Revista presei economice 2 decembrie 2014

Preturile productiei industriale, in scadere
Wall Street

Preturile productiei industriale din Romania au scazut in octombrie cu 0,4% fata de septembrie si au stagnat fata de aceeasi luna a anului trecut. Fata de septembrie, preturile productiei industriale au scazut cu 0,1% pe piata interna, respectiv cu 0,9% pe cea externa. Pe sectoare, preturile au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (cu 0,3%), iar scaderi au fost inregistrate in industria energetica (1,1%), a bunurilor intermediare (0,2%) si a bunurilor de capital (0,2%). Comparativ cu octombrie 2013, preturile productiei industriale au crescut cu 0,6% pe piata interna si au scazut cu 1,1% pe piata externa.

 

BNR a pierdut aproape 750 mil. euro din rezerva in noiembrie
Ziarul Financiar

Rezervele valutare administrate de BNR s-au redus cu 747 milioane de  euro in noiembrie, ajungand la 31,47 miliarde de euro. Scaderea a avut loc pe fondul deciziei bancii centrale de a taia rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 16% la 14%, dar si al unor plati in contul datoriei plublice. Iesirile de valuta au insumat aproape 1,9 miliarde euro si includ impactul intrarii in vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii la pasivele in valuta de la 16% la 14%, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, dar si plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta. In noiembrie a fost rambursat echivalentul a 326 milioane de euro din imprumutul catre FMI. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,17 miliarde euro.

 

Bancile isi reduc din pierderi prin comisioane
Capital

Pierderile sectorului bancar din Romania de la inceputul crizei si pana in prezent au depasit un miliard de euro. O parte din pierderi a fost acoperita prin practicarea unor comisioane ridicate la serviciile bancare. Cele mai mari costuri lunare de administrare a unui cont curent se regasesc la UniCredit Tiriac Bank, OTP Bank si BCR. Doar Banca Transilvania si Marfin Bank nu taxeaza clientii pentru acest serviciu. In clasamentul celor mai mari comisioane se regaseste si BRD, cu 0,8 euro, in timp ce Volksbank, Banca Romaneasca, ProCredit Bank si Credit Europe Bank practica un comision lunar de 3 lei. Cele mai mici comisioane, de 2 lei/luna, sunt percepute de ING Bank si Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Comerciala Carpatica, cu 2,5 lei/luna, potrivit datelor centralizate de Consiliul Concurentei. Cel mai mare comision pentru extrasul de cont este practicat de Marfin Bank (3 euro), urmat de cel al bancii Carpatica (10 lei). Cand vine vorba de interogarea soldului la bancomatele proprii, Libra Bank si Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operatiune, in timp ce Volksbank, Piraeus, Credit Europe si Marfin au acest serviciu gratuit, pentru ultimele trei banci fiind valabil si in cazul altor bancomate. Alpha, Banca Romaneasca si ProCredit taxeaza clientii proprii cu 0,5 lei/interogare, iar cele mai multe institutii de credit au comisionul situat la 0,3 lei. BCR si BRD au cel mai mic comision in acest caz, de 0,2 lei, respectiv 0,5 euro (circa 0,2 lei).

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.