Revista presei economice 28 mai 2014

Castigurile bancilor americane au scazut in T1 la 37,2 miliarde de dolari
Capital

Castigurile bancilor americane au scazut cu 7,6% in primul trimestru din 2014, din cauza declinului semnificativ al veniturilor din credite imobiliare si a reducerii profitului din tranzactionare. Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a anuntat ca industria bancara din Statele Unite a inregistrat un profit de 37,2 miliarde de dolari in primele trei luni ale anului, fata de 40,3 miliarde de dolari inregistrat in primul trimestru din 2013. Ratele mai ridicate ale dobanzilor au descurajat consumatorii sa refinanteze ipotecile. Veniturile din vanzarea creditelor ipotecare si valori mobiliare au scazut in perioada ianuarie-martie 2014 cu 53,6%, sau patru miliarde de dolari. Bancile din SUA au pus deoparte 7,6 miliarde de dolari in primul trimestru din 2014 pentru creditele neperformante, o scadere de 3,3 miliarde de dolari fata de perioada similara din 2013.

 

UNIQA Asigurari, profit de 18,47 mil. lei in 2013
Wall Street

UNIQA Asigurari a avut un profit net de 18,47 milioane de lei in 2013, dupa ce in anul precedent inregistrase pierderi de 19,18 milioane de lei. In plus, nivelul subscrierilor a ajuns la 570,15 milioane de lei, dupa o crestere de 12,9%. La nivelul anului 2011, societatea a raportat pierderi de 73,1 milioane de lei. Anul trecut, societatea a platit despagubiri in suma de 425,61 milioane de lei, fata de 321,27 milioane de lei in 2012.

 

Bancile din zona euro si-au majorat capitalul cu 95 miliarde de euro
Capital

Zona euro face progrese in privinta intaririi sistemului sau bancar dupa anii lungi de criza, dar apar noi riscuri. Institutiile de creditare si-au majorat capitalul cu aproximativ 95 miliarde de euro (129 miliarde de dolari). De asemenea, in ultimele luni, s-au imbunatatit randamentele obligatiunilor guvernamentale din zona euro, prin implementarea masurilor de consolidare fiscala si a reformelor structurale, desi progresele nu sunt uniforme. Totusi, se avertizeaza ca au aparut noi riscuri, in special goana dupa profituri mai mari in regiune, care determina ‘sporirea temerilor privind acumularea dezechilibrelor si posibilitatea reducerii recentului flux de investitii’. Un alt risc il reprezinta profitabilitatea scazuta a bancilor si a presiunilor cu care se confrunta bilanturile lor, in conditiile ratelor scazute ale dobanzilor si a cresterii economice reduse, care alimenteaza scepticismul referitor la soliditatea sistemului bancar european.

 

Piata leasingului a crescut cu 28% in primul trimestru 2014
Ziarul Financiar

Companiile de leasing au acordat in primul trimestru finantari noi in valoare de 310 mil. euro, cu 28% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, datorita cresterii finantarilor pentru camioane si echipamente agricole sau de prelucrare a lemnului, potrivit datelor ALB Romania (asociatia societatilor financiare). Evolutia economiei din primul trimestru a influentat pozitiv performanta industriei de leasing, care a resimtit o consolidare in primul trimestru, dupa o perioada prelungita de stagnari si scaderi. Companiile de leasing financiar abia au reusit in ultimii ani sa treaca cu volumul finantarilor noi peste pragul de un miliard de euro, in conditiile in care in 2007 si 2008 piata ajunsese la 5 mld. euro.

 

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *