Pascal Salin, radicalul rational (IV)

Gabriel MURSA – Presedintele Institutului Friedrich von Hayek Romania

Pozitia profesorului Pascal Salin despre piete si stat se situeaza impotriva curentului dominant al secolului al XX-lea, format sub imperiul credintelor raspandite de povetele lui J. M. Keynes. Sub amenintarea efectelor devastatoare ale Marii Depresiuni din anii 1930 si indusi in eroare de pretinsele puteri magice ale metodelor de inginerie sociala concepute in aceeasi perioada, multi dintre cercetatorii fenomenelor sociale au abandonat invataturile fondatorilor stiintei economice, considerandu-le desuete, inadecvate vremurilor. In consecinta, lumea academica a abandonat calea “sistemului de principii” (B. Constant) care au pus bazele evolutiei extraordinare a lumii occidentale, alegand “drumul catre servitute”.

Din acel moment, stiinta economica a trecut prin transformari importante. Cartile si manualele de economie s-au umplut cu demonstratii matematice sofisticate, cu “multiplicatori” bugetari, cu “acceleratori”, care incercau sa demonstreze ca un leu cheltuit de stat, insa, nu si de o firma privata, creeaza un venit de cateva ori mai mare, locuri de munca, pe scurt, bunastare generala. Astfel, cea mai mare parte a economistilor au devenit partizanii reglementarilor, ai cresterii taxelor, impozitelor si cheltuielilor publice, ai nationalizarilor etc. Prin urmare, se considera ca visul etatic al mercantilismului, fondat pe revelatii, prejudecati si erori de judecata, avea acum o baza “stiintifica”. In mod paradoxal, se credea ca sistemul capitalist, al pietei libere, primea o gura de oxigen salvatoare prin cresterea rolului statului in activitatile economice. Prin Keynes, mitul statului omnipotent, omniscient si moralizator se ridica, din nou, deasupra “spiritelor animalice” ce domina pietele. Din aceasta perspectiva, opera profesorului Salin reprezinta un efort intelectual remarcabil de demontare a unei noi mitologii, care, intre timp, dobandise staif “stiintific”.

Domnul Pascal Salin nu s-a impus doar ca cercetator remarcabil al fenomenelor sociale, ci si ca un popularizator excelent al unor concepte si teorii aparent inaccesibile marelui public. Una din marile erori ale intelectualilor consta in aceea de a considera ca teoriile lor penetreaza cu mare usurinta opinia publica; alteori, isi imagineaza ca oamenii obisnuiti le accepta conceptiile prin simplul ascendent pe care inteligentsia si-l imagineaza ca l-ar exercita asupra oamneilor obisnuiti. In realitate, viata omului de pe strada poate fi ameliorata daca acesta este ghidat, nu de orice idee, ci de ideile sanatoase. Prin urmare, intelectualul onest nu trebuie sa se multumeasca inchizandu-se in turnul de fildes al propriilor conceptii, savurand egoist placerea de a fi formulat teorii solide. Nu-i suficient sa demonstrezi ca statul nu poate multiplica veniturile cheltuind mai multi bani; trebuie sa convingi si pe ceilalti. Intr-un anume sens, el trebuie sa fie un soi de predicator al adevarurilor evidente. Or, profesorul Salin a depus eforturi remarcabile in diseminarea acestora.

Activitatea sa nu se rezuma la scrierea excelentelor lucrari sus-mentionate. Dumnealui s-a implicat cu pasiune in dezbateri publice ori de cate ori a considerat ca avea ceva important de spus. Nenumaratele aparitii la radio si televiziune, interviuri acordate ziarelor si revistelor, intr-un mediu dominat, de multe ori de prejudecati si erori, au facut ca teoriile sale sa paraseasca biroul bine ferecat al cercetatorului si sa patrunda acolo unde nevoia de luciditate e mai intensa ca oriunde in alta parte. Pozitiile in legatura cu politica Uniunii Europene, cu integrarea monetara, cu liberalizarea serviciilor in spatiul european au fost ascultate cu interes de marele public. Evident, activitatea sa de diseminare nu s-a oprit aici. Profesorul Salin a scris si scrie in ziare si reviste de larga circulatie internationala, precum Wall Street Journal Europe,  Québécois Libre, Le Figaro, Les Echos, Le Monde etc.

Inca din primii ani de cariera universitara s-a inconjurat de tineri dornici sa-i impartaseasca si sa-i dezvolte conceptiile, colaborand, in calitate de profesor, conducator de doctorat si cercetator, cu intelectuali importanti precum  François Guillaumat, Philippe LacoudeBertrand Lemennicier sau Frédéric Sautet. Atat calitatea operei, cat si abilitatile de intelectual public il recomanda pe profesorul Pascal Salin drept unul dintre cei mai importanti ganditori liberali ai zilelor noastre.

Travaliul intelectual sustinut, perserverenta ideatica si valoarea indiscutabila a operei i-au adus domnului Pascal Salin o recunoastere academica si profesionala binemeritata. Astfel, intr-o jumatate de veac de eforturi sustinute, puse in slujba apararii idealui care a stat la baza avansului civilizatiei in Europa – libertatea-, profesorul Salin a primit nenumarate premii si distinctii.

Pentru merite deosebite, a primit, in anul 2008, cea mai inalta distinctie acordata de statul francez, respectiv cea de l`Officer de la Légion d’Honneur. Aceasta distinctie suprema la care pot spera compatriotii lui Montesquieu si Tocqueville vine dupa alte distinctii de prim rang, precum cele de Officier de l’Ordre national du Mérite (14 mai 2003), Officier de l’Ordre des Palmes Académiques (1988) si Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (1987).

Timp de patru ani, intre 1994 si 1998, profesorul Salin a detinut functia de presedinte al Societatii Mont Pelerin, care, desi nu reprezinta o distinctie in sensul strict al cuvantului, poate fi considerata una dintre cele mai onorabile demnitati la care poate aspira un intelectual. Pentru a ne convinge de acest lucru, este suficient sa ne amintim ca printre fondatorii acestei organizatii s-au numarat Friedrich Hayek, Karl Popper, Milton Friedman sau Ludwig von Mises. Ocupand aceasta prestigioasa functie, domnul Pascal Salin a intrat in galeria unor intelectuali remarcabili, precum Wilhelm Röpke, Bruno Leoni, George Stigler, James Buchanan sau Gary Becker, ultimii trei fiind laureati ai Premiului Nobel pentru Economie.

In prezent, profesorul Salin este membru corespondent al Academiei de Stiinte din Argentina, membru al Academic Advisory Board al Atlas Economic Research Foundation, una din cele mai mari organizatii de profil din lume, si face parte din consilii de conducere a unor entitati similare, al caror obiectiv fundamental in constituie promovarea idealurilor societatii deschise si ale economiei de piata. In acelasi timp, face parte din conducerea editoriala a unora dintre cele mai prestigioase publicatii din lume, dintre care amintim Independent Review, Quarterly Journal of Austrian Economics, Economie et Gestion, Journal of Libertarian Studies, Procesos de Mercado, Revue africaine de stratégie. In urma cu cativa ani, domnul Pascal Salin a acceptat invitatia Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi de a deveni membru al comitetului academic al revistei The Review of Economic and Business Studies.

In semn de recunoastere a meritelor sale in dezvoltarea stiintei economice si promovarea idealurilor libertatii, profesorul Salin a fost recompensat cu Prix Renaissance de l’économie si titlul de Doctor Honoris Causa al Free University din Tbisili, Georgia.

Experienta profesionala remarcabila, autoritatea indiscutabila in chestiuni de teorie economica i-au permis sa devina consultant pentru Fondul Monetar International, Organizatia Natiunilor Unite si Organizatia pentru Alimentatie si Agriculura.

Toata viata sa, profesorul Pascal Salin a luptat cu inteligenta, onestitate intelectuala si consecventa pentru a asigura triumful unuia din “vechile adevaruri” ce ar trebuie sa calauzeasca mintea omului civilizat, libertatea.

Nota: Ideile acestui articol au fost prezentate sub forma unui Laudatio cu ocazia acordarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi profesorului Pascal Salin, de la Universite Dauphine Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *