Afaceri inovative cu aroma de Provence : aurul “mov” din Romania

reporter Adina APATACHIOAE

Lavanda sau “aurul mov”, planta cu o culoare delicata si miros inconfundabil este cunoscuta si utilizata inca din Antichitate. In Evul Mediu lavanda era folosita in scop medicinal, fiind folositoare in vindecarea bolilor infectioase, pentru ca mai tarziu sa isi gaseasca intrebuintarea in parfumarea incaperilor si in scopuri terapeutice sub forma de ulei essential. Cultura lavandei in Romania este relativ recenta, astfel primele culturi se gaseau in imprejurimile capitalei.

Multiplele intrebuintari ale lavandei si afacerile profitabile care au ca materie prima acesta planta au atras atentia si tinerilor intreprinzatori romani, printre acestia numarandu-se si Vlad Alexandru Boboc. Proaspat initiator al unei astfel de afaceri in judetul Vaslui, Alexandru are incredere in afacerea sa, se bazeaza pe strategii si planuri de extinere inovative si este convins ca va avea succesul scontat.

 Am dori, pentru inceput, sa ne spuneti citeva lucruri despre dumneavoastra: ce backgound aveti, ce v-ati propus sa faceti inviata, de unde ideea referitoare la acest business?

Am devenit economist ca urmare a absolvirii Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, Specializarea Finante-Banci si a masterului de Specializare Finante-Asigurari in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi si am decis sa pun pe picioare propria afacere. Aceasta idee de afacere s-a dezvoltat din dorinta de a avea o afacere proprie care sa imi ofere un venit substantial si sigur. Originar din judetul Vaslui, cunoscator al locurilor, pasionat de agricultura si constient de sprijinul pe care il voi primi de la familie, am decis sa investesc intr-o cultura de lavanda, o cultura foarte rara in locurile natale, dar si in Romania.

 De ce plante tehnice si mai ales de ce lavanda ?

 Lavanda nu a fost prima optiune. Au fost multe planuri, consultari si idei care s-au concentrat initial spre o cultura de mac, insa costurile mult prea ridicate si sensibilitatea afacerii in sine m-au determinat spre a infiinta o afacere cu lavanda. Pe langa faptul ca aceasta planta este putin pretentioasa si nu necesita replantarea anuala a acesteia, ea poseda si o serie de proprietati care m-au determinat sa investesc in ea.

Inca din vechime lavanda era considerata ca fiind o planta cu bogate proprietati medicinale. Lavanda este o planta aromatica folosita in tratarea a peste 100 de boli; ea contine substante active unice, care nu pot fi obtinute in laborator, precum: taninul, amonul sau acidul acetic. Aceasta are proprietati antiseptice, este folosita si in combaterea starilor de anxietate si depresie, a afectiunilor respiratorii si are proprietati terapeutice, combate insomniile, etc. Uleiul esential extras din aceasta planta este un ingredient important folosit in cosmestica, la crearea cremelor, lotiunilor si la parfumuri, gratie mirosului ei deosebit.

A te lansa intr-o astfel de afaceri presupune si un anumit. Cine v-a sprijinit in tot acest timp?

 Parintii mi-au fost mereu aproape si m-au sustinut in deciziile pe care le-am luat. Pe langa ajutorul moral de care am avut nevoie, inceperea unei astfel de afaceri necesita si un suport financiar destul de considerabil, iar in acest sens au contribuit atat parintii, cat si matusa mea, care este partener al “raspandirii” lavandei in Husi.

 Cum ati inceput, ce suma a fost necesara, in cat timp estimati amortizarea investitiei?

Cu toate ca ideile acestei afaceri s-au conturat cu mult timp in urma, afacerea efectiva a inceput cu achizitionarea butasilor de lavanda si plantarea acestora in luna mai a anului curent. Investitia initiala s-a ridicat undeva in jurul sumei de 16.000 de euro, utilizati pentru cultivarea de lavanda pe o suprafata de 1,65 de hectare.

In anul trei de productie, investitia ar trebui sa fie amortizata. Un factor important privind recuperarea investitiei este reprezentat de conditiile climatice. Pentru o astfel de afacere, cel mai favorabil ar fi un an secetos intrucat florile vor contine o cantitate mai mare de ulei volativ si vor deveni mai valoroase. De asemenea, amortizarea investitiei depinde si de pretul obtinut pe flori la incheierea contractelor.

 Cand ati recoltat primele flori?

La sfarsitul lunei iunie au aparut primii lastari de floare, dar au fost indepartati pentru a permite plantelor sa se dezvolte. In toamna acestui an au aparut si roadele. Dupa o ingrijire atenta a plantelor pe parcursul intregii veri, la sfarsitul lunii august au fost recoltate primele flori. Am cules aproximativ o tona de flori de lavanda, insa o parte a fost folosita pentru extragerea uleiului esential, iar cealalta parte a fost uscata si ambalata in saculeti speciali, operatie dublata si de realizarea unei etichete pentru a putea fi comercializata pe piata. Saculetii sunt folositi atat pentru indepartarea insectelor, cat si ca odorizant, avand un miros deosebit de placut.

 Cum arata concurenta pe acest sector de activitate?

Lavanda este o planta relativ rara in tara noastra, majoritatea culturilor regasindu-se in sudul si vestul tarii. La nivelul judetului Vaslui ma numar  printre primii cultivatori de lavanda, insa sper ca varietatea soiurilor pe care vreau sa o ofer si calitatea florilor sa imi confere pozitionarea in topul comerciantilor in tara.

 Ce urmeaza ?

Pasiunea cu care ma dedic acestei culturi m-a determinat sa ma gandesc la planuri de viitor si sa plasez aceasta afacere catre ceva maret. M-am documentat mult cu privire la lavanda, ma implic direct in ingrijirea, cultivarea si prelucrarea acestei plante si imi doresc mult ca roadele muncii mele sa se vada cat mai curand.

Principalul meu obiectiv este identificarea de potentiali clienti cu care sa inchei contracte care sa vizeze comercializarea de flori, iar in vara anului viitor doresc sa accesez un proiect european cu ajutorul caruia sa extind suprafata destinata plantatiei si sa achizitionez o serie de utilaje care sa imi permita intretinerea culturii. Schimbul de experienta cu alti afaceristi in domeniu mi-a permis sa identific si alte soiuri de lavanda, ceea ce ma face sa ma gandesc si la o extinere a plantatiei si din acest punct de vedere.

Pentru a avea succes, mai ales pe o nisa destul de limitata, e nevoie de promovare. Ce intreprindeti in acest sens?

In calitate de debutant in aceasta lume a bussiness-ului aurului mov am incercat sa imi prezint munca prin realizarea unor articole in ziarele locale, insa avansul inregistrat de site-urile de socializare in materie de comunicare si publicitate m-au determinat sa realizez si o pagina personala care va sta la dispozitie oricand https://www.facebook.com/profile.php?id=100008401993550&fref=ts . Mai mult, daca doriti sa va delectati si sa va incantati ochii cu paleta de culori imbietoare ale culturilor de lavanda, nu ezitati sa accesati pagina oficiala http://lavanda-husi.ro/.

2110.001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *