Revista presei economice 2 iunie 2014

Topul companiilor de asigurari dupa volumul primele subscrise in 2013
Ziarul Financiar

Afacerile companiilor mari de asigurari s-au stabilizat anul trecut, astfel ca sase din primii zece asiguratori in functie de volumul primelor subscrise au raportat afaceri in cresteri fata de de 2012. Clasamentul companiilor de asigurari a suferit cateva schimbari vizibile pentru ca unii asiguratori au terminat mai repede procesul de restructurare a portofoliilor si au reluat cresterea businessului. Allianz-Tiriac a revenit pe locul doi in piata, in timp ce Uniqa a depasit Asirom si ING Asigurari si a urcat pe locul cinci, cu o cota de piata de 7%.

 

Alpha Bank a facut un profit brut de 1,4 milioane euro in trimestrul 1 din 2014

Bancherul

Alpha Bank Romania a obtinut in primul trimestru din 2014 un profit brut de 1,4 milioane euro, dupa pierderi de 4,7 milioane euro inregistrate la finalul anului trecut. In primele trei luni din 2013, banca greceasca acumulase pierderi de 13 milione euro. In trimestrul 4 din 2013 banca reusise un profit de 6 milioane de euro iar in trimestrul 3 al anului trecut castigurile au fost de 10 milioane euro, fata de pierderi de 7 milioane in trimestrul 2. Banca si-a redus volumul de credite cu 5,1%, la un sold total de 2,874 milioane euro, pe fondul scaderii cu 9,5% a creditelor de consum, la un total de 311 milioane euro si diminuarii cu 9,7% a creditarii companiilor, la un sold total de 1,722 miliarde euro.

 

Rezervele valutare ale Bancii Nationale au atins minimul ultimilor 4 ani
Wall Street

Rezervele valutare ala Bancii Nationale au scazut in mai cu 1,76 miliarde euro, atingand minimul ultimilor 4 ani. Scaderea acestora a fost datorata in principal de rambursarea unor transe din imprumutul de la FMI si a platii unor obligatiuni in euro ajunse la scadenta.

In luna mai, BNR a consemnat intrari de 1,24 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele. In acelasi timp iesirile de la rezerva valutara au depasit 3 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2014 au fost de 33,75 miliarde euro, fata de 35,55 miliarde euro la 30 aprilie 2014.

 

Cele mai reclamate firme de asigurare din Romania in 2014

Capital

Dupa primele patru luni ale acestui an, topul clasamentului reclamatiilor este ocupat de Euroins si Astra Asigurari, adica societatile care vand cel mai mult RCA in Romania. Dupa primele patru luni din anul 2014, cele mai importante zece companii de asigurare din Romania aveau, cumulat, aproape 9.900 de reclamatii de la clienti. Clasamentul este dominat, ca si in anii precedenti, de societatile Euroins si Astra, firmele care vand cel mai mult RCA in Romania si care, alaturi de City Insurance (locul 3) si Carpatica Asig (doar locul 7) au o politica de pret total diferita de restul pietei in sensul ca vand foarte ieftin. Pe locul al patrulea a urcat, dupa primele trei luni, compania Uniqa care, desi are o reputatie de bun platitor si desi nu a inregistrat o crestere substantiala a reclamatiilor comparativ cu anul trecut, a fost dezavantajata de scaderile importante inregistrate de societatile detinute in Romania de grupul VIG adica Asirom si Omniasig. La polul opus se afla companiile Groupama si Generali care , in perioada ianuarie-aprilie au inregistrat sub 100 de reclamatii.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *