AEO Forum – prima asociatie a Operatorilor Economici Autorizati din Romania

Doi profesionisti romani in domeniul vamal, Mihai Petre si Marius Gaita au infiintat AEO Forum, prima asociatie a companiilor certificate AEO (Operator Economic Autorizat). Scopul organizatiei este de a imbunatati legislatia si practica vamala din Romania prin crearea unui context favorabil intre societatile certificate si autoritatile vamale.

Cadrul in care a fost infiintata asociatia AEO Forum este oferit de mediul dinamic al lantului de aprovizionare si de legile vamale, ce devin un element vital in reglementarea standardelor de calitate. Astfel, dat fiind volumul si frecventa transporturilor internationale conditionate de o plasare temporala cat mai eficienta, s-a resimtit nevoia unui parteneriat intre autoritatile vamale si companiile de profil.

Printre beneficiile oferite de AEO amintim: neplata TVA la import, scutirea de la garantarea TVA pentru importuri urmate de livrari intracomunitare, reducerea nivelului garantiei si/sau dispensa de la garantare, efectuarea de operatiuni de import si export in afara orelor de program ale birourilor vamale si prioritate pentru transporturi. Cei doi fondatori, Marius Gaita si Mihai Petre au adus completari:

“Beneficiul acestui tip de abordare se va vedea in reducerea timpilor de stationare, scaderea costurilor de transport si in facilitarea schimburilor¬†comerciale, elemente care consolideaza economia mondiala si activitatile logistice, determinand cresterea eficientei autoritatilor vamale in activitatile de prevenire si stopare a transporturilor cu risc crescut”, potrivit lui Marius Gaita, profesionist in planificarea operatiunilor vamale si logistice.

Supravegherea pe orizontala a operatiunilor vamale cu ajutorul societatilor certificate AEO va creste exponential eficienta autoritatilor vamale. In al doilea rand, va stimula conformarea voluntara in randul agentilor economici pentru care pastrarea statutului AEO este esentiala”, potrivit lui Mihai Petre, consultant pe probleme vamale si accize.

O autorizare AEO se bazeaza pe aceleasi principii ca si alte standarde internationale si poate fi acordata daca societatea respectiva adopta standarde interne de asigurare a calitatii.  Un operator care solicita si depune eforturi pentru a obtine statutul de AEO ar trebui sa identifice si sa evalueze orice posibile riscuri legate de activitatile sale profesionale, care sa includa riscurile legate de domeniul vamal si/sau riscurile de siguranta si securitate si sa ia masuri pentru a reduce riscurile identificate prin punerea in aplicare a unor proceduri si practici interne, precum si masuri de control adecvate.

Pe viitor, AEO Forum va ajuta la alinierea Romaniei la standarde europene si va veni in intampinarea agentilor cu propunerea unui prim parteneriat oferit sub emblema membership-ului.

Pentru a afla mai multe informatii va invitam sa ne urmariti pe www.aeoforum.ro, pagina de Facebook sau sa ne contactati pe  marius.gaita@aeoforum.ro & mihai.petre@aeoforum.ro.

Despre AEO Forum

AEO FORUM este o organizatie care isi propune constituirea unei platforme comune pentru dezbaterea orientarilor si normelor descrise in legislatia ce face referire la statutul AEO (Authorised Economic Operator – Operator Economic Autorizat). Scopul Asociatiei este de a construi o comunitate care sa se axeze pe transparenta si colaborare prin promovarea unor promisiuni ce vizeaza patru dimensiuni: conectarea, implicarea, informarea si expertiza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *