Revista presei economice 10 decembrie 2014

Banca Romaneasca: Clientii vor putea sa schimbe moneda in care economisesc
Ziarul financiar

Banca Romaneasca, o banca de talie medie din sistem, a lansat un nou produs, depozitul Convertibil, destinat clientilor care vor sa schimbe moneda in care economisesc. Clientii care constituie un astfel de depozit au optiunea conversiei  depozitului intre trei valute: leu, euro si dolar.

Suma minima pentru constituirea depozitului este de 20.000 de lei sau  5.000 de euro/dolari, banii putand fi plasati pe o perioada de maximum 2 ani.

Rata de dobanda este fixa pe toata perioada constituirii depozitului si ajunge la maxim 3,80% pe an, pentru depozitele in lei cu o maturitate de 2 ani. Dobanda poate fi capitalizata atat la conversie, cat si la prelungire.

In cazul conversiei depozitului dupa cel putin 30 de zile de la constituire, clientul primeste o bonificatie de pana la 2,70%, aferenta depozitelor la termen.

Conversia se realizeaza la cursul de schimb standard oferit de banca, iar suma convertita va fi cel putin egala cu principalul depozitului dupa conversie. Rata de dobanda aplicata depozitului in noua valuta se determina in functie de numarul de zile de depozit dintre data conversiei (inclusiv) si data maturitatii depozitului intial (exclusiv).

 

Prima declaratie a presedintelui Bancii Transilvania, dupa preluarea Volksbank: de acum tintim locul doi pe piata.

Banca Transilvania va tinti locul al doilea in sistemul bancar local, dupa achizitia Volksbank, a declarat miercuri presedintele Consiliului de Administratie al institutiei financiare, Horia Ciorcila.

“Prin aceasta achizitie, prin cresterea organica pe care intentionam sa o avem in continuare, sa ajungem pe locul 2 pe piata bancara din Romania. Este un obiectiv foarte ambitios dar in acelasi timp realizabil”, a spus Ciorcila.

“Azi dimineata am semnat contractul de vanzare achizitie. Incepe un proces important. Este nevoie de notificari si aprobari de la BNR si Consiliul Concurentei. In al doilea trimestru din 2015 vom avea inchisa tranzactia si preluata banca (…) Vrem sa integram cat mai repede, dar depinde de aprobarile necesare. Pana la finele anului viitor vom inchide total si cu rebranding”, a declarat Omer Tetik, director general al Bancii Transilvania.

Oficialii bancii confirmasera saptamana trecuta intr-un anunt transmis pe bursa ca negociaza preluarea Volksbank Romania, o banca de top zece cu active de circa 13 miliarde de lei. Banca a fost scoasa la vanzare dupa ce a fost curatata de neperformante. Banca Transilvania s-ar apropia odata cu preluarea Volksbank foarte mult de pozitia a doua din sistemul bancar, detinuta acum de BRD. BT se afla acum pe locul trei in sistemul bancar, cu o cota de piata de 10%.

Cota de piata BT – 9,7%, Volksbank – 3,5 la Volksbank; activele sunt de 7,7 miliarde euro la BT, 2,2 miliarde euro la Volskbank; 1,88 milioane clienti la BT, 220.000 de la Volksbank. 6.000 angajati la BT, 1.300 angajati la Volskbank, 530 de unitati la BT , 130 la Volskbank.

Tvigun Cazimir Eugen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *