TVA

Marcus Victor Grant

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

“-Te simti adesea abatut/a?

-Te simti singur/a si abandonat/a?

-Tu esti convins/a ca nimeni nu este interesat de tine?

-Crezi ca nimanui nu-i pasa de esecurile si problemele tale?

-Ca viata ta sau moartea ta nu intereseaza pe nimeni?

Te inseli!!!!!!!

Exista cineva care este foarte interesat de viata ta si de ceea ce faci, cand toti te abandoneaza. Noi suntem singurii care ne gandim intotdeauna si constant la tine: Ministerul de Finante. Serviciul taxe si impozite.

Sunt uneori intrebat in consultanta de catre clienti care au dorinte antreprenoriale daca este mai bine sa isi faca planurile cu o firma ce plateste TVA sau cu o firma care nu plateste TVA. Este una din cele mai intalnite intrebari in administrarea fiscala a intreprinderilor pe care le poate pune un antreprenor.

TVA, Taxa pe Valoare Adaugata este de fapt un impozit

Prin acesta se colecteaza cele mai mari sume de bani de la persoanele fizice si juridice. Impunerea acestuia reprezinta un instrument destul de eficient al statului de colectare a unor impozite suplimentare care sa contribuie, in cazul statelor din centrul Europei (ma refer la centrul geografic, in care intra si Romania), cu cateva miliarde de euro la bugetul de stat anual. Astfel, s-a justificat marirea TVA de la 19 la 24 %

Practic, se realizeaza o operatiune in contabilitate cu conturile TVA prin care din TVA incasat se scade TVA platit (inclus in bunurile si serviciile aferente productiei si respective suma se achita la stat. Exigibilitatea TVA se produce la data scadenta, care este 25 a lunii urmatoare expirarii perioadei alese (lunara sau trimestriala). TVA-ul incasat care depaseste valoarea 0 ca diferenta intre TVA platit si TVA incasat se trece intr-un cont provizoriu, numit “TVA neexigibila” care in momentul scadentei devine exigibila si se intregistreaza ca “TVA de plata”.

In momentul in care diferenta de care discutam este negativa, inseamna ca exista “TVA de recuperat”, adica agentul economic este indreptatit sa ceara returnarea TVA de la stat. Problema fundamentala a intreprinzatorilor din Romania cu TVA este ca orice asemenea cerere reprezinta o invitatie la controale din partea Garzii Financiare sau din partea Administratiei Publice, control soldat de cele mai multe ori cu o amenda, motiv pentru care majoritatea agentilor economici prefera sa nu ia in calcul aceasta optiune drept una viabila, astfel incat o firma care opteaza pentru a recupera TVA-ul de la stat, isi face mai degraba de lucru.

In cazul in care o firma alege sa fie neplatitoare de TVA, se realizeaza precizarea faptului ca preturile firmei nu contin TVA, iar clientii, consumatorii bunurilor/serviciilor acestui agent economic nu iau in calcul TVA-ul, gestiunea fondurilor fiind mult mai eficienta in acest caz.

 

Beneficiile TVA

Firmele care utilizeaza TVA beneficiaza de avantajul de a oferi anumite preturi promotionale care sa fie evident mai atragatoare decat adaugarea TVA in pret. De aceea, la unele magazine, preturile sunt afisate mari fara TVA, iar mai mic este scris pretul cu tot cu TVA. Aceasta este un avantaj de promovare, dar poate duce si la o defidelizare a clientului, care s-ar putea simti tras pe sfoara din cauza acestei interpretari.

Un avantaj substantial al firmelor care platesc TVA trimestrial (daca au ales aceasta) si ruleaza sume mari este ca TVA-ul care nu este inca de platit poate juca rolul de credit in firma pe o perioada limitata. Astfel, in zile negre, asociatul unic poate sa realizeze plati din ceea ce se gaseste in casa, urmand ca la momentul exigibilitatii TVA sa plateasca respective suma. Daca suma nu exista in casa, asociatul unic poate rezolva problema printr-o creditare personala a firmei sau printr-un credit exterior (sau prin factoring, scontare sau forfetare). Astfel, firmele care detin acest avantaj pot inregistra o dinamica de cu pana la 24 % mai eficienta.

Banii care se strang din TVA dupa o perioda indelungata de achitare a TVA acopera in prima instanta TVA-ul de recuperate (dar nu de la stat) prin plata unor anterioare servicii/bunuri ce aveau adaugate TVA.

TVA deductibila reprezinta suma care nu se plateste la stat, deoarece aceasta a fost deja achitata implicit prin faptul ca TVA se regasea in plata bunurilor/serviciilor achizitionate de respectivul agent economic.

Reversul monedei

TVA influenteaza fluxul capitalului rulant intr-o firma prin faptul ca reprezinta un aspect suficient de important prin efecte si rezultate pentru a oferi beneficii/crea probleme agentului economic. Un caz deosebit s-a realizat in iunie 2005 in Iasi, cand omul de afaceri Danut Prisecaru, detinatorul complexului “Moldova”, a dat in judecata Garda Financiara pentru 144.000 euro, TVA de recuperat de la stat, la scurt timp dupa ce fusese investigat pentru evaziune fiscala.

Atunci cand TVA-ul de recuperat atinge sume mari, agentul economic roman se confrunta cu o serie de asemenea dificultati care il obliga sa realizeze asemenea actiuni prin care sa-si recupereze banii de la stat. In cazul unor amenzi primite pe baza controalelor generate pentru recuperarea TVA-ului, unele firme mici pot fi duse chiar la faliment prin cumularea financiara a unor sanctiuni care il pun pe intreprinzator in situatia de imposibilitate de plata.

Efectul macroeconomic pe care gestiune a TVA-ului o are este de natura sa faca economia de piata romaneasca sa subziste, generand un sistem fiscal cu o functionalitate artificiala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *