Toate-s vechi si noua toate: Bitcoin vs Aur

Cristian PAUN – Director executiv SOREC

Am scris nu de mult un articol dedicat banului digital – Bitcoin in care am punctat problemele pe care le-ar putea avea aceasta varianta de mijloc de schimb prin comparatie cu banii fiat. Bitcoin este un produs al pietei pana la urma. Este in momentul de fata si un vehicul important investitional (pe termen scurt) pentru proaspat tiparitii bani fiat (dolari, euro) care l-au gasit foarte atractiv prin prisma raritatii sale pronuntate.

Pentru mine este clar ca Bitcoin are atuuri evidente fata de moneda fiat pe care suntem fortati prin lege sa o folosim: (1)  nu poate fi produs din nimic in cantitati impresionante, (2) productia de moneda se afla in afara controlului statului, (3) statul nu poate interveni in mecanismul privat de decontare, (4) cantitatea finala de moneda pusa in circulatie este fixa sau (5)  faptul ca fiecare unitate monetara introdusa nou in sistem are un cost semnificativ si in crestere (nu sunt bani creati din nimic). Ramane in discutie problema posibilitatii de a crea o infinitate de astfel de sisteme monetare cu caracteristici identice dar si posibilitatea de a exercita totusi un control de catre stat asupra tranzactiilor cu acest mijloc digitat ). Statul va avea acelasi enorm interes sa nu piarda monopolul asupra productiei monetare care ii asigura o buna parte din finantarea nevoilor sale, tot mai complexe si tot mai mari.

De aceasta data mi-am propus sa incerc sa raspund la o intrebare simpla: pe o piata libera a banilor privati (in care am fi liberi sa alegem ce mijloc de schimb am dori) Bitcoin ar putea invinge aurul? Ca sa raspund la aceasta intrebare am sa punctez care ar fi problemele asociate unei plati in Bitcoin fata de o plata in aur pentru un bun banal, sa zicem o putina cu branza la o stana in varful muntelui:

– Cand faci o plata cu aur ai cateva probleme mari: trebuie verificat daca metalul prin care se face plata este cu adevarat aur (verificarea se poate face cu substante speciale sau prin metode traditionale), probleme legate de securitatea platii cu aur (sa nu fiu atacat in padure de cineva care afla din diferite surse ca o sa calatoresc cu aur la mine) si modul in care se face masurarea cantitatii de aur pe care o datorez contra bunurilor cumparate (prin cantarire). Aparitia banilor de hartie si a substitutelor monetare (cecul, cambia) au rezolvat problema securitatii (circul prin padure cu bancnota sau cambia care sunt mult mai usor de transportat, ascuns si aparat). Existenta monedelor standardizate (cu gramaje clare) a rezolvat problema cantaririi, zimtarea monedelor si stantarea lor a rezolvat problema furtului din gramaj.

– Cand faci o plata cu Bitcoins, mai ales in locuri izolate cum ar fi stana din varf de munte, ai urmatoarele probleme: trebuie sa existe neaparat conexiune Internet functionala, un grad de acoperire 100% fiind aproape imposibil de realizat; trebuie sa existe tehnologia prin care sa te poti conecta la Internet de ambele parti (vanzatorul care are putina cu branza si eu care am Bitcoins intr-un portofel virtual pe calculator); trebuie sa existe experienta si educatia necesara operarii cu astfel de tehnologii (nu e suficient sa ai tehnologia, mai trebuie sa stii sa si umbli cu ea); problema verificarii corecte a autenticitatii Bitcoin (inca este neclar daca poate fi sau nu falsificata aceasta moneda) si problema securitatii platii si a pastrarii ulterioare a acestei monede (au fost cazuri de furturi de Bitcoins din portofelele virtuale).

Va iesi invingator Bitcoins dintr-o lupta cu aurul – mijlocul de schimb traditional care a rezistat aproape 7.000 de ani in schimburile dintre noi? Avand in vedere cele mentionate mai sus raspunsul nu este foarte clar: pentru a putea plati acea putina cu branza pentru foarte multi dintre noi aurul ar fi mai putin costisitor si mai usor de utilizat (fie daca sunt cumparator, fie daca sunt vanzator). Exista foarte multe cazuri in care aurul invinge net Bitcoins in timp ce platile pe care le faciliteaza Bitcoins pot fi deservite fara probleme de aur. Bitcoin vine la pachet cu foarte multe restrictii / conditii care nu face mai facila utilizarea sa in raport cu aurul. Pe o piata libera, aurul va ramane o optiune mai buna pentru foarte multe locatii si situatii de plata. Situatiile in care Bitcoin ar fi o optiune mai buna decat aurul sunt mult mai putine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *