Revista presei economice- 3 iulie 2013

Banii din privatizari ar putea constitui solutia in fata lichiditatii pentru Romania
Capital
Cu toate ca ultima decizie a Rezervei Federale a influentat economiile reale din zona CEE numai in planul volatilitatii pe termen scurt, Romania, alaturi de Ungaria, inregistreaza imbunatatiri ale indicatorilor macroeconomici.

In cazul Romaniei, se preconizeaza ca problema lichiditatii poate fi solutionata cu banii din privatizari. Privatizarile in asteptare pot determina ca Romania sa se afle in fruntea tarilor cu cea mai mare crestere din regiune.

Cat despre Ungaria, aceasta detine ponderea cea mai mare a investitiilor de portofoliu din regiune, dar tocmai acest lucru o determina sa fie cea mai vulnerabila in fata unei vanzari rapide mai puternice de titluri.

Moneda nationala a revenit pe depreciere in raport cu euro
Ziarul Financiar
 
Leul se afla pe aceeasi linie a deprecierii ca si celelalte monede din regiune. Aflat la inceputul zilei de astazi la un nivel de 4,46 lei, fluctuatile reduse din a doua parte a sesiunii interbancare de astazi au determinat inregistrarea unui 4,45 lei/euro a cursului.

Tranzactiile reduse din piata determina ca dealerii sa preconizeze o marja redusa de variatie a ratei de schimb in sesiunile din aceasta saptamana, cu posibile schimbari in decursul zilei de vineri.

Dobanzile practicate astazi de bancile comerciale pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi au scazut fata de ziua de ieri. Acelasi trend descrescator a fost  inregistrat si in cazul dobanzilor practicate pentru plasamentele pe termen de o saptamana.

Randamentele incadreaza, astfel, rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5% pe an.

Accesul pe piata instrumentelor financiare derivate restrictionat de un grup de banci
Financiarul

Conform unei anchete a Comisiei Europene realizate asupra practicilor bancare, un grup de treizeci de banci (printre care Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank si Royal Bank of Scotland) sunt acuzate de incheierea unei intelegeri secrete prin care sa impiedice acordarea de licente de tranzactionare grupurilor rivale.

Licentele necesare intrarii pe segmentul tranzactiilor cu CSD (produs destinat sa protejeze institutiile bancare de intrare in incapacitate de plata) erau interzise pentru Deutsche Börse si Chicago Mercantile Exchange.
 
Motivul care a stat la baza acestei actiuni pare a fi temerea pentru inregistrarea unor venituri reduse pentru cele treizeci de banci.

Aceasta actiune incalca reglementarile concurentiale, iar in cazul in care aceste concluzii preliminare ale anchetei se confirma, bancile gasite vinovate risca o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri globala.

Adina Apatachioaie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *