Revista presei economice 30 iunie 2014

Cele mai mari 1000 de banci din lume au inregistrat in 2013 un profit de 920 de miliarde de dolari
Wall-Street

Cele mai mari 1000 de banci din lume au inregistrat in 2013 un profit record de 920 de miliarde de dolari. Aproximativ o treime din acest profit a fost asigurat de bancile din China.  Comparativ cu anul trecut,  profiturile au crescut cu 23%.

Cel mai mare profit a fost obtinut de Industrial and Commercial Bank of China, in valoare de 55 de miliarde de dolari; alte trei banci chineze, China Construction Bank, Agriculture Bank of China si Bank of China au completat urmatoarele trei pozitii.

Bancile din SUA au reprezentat 20% din total, insumand profituri agregate de 183 miliarde de dolari. Cel mai ridicat castig de la nivelul bancilor americane  a fost inregistrat de Wall Fargo, cu 32 miliarde de dolari.

Institutiile de credit din zona euro au contribuit cu numai 28 de miliarde de dolari la profiturile totale la nivel global. Cel mai slab rezultat a fost inregistrat de bancile din Italia, cu pierderi de 35 de miliarde de dolari.

Bancile din Japonia au obtinut castiguri de 64 de miliarde de dolari, urmate de cele din Canada, Franta si Australia, cu cate 39 de miliarde de dolari, Brazilia, cu 26 de miliarde de dolari si Marea Britanie cu 22 de miliarde de dolari.

Companiile europene irosesc anual 9,6 miliarde de euro, prin utilizarea ineficienta a soft-urilor de business management
Financiarul

Atat Romania, cat si estul Europei risipesc 9,6 miliarde de euro anual, prin faptul ca nu utilizeaza software-ul de business la intreaga capacitate. Astfel,  peste 88%  din totalul companiilor care au investit in aceste tehnologii nu reusesc sa le foloseasca la adevarata lor capacitate.

Raportarile din Romania arata ca aceste programe au prea multe functionalitati in raport cu nevoile lor, iar 40% se plang de lipsa training-ului in folosirea programelor respective.

Europa devine cel mai mare exportator de alimente din lume
Wall-Street

Uniunea Europeana a depasit anul trecut Statele Unite ale Americii si a devenit cel mai  important exportator de alimente la nivel mondial. Comparativ cu anul trecut exporturile de la nivel european au inregistrat o crestere de 6 miliarde de euro.

Din cele 120 de miliarde de euro reprezentand exporturile realizate de UE anul trecut, 10% provin din Rusia. Pe locul trei in top se afla Brazilia cu 65 miliarde de euro, urmata de China cu 36 de miliarde de euro.

UE a importat produse agricole de 102 miliarde de euro, iar SUA si China s-au situat pe locul secund, cu o valoare de 84 miliarde de euro, urmate de Japonia cu 46 miliarde de euro.

Produsele cele mai exportate sunt fructele – 9% si produsele lactate – 8%. In anul 2013 Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 5,09 miliarde de euro, cu 1,18 miliarde euro mai mult comparativ cu anul precedent, iar importurile au depasit cu 2,4% valoarea inregistrata anul trecut, atingand nivelul de 4,77 miliarde de euro.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *