Revista presei economice-27 iunie 2013

Tranzactie privind active de 1 miliard de euro intre Raiffeisen si Volksbank
Ziarul Financiar

Grupul RZB va prelua active cu o valoare de 1miliard de euro de la Volksbank, acestea vizand in special creditele clientilor corporate din Austria, precum si pe plan international. Cele doua institutii sunt prezente si pe piata bancara din Romania, Raiffeisen Bank avand active in valoare de 6,37 miliarde euro, iar Volksbank aproximativ 4 miliarde euro.

Conform cu planul de restructurare aprobat de catre CE, Volksbank va trebui sa vanda pana in 2017 subsidiara din Romania.

 

Sumele refuzate la plata depasesc valoarea de 1,18 miliarde lei
Capital

Conform BNR, in luna mai a anului 2013 sumele refuzate la plata in cadrul sectorului bancar treceau peste valoarea de 1,18 miliarde lei, mult mai mult fata de luna aprilie in care acestea atingeau valoarea de aproximativ 696 milioane  de lei. Numarul firmelor care nu mai pot lucra cu bancile comerciale din Romania a ajuns la 254 de firme.

Fata de aceeasi perioada a anului 2012, refuzurile la plata au crescut cu peste 70%. In perioada imediat urmatoare crizei, numarul incidentelor la plata prin utilizarea instrumentelor de plata de debit a crescut de la 169.795 incidente la 186.119 incidente in 2012.

 

Noile directii privind gestionarea bancilor in criza
Business Magazin

Gestionarea bancilor care se confrunta cu probleme grave care ar putea duce la insolventa se va realiza prin procedura de bail-in, prin taxarea depozitelor negarantate, o procedura utilizata si in cazul Bank of Cyprus.

Acordul incheiat in cadrul consiliului ministrilor de Finante din UE a stabilit modalitatea prin care se va distribui pierderea intre creditorii privati ai unei banci cu probleme si cadrul de reglementare prin care guvernele nationale pot intervi pentru a sprijini acele banci.

Din 2014, BCE ar trebui sa devina singurul supraveghetor al bancilor din UE ca o prima etapa prin care se va incerca combinarea noilor proceduri europene de rezolutie pentru bancile aflate in criza cu mecanismele natinale de interventie.

Ciprian-Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *