Raport macroeconomic mondial – noiembrie 2013
Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker
Pe parcursul ultimelor saptamani s-au consemnat evolutii favorabile ale indicatorilor macro-financiari pe mapamond, exprimandu-se premise de accelerare graduala a fluxurilor investitionale in economia reala din perspectiva termenului scurt.
La nivelul economiei reale indicatorul Baltic Dry (barometru al comertului international) a crescut cu 21% mom in noiembrie, la 1 821 p.. Aceasta evolutie exprima faptul ca fluxurile comerciale internationale au reaccelerat in ultimul trimestru al anului, fapt confirmat de dinamica exporturilor din Statele Unite si din Zona Euro.
Indicele Baltic Dry (sursa: Bloomberg)
Economia americana pare sa fi depasit socul fiscal-bugetar din octombrie, existand premise de reaccelerare din primul trimestru al anului viitor. Dinamica indicatorilor de sentiment, dar si a indicatorilor laborali reflecta faptul ca evolutia primei economii a lumii pare sa devina, gradual, auto-sustinuta. In acest context, Rezerva Federala a decis sa initieze procesul de inflexiune a politicii monetare in decembrie.
De asemenea, Zona Euro continua procesul de relansare graduala, dupa inflexiunea consemnata la jumatatea anului curent. Se remarca evolutia recenta a indicatorilor de sentiment, care exprima premise de relansare a fluxurilor investitionale in economia reala, de la nivelul minim din ultimii 15 ani.
Nu in ultimul rand, semnalele economice din Asia/Pacific au fost predominant favorabile in perioada recenta, expresie a resimtirii graduale a ameliorarii climatului economic din Statele Unite si Europa, dar si a planurilor de reforma in implementare, atat in Japonia, dar si in China.
Pe plan intern dinamica economiei in trimestrul III, dar si a indicatorilor economici comunicati de la inceputul trimestrului IV au surprins pozitiv scenariul macroeconomic central. Momentul pozitiv din sfera cererii externe s-a prelungit si in ultima parte a anului curent, iar la nivelul cererii interne sunt semnale de initiere a unui proces de relansare graduala. Practic, pe termen mediu ma astept la o crestere economica mai echilibrata, prin atenuarea decalajului intre dinamica cererii externe nete si subperformanta cererii interne.
Date fiind evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici din perioada recenta, am mentinut scenariile centrale de previziune pentru Statele Unite si Zona Euro, dar am majorat previziunile pentru economia Romaniei pentru 2013 si 2014.
In sfera economiei financiare indicele bursier MSCI global a continuat sa creasca in noiembrie, cu 1,9% mom, la 1 628,42 p., nivelul maxim de la finalul anului 2007. Aceasta evolutie a fost sustinuta, in principal, de semnalele emise de principalele banci centrale ale lumii, in directia continuarii expansionismului monetar din perspectiva trimestrelor urmatoare (declaratiile oficialilor FED, dar si reducerea dobanzii de referinta in Zona Euro). De asemenea, dinamica recenta a indicatorilor de sentiment si a celor laborali a exprimat semnale concrete in directia relansarii sustenabile a investitiilor in economia reala, contribuind la evolutia pietelor in noiembrie.
Indicele MSCI (sursa: OnVista)
Se remarca piata americana, indicele S&P 500 crescand pentru a 3-a luna consecutiv, cu 2,8% mom, la 1 805,81 p. (avans de 26,6% ytd). De asemenea, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut pentru a 3-a luna consecutiv in noiembrie, cu 0,9% mom, la 325,16 p. (avans de 16,3% ytd). In Romania indicele BET s-a apreciat pentru a 5-a luna consecutiv in noiembrie, cu 4,4% mom, la 6 335,1 p. (avans de 23% ytd), evolutie sustinuta atat de climatul pozitiv din pietele internationale, dar si de intrarea la tranzactionare a Romgaz, sau informatiile privind reluarea discutiilor pentru eliminarea pragului la SIF-uri.
Pe termen scurt mentin scenariu benign/neutral pentru evolutia indicilor bursieri din pietele mature (-5% : +5%). Pe de o parte, momentul pozitiv din pietele de actiuni s-ar putea prelungi saptamanile urmatoare, mai ales in urma semnalelor de incredere emise de FED, dar si pe fondul perspectivelor de continuare a procesului de ameliorare a indicatorilor macroeconomici, dar si a rezultatelor raportate de companii.
Pe de alta parte, finalul expansionismului monetar fara precedent din Statele Unite ar putea grabi procesul de redirectionare a fluxurilor de capital catre economia reala. Totodata, este in crestere probabilitatea intensificarii volatilitatii, determinata de reorientarea hot money, odata cu inflexiunea politicii monetare (care ar putea determina inflexiunea primei de risc pe piata de actiuni).
Leave a Reply