitate ca acest buget sa fie suplimentat la finalul anului 2019. GAL Valea Prutului a lansat pana in prezent 10 apeluri de selectie a proiectelor pentru 6 masuri din Strategie, dedicate U.A.T-urilor, integrarii minoritatii rrome sau dezvoltarii infrastructurii sociale.

In cadrul apelurilor deschise de GAL, s-au depus 21 proiecte, pe diferite domenii de la modernizarea exploatatilor agricole pana la dezvoltarea economiei in sectorul non agricol. Majoritatea proiectelor, cu exceptia celor care apartin comunelor, si-au luat angajamentul de a crea locuri de munca in teritoriul acoperit de GAL.

Valoarea totala nerambursabila a proiectelor selectate de GAL si depuse la AFIR este de aproape 1 milion jumatate de euro, iar valoarea nerambursabila a proiectelor contractate se apropie de 1 milion (adica 12 proiecte = 876.604, 62 euro). “Vreau sa multumesc pe aceasta cale reprezentantilor AFIR si AM PNDR pentru promptitudinea si celeritate cu care proceseaza proiectele primite de la GAL-uri. Fata de perioada de programare trecuta (ma refer la 2012 – 2015), se remarca o schimbare pozitiva de “optica” a AFIR-ului in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Va dau un exemplu, un proiect selectat de GAL in 9 octombrie, ajunge la AFIR in 24 octombrie (trebuia sa asteptam sa treaca perioada de contestatii, altfel era depus mult mai repede), semneaza contractul de finantare pe 18 decembrie, pe 19 decembrie 2017 depune prima transa de plata, iar pe 10 ianuarie 2018 iau intrat banii, iar beneficiarul poate demara implementarea planului de afaceri.” Dl. Lungu Vasile.

“La ora actuala, mai avem disponibil un buget total de 359.924 euro si 4 masuri “intacte”, masuri pentru care nu s-a prezentat nici un beneficiar la primul apel de selectie. “Sunt masuri delicate, unele implica abordarea multifond, cum este M5/6B Integrarea minoritatii rrome si M6/6B Dezvoltarea infrastucturii sociale, unde solicitantii care aplica pe GAL-uri au posibilitatea de a continua proiectul accesand Progracum POCU, masura 5.2 dedicata GAL-urilor; iar altele cum este masura de asociere M3/3A “Cooperare pentru dezvoltare” implica identificarea unor lideri fermieri (ferme dimensiuni mici), care sa cuaguleze in jurul lor alti fermieri, sa depuna si sa-si asume intreaga responsabilitate a proiectului , iar investitiile facute din proiect sa fie utilizata la nivelul grupului asociat (fie coperativa, grup de producatori, etc), ori dupa cum bine stiti, romanii nostri inca fug sau au o reticenta fata de orice forma de “asociere”.”(Maria Hudema – manager GAL Valea Prutului).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *