Economia Rusiei spre Recesiune?

Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Cu un PIB de peste 2,1 trilioane dolari in 2013, Rusia (a opta economie a lumii) se confrunta in prezent cu o serie de provocari geo-politice si macroeconomice. Interventia in Ucraina prin anexarea regiunii Crimeea a condus la o unda de instabilitate pe piata financiara a Rusiei, reflectata prin iesirile masive de capital (peste 50 miliarde de dolari doar in trimestrul I din 2014, conform estimarilor Business Monitor International).

Implicarea in problemele interne ale Ucrainei a determinat statele membre UE/NATO sa aplice sanctiuni Rusiei, o economie care se afla deja in plin proces de decelerare. Pe de o parte, se poate spune ca Rusia a intervenit in Ucraina din motive strict economice – pastrarea zonei de influenta economica, chiar si cu recursul la forta militara. Pe de alta parte, economia Rusiei deja resimte puternic deteriorarea climatului investitional odata cu interventia in Ucraina.

Strict din punct de vedere economic se poate spune ca Rusia are nevoie de un nou model, de ample reforme, pentru a putea mentine ritmul potential de evolutie, dar si pentru a beneficia de noul ciclu macroeconomic mondial. Din aceasta perspectiva, interventia in Ucraina poate fi interpretata ca o redirectionare voita de la problemele economice reale ale Rusiei. Practic, prin incercarea de a mentine sub tutela economica pietele din imprejurimi Rusia constientizeaza dificultatea restructurarii din temelii a propriului model economic si implicit, a faptului ca nu va putea face fata concurentei internationale.

Economia rusa a crescut cu un ritm mediu anual de 7% in perioada 1999-2008, evolutie determinata, in principal, de dinamica exporturilor (de materii prime). In aceasta perioada Rusia a inregistrat un anual un excedent de cont curent mediu de 10% din PIB.

2

1

3

A fost insa o crestere ne-echilibrata, data fiind lipsa implementarii reformelor structurale. Acest aspect este reflectat de nivelul ridicat al ratei somajului (medie anuala de aproximativ 8,8% in intervalul mentionat), dar si al inflatiei (nivel mediu anual de 22% in intervalul mentionat si peste 14% an/an in 2008).

Primul val al Marii Recesiuni a condus la declinul PIB-ului cu aproximativ 8% an/an in 2009. Dupa cresterea de aproximativ 5% an/an din 2010 determinata de dinamica economica globala, Rusia a intrat intr-un proces de decelerare (ritm de evolutie a PIB de doar 1,3% an/an in 2013).

Aceasta evolutie a fost determinata de deteriorarea cererii externe, data fiind aprecierea semnificativa a rublei – cursul real efectiv a crescut cu peste 30% in perioada februarie 2009 – martie 2013.

Dupa cum se poate nota in graficul alaturat exporturile Rusiei se afla pe o tendinta descendenta inca de la inceputul anului 2012.

4

5

6

Astfel, excedentul de cont curent s-a redus de la 5,1% din PIB in 2011 la doar 1,6% din PIB in 2013.

Deteriorarea cererii externe se resimte in industria rusa. Dupa cum se poate nota in graficul alaturat a decelerat puternic incepand cu 2011.

Pe de alta parte, cererea interna nu a putut sa contrabalanseze deterioarea cererii externe nete. Dimpotriva, daca observam dinamica comertului cu amanuntul (un indicator important pentru consumului privat, principala componenta a PIB), se noteaza o decelerare pe parcursul ultimelor trimestre (de la o dinamica anuala de peste 10% la o dinamica anuala de sub 5%).

Nu in ultimul rand, declansarea crizei din Ucraina a determinat intensificarea tendintei de deteriorare a indicatorului PMI din sectorul de servicii si a indicatorului PMI Compozit (spre nivelurile minime din perioada primului val al Marii Recesiuni). Pe de alta parte, indicatorul PMI din industria prelucratoare a inversat temporar (in debutul anului) tendinta descendenta, evolutie care poate si asociata cu politica de pregatire de razboi a Rusiei.

Din acest material analitic se poate deduce concluzia ca Rusia ar trebui sa acorde prioritate reformelor economice si nu mentinerii sferei de influenta economica prin forta militara. Aceasta afirmatie este consolidata si de faptul ca Rusia dispune de resurse economice pentru a realiza reformele structurale: excesul de economisire, finante publice stabile (in 2013 un deficit bugetar sub 2% din PIB si o datorie publica sub 20% din PIB).

In caz contrar, exista riscul ca Rusia sa intr-o criza economica profunda, mai ales in contextul perspectivelor de izolare impusa de UE/NATO.

7

8

9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *