Revista presei economice – 18 decembrie 2013

Sase banci fara prezenta locala au 450 mil. euro in titluri de stat

Ziarul Financiar

Sase banci din Marea Britanie, Germania si Franta au ex­pu­neri de 450 mil. euro pe titluri de stat in lei si credite acordate au­toritatilor romane, desi acestea nu au pana acum sub­sidiare pe piata locala, arata datele in urma unui exercitiu de transparenta derulat de Autori­tatea Bancara Europeana asupra bancilor din zona euro. Cele cinci banci detin 4% din expunerile suverane pe Romania ale bancilor europene, in valoare de 11,9 mld. euro.

“Entitatea fara operatiuni in Romania care inregis­trea­za cea mai mare expunere de acest tip detine aproximativ 0,2% din datoria publica a statului. Datele arata un interes ridi­cat doar in zona grupurilor bancare prezente in Roma­nia”, comenteaza Vlad Muscalu, economistul-sef al ING Bank.

Astfel HSBC bank are o expunere de 165 mil. euro in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada de anul trecut, Bayersische L. o expunere de 144 mil. euro cu o corestere de 7%, iar Barclays o expunere de 54 mil. euro cu o creste spectaculoasa de 391%. Deutsche Bank are o expunere in scadere cu 65% aceasta fiind de aproximativ 22 mil. euro, iar Commerzbank de 67 mil. euro in scadere cu 19%.

 

Sefii Bancii Transilvania au vandut in acest an actiuni de 6,82 milioane de lei

 Ziarul Financiar

Managerii si administratorii Bancii Transilvania(simbol bursier TLV) au vandut in acest an 4,8 milioane de actiuni in valoare de 6,82 mil. lei (1,53 mil. euro), potrivit raportarilor transmise bursei. 

Cea mai recenta raportare il are in prim-plan pe Nicolae Tarcea, directorul general adjunct al Bancii Transilvania, care coordoneaza departamentul de risc management al bancii si care a vandut luni un pachet de 1,1 milioane de actiuni TLV la pretul de 1,52 lei. Tarcea a incasat din aceasta tranzactie 1,672 mil. lei (375.000 de euro). Tarcea este director general adjunct al Bancii Transilvania din februarie 2009.

Cel mai mare pachet a fost vandut de Roberto Marzanati, vicepresedintele bancii, care a incasat in septembrie 2,23 mil. lei pentru 1,6 milioane de actiuni.

Banca Transilvania a urcat in ultimii ani pe locul al treilea in topul bancilor locale dupa valoarea activelor si este in prezent una dintre cele mai profitabile banci. La noua luni, Banca Transilvania a raportat un profit net de 240 mil. lei, in scadere cu 9% fata de perioada similara a lui 2012, si active totale de 30,3 mld. lei, cu 2% mai mari decat la inceputul anului. De la inceputul anului, actiunile TLV au castigat aproape 40%. In prezent, banca are o capitalizare de 3,375 mld. lei (758 mil. euro).

Comunicat presa:

Program sarbatori Banca Comerciala Carpatica

Banca Comerciala Carpatica informeaza ca unitatile teritoriale nu vor avea program de lucru cu publicul in zilele de 25-26 decembrie 2013 si 1-2 ianuarie 2014, acestea fiind sarbatori legale.

Reteaua de ATM-uri a BCC va functiona pe toata perioada sarbatorilor. De asemenea, clientii vor avea acces la resursele lor financiare si prin serviciul de internet banking BCC e-Smart. Detinatorii de carduri BCC vor putea face plati la oricare dintre comerciantii care accepta carduri.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *