Radu Gratian Ghetea: bancile vor cauta solutii de nisa pentru acordarea de credite

BusinessMark, cu sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor, UNSAR si al ALB Romania, a organizat cea de-a treia editie a ROMANIAN FINANCIAL CONFERENCE, eveniment care a avut loc pe 5 aprilie 2016, la Hotel Radisson Blu din Bucuresti.

Speakeri invitati: Radu Gratian Ghetea, Presedinte CEC Bank, Presedinte de onoare Asociatia Romana a Bancilor, Theodor-Cornel Stanescu, Director General Adjunct Marfin Bank, Florin Danescu, Presedintele Executiv, Asociatia Romana a Bancilor, Rodica Tuchila, Director, Asociatia Romana a Bancilor, moderator: Gabriela Folcut, Presedinte Comisia de comunicare, Asociatia Romana a Bancilor.

Florin Danescu, Presedintele Executiv, Asociatia Romana a Bancilor, a citat rezultatele studiului “Opinia romanilor despre legea darii in plata” realizat de IRSOP Market Research & Consulting, in care 1.016 persoane, din peste 400 de orase, au fost intervievate telefonic.

“Aceasta cercetare de piata vine dupa o comunicare de 8 luni. ARB a transmis peste 55 de adrese scrise catre autoritatile nationale si organismele internationale. Studiul vine in urma dorintei de a afla care este perceptia majoritatii atat a deponentilor cat si a debitorilor. 68% dintre persoanele care au raspuns la intrebari sunt de parere ca economia va merge mai rau. Intrebati daca vor investi pentru locuinta (renovare sau achizitie), 48% dintre respondenti au raspuns afirmativ. Din perspectiva nevoii de credit pentru imbunatatirea locuintei, 59% spun ca nu au nevoie. Referitor la notorietatea Legii Darii in Plata, 55% au raspuns ca au auzit despre aceasta Lege. In ceea ce priveste sprijinirea debitorilor cu dificultati, 89% au raspuns ca o lege care sa-i ajute ar fi benefica”, a declarat Florin Danescu.

Potrivit acestuia, la intrebarea “ce obtine statul din conflictul cu bancile?”, 38% dintre respondenti au raspuns ca “nici nu pierde nici nu castiga”.

Theodor-Cornel Stanescu, Director General Adjunct Marfin Bank, este de parere ca sondajul realizat pentru ARB arata ca populatia a inteles implicatiile reale ale Legii Darii in Plata.

“Oamenii au inteles foarte bine ce se intampla, ceea ce nu putem spune despre toti factorii implicati. Vedem ca nivelul increderii in economia romaneasca este in crestere, dar avem momente cand ne dinamitam singuri. Iar in ultima perioada au aparut foarte multe astfel de initiative legislative. O crestere economica fara sistem bancar nu poate sa existe. In loc sa garantam dreptul la proprietate il dinamitam. Inventam legi care ne fac rau, care au implicatii majore si care pot genera o scadere dramatica a economiei”, a declarat Theodor-Cornel Stanescu.

Directorul General Adjunct Marfin Bank  a facut referire si la Legea insolventei persoanelor fizice.

“A mai fost un astfel de exemplu: Insolventa persoanelor fizice, dar care avea toate componentele, inclusiv cea de protectie sociala. Nu am folosit-o, nu am inteles nici eu de ce. Trebuie sa avem o comunicare mai eficienta pentru a intelege de ce implementam legi care nu-si gasesc rostul nici ca protectie sociala”, a precizat Theodor-Cornel Stanescu.

Radu Gratian Ghetea, Presedinte CEC Bank, Presedinte de onoare Asociatia Romana a Bancilor, a facut de asemenea referire la Legea Darii in Plata.

“Bancile nu traiesc numai din creditarea persoanelor fizice. Dupa 2001-2002 au inceput sa fie dezvoltate servicii si produse de creditare pentru persoanele fizice. Cand creditele pentru populatie aproape au stagnat, bancile s-au reorientat catre alte tipuri de produse cum ar fi cele destinate agriculturii si cele sprijinite prin programe cu fonduri europene. Daca vor stagna din nou creditele catre persoanele fizice va trebui sa gasim solutii, o nisa pentru a da credite. Programul “Prima Casa”, care a dus in ultimii ani la cresterea pietei imobiliare si a contribuit la cresterea consumului, nu va mai avea viitor daca va intra sub incidenta Legii privind darea in plata. Nu cred insa ca se va ajunge la o situatie atat de radicala. Nu cred ca Programul Prima Casa va fi scos practic din functiune. Nu cred ca bancile nu vor mai avea interes pentru creditele acordate persoanelor fizice”, a afirmat Radu Gratian Ghetea.

Presedintele de onoare al ARB crede ca Legea poate fi adusa intr-o forma care sa raspunda nevoilor pentru care a fost creata.

“Am speranta ca Legea va cunoaste amendamente importante in forma in care va fi votata de Parlament. Am speranta ca daca vor fi nereguli presedintele va sesiza Curtea Constitutionala. Daca nu se va intampla asta probabil ca la primele procese care vor aparea bancile vor ridica problema neconstitutionalitatii si Curtea se va sesiza. Sper ca Legea sa aiba un caracter constructiv pentru clientii care nu mai pot face fata creditului contractat. Cred ca in viata economica a Romaniei creditul va fi in continuare un element important. Nu poate fi altfel”, a precizat Radu Gratian Ghetea.

In opinia sa, in acest caz, de departe, cel mai daunator este aspectul retroactiv.

“Romania este atractiva, cu o crestere economica peste media europeana, fapt care va atrage in continuare investitori. Referitor la faptul ca bancile ar obliga consumatorii sa contracteze un anumit produs prin masurile pe care le iau, raspunsul meu este ca nu obligam pe nimeni sa cumpere nimic. Cine vrea sa achizitioneze un produs o poate face, cine nu, nu. Cred ca bancile vor gasi solutii si nise pe care sa se plieze pentru a da credite. Mai degraba consumatorii vor avea de suferit pentru ca se vor lipsi de o parte din produse”, a mai afirmat Presedintele de onoare al ARB.

In incheierea primei sesiuni de discutii, Rodica Tuchila, Director, Asociatia Romana a Bancilor, a vorbit despre reglementarile SEPA

“Se lucreza de ani de zile la proiectul SEPA – al platilor electronice in euro. In Romania, acest proiect are si o componenta in lei. Pe 12 aprilie se va lansa impreuna cu Transfond acest proiect bazat pe reguli europene. Se fac efoturi pentru accelerarea adoptarii de instrumente electronice. Evolutia tehnologica face procesele sa se modifice. Asta inseamna si oportunitati pentru furnizori pe zona platilor din sistemul bancar”, a declarat Rodica Tuchila.

Potrivit acesteia, in perioada 2016-2018 aceste reglementari vor fi aplicate.

SESIUNEA II

Speakeri invitati: Valentin Ionescu, Director, Directia de Strategie si Stabilitate Financiara, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Lucian Anghel, Presedinte, Bursa de Valori Bucuresti, James Grindley, CEO, CertAsig, Adrian Marin, Membru in Comitetul de Directie al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, Mugur Popescu, CFA, Membru al Consiliului Director al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania – APAPR, Investment Director, BCR Pensii, Franz Weiler, CEO, UNIQA Asigurari, Razvan Diaconescu, Director General, Impuls Leasing. Moderator: Cristian Ionescu, Country Manager Expense Reduction Analysts

“Avem peste 11 milioane de contracte de asigurari generale si 3,6 milioane de contracte de asigurari de viata. Pentru Pilonul II sunt in derulare 6,5 milioane de contracte si numai peste 300.000 pentru Pilonul III”, a precizat Valentin Ionescu, Director, Directia de Strategie si Stabilitate Financiara, ASF.

Potrivit acestuia, evolutia Burselor este in general in scadere.

“Evolutia Burselor arata ca indicii sunt in scadere, cea din Grecia a scazut cel mai mult, iar cea din Irlanda merge cel mai bine. Evolutia sa a ramas pozitiva. Contagiunea dintre piete a crescut in contextul scaderii pretului petrolului si nu numai. Romania este putin mai scumpa decat Ungaria dar este subevoluata fata de tari care Germania si Cehia. Ar fi asadar oportunitati pentru investitorii de acolo sa cumpere in Romania”, a declarat Valentin Ionescu.

Directorul in cadrul ASF a mai precizat ca in piata asigurarilor din Romania in anul 2015, un procent de 79,2% era reprezentant de asigurarile generale si

20,73%, asigurarile de viata.

“Suntem considerati de agentiile internationale ca o piata sigura pentru titluri de stat. Pentru piata de capital, mai jos de atat nu se poate. Este important pentru ca volumul fondurilor potentiale de a fi investite sunt mult mai mici decat la urmatorul nivel de piata emergenta. Companiile listate au avut o crestere a valorii companiilor listate in indicii principali, undeva intre 200-500%, intr-un interval de doi ani. Motivul este ca a crescut foarte mult cererea. Investitorii cauta piete emergente si dezvoltate. Avem un obiectiv pe terment mediu si lung, care nu se atinge foarte usor. Spre deosebire de riscul suveran,  aici voteaza investitorii”, a explicat Lucian Anghel, Presedinte, Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Potrivit acestuia, investitorii voteaza upgradarea unei piete si investesc apoi in piata respectiva.

“Practic, asta inseamna ca nu putem sa bifam niste casute cum facem uneori in Romania. Acest obiectiv strategic nu este numai al ASF, sau BVB, ci este unul national, iar statul roman este principalul beneficiar. Spun asta pentru ca in multe companii statul este actionat majoritar. Din pacate piata romaneasca este subevaluata si este asa si pentru ca, cererea este scazuta”, a explicat Presedintele BVB.

James Grindley, CEO, CertAsig, a vorbit despre riscurile diverse pe care compania pe care o conduce le asigura.

“CertAsig asigura riscuri complexe si se adreseaza companiilor nu clientilor individuali. Asiguram riscuri deosebite si provocatoare cum ar fi “Cumintenia Pamantului” – Constantin Brancusi, dinozauri din muzee, evenimente muzicale sau de circ de inalta tinuta”, a mentionat James Grindley.

Adrian Marin, Membru in Comitetul de Directie al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, si-a centrat prezentarea pe tema Solvency II.

“Chiar daca Solvency II se aplica deja, noi suntem la inceput. UE are nevoie de aceasta solvabilitate pentru ca Solvency I a aratat probleme structurale, cu sensibilitate redusa la risc. Prin Solvency II, riscul de default ar intra sub 0.5%. Marea miza este protectia clientului si a pietei. Transparenta este necesara prin raportari financiare periodice. Cand te obisnuiesti sa fii transparent vei avea probabil mai multa putere pentru a fi pe Bursa. Vorbim despre un risc financiar mai redus”, a declarat Adrian Marin.

Ce inseamna pentru client Solvabilitate II: transparenta, stabilitate, mijloace de gestionare a situatiilor dificile, costuri corecte, protectie si incredere.

“Din pacate, anul acesta nu s-a respectat calendarul de crestere a contributiei de 6% in Pilonul II din 2016. Prioritatile noastre sunt: cresterea contributiei la 6%, adoptarea legii de plata, imbunatatirea cadrului de investitii, stabilitate si predictibilitate pentru cadrul legislativ. Rezultatele investitionale ale fondurilor de pensii sunt foarte bune. Fondurile de pensii au un rol important in crestere in finantarea economiei si pe plan social”, a declarat Mugur Popescu, CFA, Membru al Consiliului Director al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania – APAPR, Investment Director, BCR Pensii.

Franz Weiler, CEO, UNIQA Asigurari, a declarat ca densitatea asigurarilor in Romania este foarte mica, la nivelul Austriei in anii 1977-1984.

“Avem treaba pe piata romaneasca si le expunem clientilor nostri problema aratandu-le un pahar nu pe jumatate gol ci pe jumatate plin”, a declarat Franz Weiler.

Acesta a citat cateva rezultate ale unui sondaj facut pe un esantion de 29.000 de tineri, in varsta de 15 ani din 18 tari si economii – First OECD PISA financial literacy test.

“Numai un student din 10 se descurca cu sarcinile financiare complexe, iar aproximativ un student din 7 nu se descurca in luarea unei decizii referitoare la cheltuielile zilnice. Cred ca este necesar ca toate statele si Romania sa ia masuri pentru a-i educa in acest sens si cred ca este necesar sa inceapa acum”, a afirmat Franz Weiler.

Razvan Diaconescu, Director General, Impuls Leasing a vorbit despre evolutia pietei leasingului in Romania.

“Piata de leasing ajunsese la 5 miliarde de euro in 2008, apoi in 2009 a scazut dramatic, iar acum este la o valoare de 1,6 miliarde de euro. Mai este loc de crestere pentru ca valoarea bunurilor finantate prin leasing inseamna 1% din PIB. In Ungaria acest procent este de 4%. Leasingul poate sa fie unul dintre factorii de crestere ai economiei, chiar daca nu cel mai important. Leasingul este destul de axat pe piata auto. Sper sa existe mai multe produse si din partea asiguratorilor pe care noi sa le vindem clientilor. 77% sunt vehicule din ceea ce finantam noi, 20% sunt echipamente, majoritatea din agricultura si constructii. Partea de real estate a disparut aproape de tot, fiind la un nivel de 3% si nu vad vreo crestere in viitor”, a declarat Razvan Diaconescu.

Potrivit acestuia, din procentul auto de 77%, 55% sunt vehicule grele.

“Ne-am propus ca in 2020 sa atingem din nou targetul de 5 miliarde de euro, nivelul la care era piata de leasing in 2008”, a mai precizat Razvan Diaconescu.

Parteneri: CertAsig, CEC Bank, Expense Reduction Analysts, Biroul de traduceri Champollion si Klarmedia.

Evenimentul are drept parteneri media: Finzoom, Portal finante, Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Business Editors, Energynomics, Avocatura.com, Economic ZOOM, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Chalbert, Legal Magazin, Transilvania Business, Debizz, Administratie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Antreprenor in Romania, Mark Media, Rabbit Media si Plan de afacere.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *