Populismul pagubeste contribuabilii, nu bancile

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Guvernul Croatiei a elaborat, recent, un proiect de lege care prevede convertirea in euro a unui volum de credite retail denominate in franci elvetieni in valoare echivalenta de circa 3,4 miliarde de dolari. Este vorba atat de credite ipotecare, cat si de imprumuturi de consum.

Anul 2016 este unul electoral pentru Croatia. Executivul de la Zagreb a argumentat ca legea este necesara mai ales pentru ajutorarea proprietarilor de locuinte care au contractat credite in moneda elvetiana in prima parte a anilor 2000, atrasi de dobanzile joase la franci, dar care acum se confrunta cu dificultati tot mai mari la plata ratelor, din cauza deprecierii semnificative a monedei nationale croate, kuna, fata de cea elvetiana.

Potrivit proiectului de lege, costurile convertirii creditelor din CHF in euro vor fi suportate de banci, iar pierderile pe care sistemul bancar le va inregistra ca urmare a procesului de conversie vor fi recunoscute de Fisc drept cheltuieli deductibile la stabilirea bazei de impozitare a profiturilor bancilor.

Autoritatile croate par hotarate sa mearga inainte cu planul de conversie, in pofida avertismentelor bancii centrale croate, care a atras atentia ca schimbarea fortata a monedei de rambursare a imprumuturilor risca sa creeze instabilitate financiara si macroeconomica.

In context, este interesant de remarcat ca, in decembrie, premierul croat social-democrat, Zoran Milanovic, a recunoscut public ca, in negocierile de formare a unui nou guvern de dupa alegerile de anul trecut, partenerul de coalitie al social-democratilor, partidul de dreapta MOST, a cerut schimbarea guvernatorului bancii centrale cu o persoana agreata de partid, cu toate ca legislatia croata si europeana garanteaza independenta bancii centrale.

Problema este ca, in cele din urma, este foarte posibil ca nu bancile sa suporte pierderile salvarii sociale a debitorilor in franci elvetieni, ci contribuabilii croati, fiecare in parte si toti laolalta. Mai multe banci de top din Croatia, controlate de actionari straini, au amenintat ca vor da in judecata guvernul de la Zagreb la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile de pe langa Banca Mondiala (ICSID) de la Washington, acuzand ca planul auoritatilor croate incalca tratatele bilaterale de protejare reciproca a investitiilor straine semnate de Croatia cu tarile de origine ale institutiilor de credit reclamante.

Bancile au trimis deja guvernului croat asa-numite prenotificari de litigiu,  avertizand guvernantii ca, in cazul in care vor trece la implementarea planului de reconversie in euro a creditelor in CHF, vor depune oficial reclamatii la ICSID si vor cere despagubiri financiare. Daca lucrurile se vor petrece intr-adevar asa, iar bancilor li se va da castig de cauza de catre instanta arbitrala, despagubirile vor fi suportate de la bugetul de stat, adica de catre contribuabilii croati.

“Reactiile de pana acum ale Guvernului nu au aratat nici un fel de disponibilitate in a negocia cu bancile”, a declarat Ingrid Krenn-Ditz, un purtator de cuvant al Raiffeisen International, una dintre bancile care au trimis prenotificari de litigiu guvernului. Celelalte sunt Erste, Hypo Group, Unicredit, Intesa Sanpaolo, OTP Bank si banca rusa Sberbank.

In replica, premierul croat Zoran Milanovic si adjunctul sau, Branko Grcic, au aparat planul de reconversie si au respins acuzatiile de populism. “Este absurd ca debitorii sa datoreze, dupa 8-9 ani de plata a ratelor lunare, un principal la creditele lor mai mare decat era acesta la contractarea imprumutului. Este crucial sa ii ajutam pe acesti oameni”, a declarat vicepremierul Grcic.

O veste proasta pentru contribuabilii croati este aceea ca jurisprudenta curtilor internationale de arbitraj arata ca majoritatea litigiilor generate de masuri de conversie valutara luate de state sunt castigate de investitorii reclamanti. Astfel, politicile adoptate de Argentina, de a-si converti unilateral in pesos datoriile contractate in dolari, au fost atacate in peste 40 de actiuni de arbitraj international, cele mai multe dintre acestea finalizandu-se cu decizii favorabile investitorilor straini, care au primit despagubiri de la statul argentinian.

In cazurile de arbitraj international, companiilor reclamante castigatoare li se acorda nu doar compensatii pentru sumele investite, dar si pentru profiturile pierdute din cauza diferitelor masuri guvernamentale. Deciziile curtilor internationale de arbitraje sunt obligatorii pentru parti si sunt in mod automat recunoscute pe plan international.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *