China – provocarea Secolului XXI

mihaela-ciuchinaMihaela CIUCHINA

Dezvoltarea fara precedent a economiei precum si rasturnarile de situatie care se produc necontenit pe scena internationala determina dinamica, profunzimea, amploarea societatii actuale si a economiei contemporane. Spatiul economic este intr-o continua schimbare, iar reguli care au fost urmate decenii intregi tind sa se redefineasca, sa capete alte sensuri, alte valori. Modul in care se efectueaza ierarhile marilor puteri, modul de gandire al individului precum si felul acestuia de a actiona genereaza schimbari uriase in perceptia teoriilor economice clasice.

Ultimul mileniu a fost martorul celor mai mari descoperiri stiintifice, iar secolul XX este considerat unul extrem de dinamic pe motivul ultracunoscutei “Revolutii Informationale”, care a oferit “miracole” in toate domeniile de activitate. Secolul XXI, supranumit si “Secolul Vitezei” ne determina sa traim la un nivel alert, sa ne deplasam pe distante mari intr-un timp record, sa aflam ce se petrece, in timp real, intr-un punct opus pe glob. Constatam schimbari majore la nivel de regiune, de organizare sau coalitie, asistam la situatii impresionante declansate asupra unor economii care pareau de neatins si de neinvins. Impactul globalizarii nu poate fi neglijat, iar modul in care aceasta actioneaza determina studii elaborate cu privire la identificarea legii cauza-efect. Impactul Chinei in ascensiune asupra statelor lumii este unul alert- atat asupra statelor dezvoltate cat si asupra celor in curs de dezvoltare.

Miracolul chinezesc
Astazi exista putine locuri in lume mai interesante sau mai importante pentru afaceri decat China. Intelegerea nuantelor derularii afacerilor in aceasta fascinanta tara poate insemna diferenta intre un succes de proportii si un esec dezamagitor. Ascensiunea, precum cea a pasarii phoenix, a Noului Imperiu de Mijloc reprezinta si va continua sa reprezinte o provocare pentru mediul politic si cel economic al acestui secol. China se transforma intr-un actor global dominant prin impulsul, complexitatea si contextul istoric ce stau la baza ascensiunii sale contemporane ca forta economica si politica globala.

Noua pozitie pe care China o asuma tot mai mult starneste curiozitate si merita atentia cuvenita fiind deosebit de interesant modul prin care a reusit, intr-un timp record, sa depaseasca asteptarile si sa modifice regulile scrise ale sferei economice. Dezvoltarea Chinei este un fenomen firesc generat de trasaturile unui popor cu o istorie multimilenara. In ciuda acestui fapt, pentru a reusi sa fie ceea ce reprezinta astazi pentru economia mondiala, China a parcurs un drum extrem de sinuos. Inceputul procesului de reforma economica si de puternica deschidere a economiei spre exterior s-a produs in anul 1978. Dupa incetarea Revolutiei Culturale, care adusese economia tarii la marginea prapastiei, a fost momentul decisiv pentru schimbarea de orientare a efortului national de pe fagasul politic, al luptei de clasa, spre cel al dezvoltarii economice prin reforma  profunda si deschidere. Viziunea lui Deng Xiaoping, artizanul recunoscut al reformei profunde in Chinei, s-a dovedit corecta, drumul urmat potrivit acestei viziuni asigurand economiei chineze un ritm rapid de dezvoltare, printre cele mai inalte din lume, premise solide pentru modernizare si crestere a competitivitatii.
China se prezinta deja ca fiind a doua economie ca marime din lume si pastreaza cel mai accelerat ritm de crestere pe o perioada lunga de timp, atat in randul statelor dezvoltate cat si in al celor in curs de dezvoltare. In ciuda faptului ca economia chineza se confrunta cu serioase probleme precum: un sistem bancar dezmembrat, un sector al serviciilor ineficient si semnificative cazuri de nerespectare a drepturilor elementare, toate aceste obstacole nu au facut decat sa incetineasca dezvoltarea economica a Chinei. In numeroase ramuri industriale, cu precadere in cele mari consumatoare de forta de munca, China este deja actorul gobal dominant.
Presiunea Chinei asupra pietelor este tot mai puternica. Firmele care pana nu de mult ezitau sa isi transfere productia in aceasta tara, de teama unor reactii negative din partea consumatorilor, incep sa realizeze ca posibilitatea unei alte solutii nu exista daca isi doresc sa pastreze o pozitie onorabila pe piata internationala si nu numai.

Daca Imperiul chinez era un actor regional, China de astazi este considerata unul global, cu interese ce se extind cu mult peste stravechea sa sfera de influenta din Asia de Est, atitudine impartasita de companiile chinezesti care, in ciuda faptului ca raman concentrate asupra pietelor interne, isi orienteaza ferm atentia si asupra pietelor globale. Competitia interna tot mai acerba pe diferite segmente ale pietei pregateste companiile chinezesti sa faca fata capriciilor pietelor internationale.
China este un intreg univers, cel mai mare si mai profund spatiu cultural autonom din lume, prezentandu-se astazi ca “un mare vas comercial care navigheaza pe marile globalizarii”, avand capacitatea de a impresiona intreaga lume economica din toate punctele de vedere. Atunci cand amintim despre China, despre fenomenele care s-au produs in cadrul acestei tari de-a lungul timpului dar mai ales in ultimii 30 de ani, despre cresterea economica spectaculoasa de care s-a bucurat si nu in ultimul rand despre pozitia pe care o ocupa in acest moment pe scena internationala, suntem indreptatiti sa folosim sintagma “miracol chinezesc”. Unicitatea progresului Chinei isi are originea nu numai in populatia imensa a acestei tari sau in uriasa crestere economica si nici chiar in cresterea ei rapida, desi combinatia tuturor acestor factori este specifica Chinei. Insa caracterul exceptional al Chinei este nuantat de o mostenire speciala, de institutii diferite, de aspiratii foarte inalte si un amestec unic intre resurse, capacitati si forta de negociere.

De ce este controversat sistem economic din China?
Economia Chinei refuza sa se incadreze intr-unul din sistemele economice cunoscute, cresterea economica impresionanta sprijinindu-se pe un solid proces de economii exercitat de populatie, un impresionant volum de investitii in infrastructura, o importanta crestere a industriilor de export, o liberalizare a comertului exterior si nu in ultimul rand, o abordare a preturilor in conformitate cu piata libera. Analiza tarilor dezvoltate, dar si a celor subdezvoltate, ne dezvaluie conceptul de “another development” (un alt fel de dezvoltare) ceea ce subliniaza faptul ca principalul motiv in dezvoltarea unei tari nu este concentrat numai pe sectorul productiei sau pe crestere economica ci si pe satisfacerea trebuintelor social-umane. Paradigma occidentului industrial nu este potrivita pentru societatile in curs de dezvoltare, amanunt care a condus la aprecierea potrivit careia “locomotivele tarilor dezvoltate sunt prea rapide pentru vagoanele lumii a treia”.
Impactului Chinei asupra economiei mondiale este unul extrem de compex si cu o mare incarcatura emotionala. China se foloseste de globalizare intr-o mare masura, cooptand nu doar tari din lumea a treia ci si intreaga lume intai, cu precadere regiunea din jurul sau. Astfel, vecinii Chinei isi modifica macrostrategiile pe masura ce se claseaza intr-o relatie de interdependenta cu China. Dominatia Americii asupra lumii intai isi diminueaza puterea, iar aliatii pe care Statele Unite se bazau pentru limitarea ascensiunii Chinei contribuie acum in mare masura la aceasta ascensiune.
Ascensiunea Chinei in secolul XXI nu exprima doar o abundenta de importuri ieftine, declinul anumitor segmente din sectorul productiei in alte state sau transformarea locurilor de munca, ci inseamna un moment crucial; punctul in care este susceptibila a se modifica scena economica globala, extrem de asemanatoare cu ascensiunea Statelor Unite ale Americii ca putere politica, economica, militara cu numai un secol in urma.
Globalizarea s-a realizat in conditii fixate de China, care, decat sa cedeze presiunilor Vestului si sa isi deschida pietele pentru Statele Unite sau chiar pentru Europa, a preferat sa isi insuseasca selectiv standardele Organizatiei Mondiale a Comertului.

Cand “Dragonul se trezeste”…Statele Lumii tremura.
Aspiratiile economice ale Chinei sunt aliniate ambitiilor politice, regimul constientizand legatura stransa dintre cele doua. China se considera o forta economica in ascensiune, iar hotararea depasirii oricaror obstacole pentru atingerea pragului de “principala putere mondiala” este realmente vizibila. Reforma sistemului bancar precum si privatizarea accelerata a sectorului de stat s-au declansat deja, efectele acestor schimbari fiind promitatoare.

In timp ce statele industrializate gasesc o consolare in ideea ca amenintarea Chinei vizeaza numai domeniile mari consumatoare de forta de munca ale economiilor lor, tarile in curs de dezvoltare se vad inaintand cu greu in cursa pentru investitii din tarile dezvoltate. Ele urmaresc cu neliniste modul in care investitorii straini isi retrag afacerile de pe pietele lor pentru a le transfera in China. Pentru economiile emergente din Asia, impactul chinezesc este, mai degraba, ambivalent tinand cont de faptul ca o tara precum China devine un motor al dezvoltarii in intreaga regiune si un complement- uneori chiar si un substitut- al pietelor statelor dezvoltate.
Avand in vedere proportiile economiei sale si pozitia sa tot mai puternica pe pietele multor produse, continuarea ritmului exporturilor Chinei a influentat uniformizarea ofertelor pe pietele unor produse care inainte se bazau pe reputatie si brand pentru a se diferentia.

Ascensiunea Chinei va genera probleme neobisnuite pentru “judecati obisnuite” si va impune regandirea vechilor termeni si opinii ancorate in evenimente trecute. Cum putem caracteriza o tara guvernata de un regim comunist, dar in care cota parte a statului din PIB este mai putin de jumatate din cea a Statelor Unite? Care este secretul unei economii care atrage cel mai mare volum de investitii staine din istorie, fara a oferi o protectie adecvata drepturilor de proprietate intelectuala?
Suntem martorii unei dezvoltari spectaculoase si sustinute a Chinei, cu o abundenta a resurselor, cu o pozitie de negociere solida, cu inalte aspiratii dar mai ales cu mijloace financiare intemeiate. Impactul Chinei asupra statelor lumii este imens, iar necesitatea dezvoltarii de noi strategii si modalitati de reactie pentru a tine piept provocarilor este tot mai acuta.

One Response to China – provocarea Secolului XXI

  1. Leconte says:

    Très interessant.
    Très bonne prestation.
    Madame Mihaela CIUCHINA a une vue très claire de la situation.
    Félicitations.

    J.L.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *