Fitch Ratings a imbunatatit ratingul Bancii Transilvania

Fitch Ratings a imbunatatit ratingul Bancii Transilvania, conform rezultatelor raportului anual de rating al Bancii Transilvania: a crescut cu o treapta ratingul IDR pentru finantari pe termen lung, de la ‘BB-‘ la ‘BB’, cu perspectiva stabila. In acelasi timp, ca urmare a rezultatelor de pana acum privind achizitia Volksbank Romania, Fitch a scos Banca Transilvania din categoria RWE de monitorizare a ratingului. Agentia de rating a imbunatatit, de asemenea, nivelul ratingurilor de viabilitate (VR) ale BT, care au fost marite la nivelul ‘bb’ de la ‘bb-’.

Conform Fitch si a datelor financiare BT, profilul de finantare al bancii si capitalizarea puternica au influentat in mod pozitiv ratingul. De asemenea, Fitch Ratings se asteapta ca achizitionarea Volksbank Romania, incheiata in aprilie a.c., sa avantajeze Banca Transilvania si sa aduca beneficii de eficientizare la scara larga, cu influente pozitive asupra cotei de piata BT.

Detalii:

  • Banca Transilvania a primit ratinguri mai bune, favorabile, la categoriile viabilitate si IDR pe termen lung, ceea ce reflecta imbunatatirea capitalizarii BT si stabilizarea calitatii activelor.
  • Ratingul de viabilitate reflecta, de asemenea, pozitia puternica a Bancii Transilvania privind depozitele si lichiditatea, profitabilitatea stabila si generarea interna de capital, expuneri de credit dispersate, un nivel al creditelor in valuta mai redus decat cel al altor banci si o acoperire adecvata cu provizioane a creditelor neperformante.
  • Profilul de finantare BT reprezinta un punct forte pentru rating. La sfarsitul anului 2014, depozitele clientilor bancii reprezentau un nivel ridicat, de 95% din totalul fondurilor. 62% din totalul depozitelor erau economii ale clientilor persoanele fizice. La aceeasi data, pozitia de lichiditate BT avea un nivel echivalent cu 55% din depozitele clientilor, raportul dintre credite si depozite fiind de 68%.
  • Fitch considera ca Banca Transilvania are o capitalizare puternica, avand in vedere nivelul de 17,5% al indicatorului Fitch Core Capital (FCC – indicatorul capitalui de baza), la sfarsitul anului trecut. Imbunatatirea din 2014 a fost datorata nivelului rezonabil al generarii interne de capital, precum si de nivelul aproape constant al activelor ponderate la risc.
  • Calitatea activelor BT s-a stabilizat in 2014, cu un nivel de generare pentru credite restante             >90 zile la un nivel de 0,9% din media creditelor brute, in scadere de la aproximativ 2% in 2013.
  • Fitch estimeaza ca procesul de scoatere in afara bilantului si de reducere a creditelor neperformante, parcurs de Volksbank Romania inainte de achizitie, a adus calitatea activelor si acoperirea cu provizioane la nivele comparabile pentru cele doua banci. Referitor la oferta facuta clientilor VBRO cu imprumuturi in franci elvetieni, de a converti sumele in lei sau euro la curs de schimb favorabil, Fitch Ratings considera ca este atractiva si ca ar trebui sa se bucure de un grad inalt de acceptare, ducand la o reducere substantiala a riscurilor viitoare legate de aceasta parte a portofoliului VBRO.
  • Actiunile de rating sunt urmatoarele:

IDR pe termen lung in valuta: imbunatatit la ‘BB’, de la ‘BB-’; perspectiva stabila

IDR pe termen scurt in valuta: afirmat la ‘B’

Ratingul de viabilitate: revizuit favorabil de la ‘bb-’ la ‘bb’

Ratingul de sprijin: afirmat la ‘5’

Plafonul ratingului de sprijin: afirmat la ‘fara plafon’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.