Cateva lucruri pe care nu le stiai despre … Austria
Austria este o republica federala formata din noua provincii, avand o suprafata teritoriala de 83.879 km2, fiind formata din noua landuri federale. Cel mai mare oras si capitala, cu o populatie ce depaseste 1,7 milioane de locuitori este Viena.
Dupa Primul Razboi Mondial si dizolvarea Imperiului Austro-Ungar, Austria s-a confruntat cu numeroase probleme de ordin economic si social. De asemenea, inprimii ani dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, planul Marshall a furnizat tarii in cauza numeroase mijloace economiceprin care s-a dezvoltat o nouaeconomie. Industria grea si bancile au fost nationalizate in 1946, iar interventia sovieticilor a condus la o revenire a industriei in Vest, care traditional era exclusiv agrar, modificand definitiv structura economica si sociala a tarii. Din 1970, sectorul serviciilor a devansat celelalte sectoare, astfel si in prezent turismul este unul din sectoarele primordiale ale sistemului economic austriac.
Austria este cunoscuta pentru nivelul ridicat de trai al populatiei, in 2011 clasandu-se pe locul 19 in lume dupa Indexul Dezvoltarii Umane. Austria este membru a ONU inca din 1955, an in care a aderat si la Uniunea Europeana, fiind si membru fondator al OECD. La putin timp dupa, Austria a adoptat moneda unica, euro, mai exact in 1999.
Economia Austriei se bazeaza pe industrie si agricultura, insa si turismul constituie o importanta sursa de venituri. Germania este principalul partener comercial al Austriei, astfel se poate aprecia ca intre cele doua tari exista o relatie de interdependenta, fiind sensibile la schimbarile produse pe plan intern.
Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD
Fig. 2.1 Evolutia rate de crestere a PIB si a rate inflatiei in Austria, 2005-2012 (%)
In perioada 2009-2011 s-a constatat o crestere sustinuta a PIB, ce poate fi privita in paralel cu o inegalitate redusa din perspectiva veniturilor, standarde de mediu ridicat si asteptari de viata optimiste. Conditiile de pe piata impulsioneaza un mediu de afaceri competitiv, dar si beneficii financiare substantiale. Conform statisticilor austriece, lucru evidentiat si in fig. 2.1, PIB-ul pe cap de locuitor este in scadere cu 2,11% in anul 2012 comparativ cu anul 2011, insa in ciuda acestui fapt tara se situeaza in primele cinci locuri in Europa.
Rata somajului este relativ scazuta cu conditii de munca bune, ceea ce reflecta salarii medii de un nivel ridicat combinate cu o stabilitate privita pe termen lung (a se vedea fig.2.2).
Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD
Fig. 2.2 Evolutia rate somajului in Austria, 2005-2012 (%)
Austria a cunoscut performante remarcabile in materie de somaj redus si niveluri de top ale PIB pe cap de locuitor, aspect ce a fost atins printr-o combinatie unica de aspecte vitale fundamentate pe un mediu de afaceri dinamic, unde familia detine un loc prioritar dar si parteneriatele sociale.
Schimbarile ce survin in mediul economic international provoaca autoritatile din Austria sa adopte o pozitie corespunzatoare cu privire la productie, insa inovatiile pe termen lung si potentialul de crestere al economiei trebuie tratate cu atentie.
Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD
Fig. 2.3 Evolutia deficitului bugetar lui in Austria, 2005-2012 (% din PIB)
In anul 2011, Austriei i se sugera de catre FMI ca nivelurile deficitului si datoriei bugetare, care s-au deteriorat in ultimii ani, trebuie sa revina intr-o zona mai sigura, lucru ce s-a si inregistrat in perioada urmatoare (a se vedea fig. 2.3). Acest lucru poate fi motivat prin ansamblul de masuri de natura fiscala adoptate, obiectivele fiind atinse prin consolidarea activitatilor guvernului si stimularea cresterii pe termen lung.
In ciuda faptului ca procesul de consolidare fiscala este in deplina desfasurare, se identifica presiuni asupra serviciilor publice si transferurilor, astfel se remarca faptul ca dezvoltarea si expansiunea institutiilor financiare austriece spre teritorii vecine, a potentat riscul de contagiune, element ce impune necesitatea actionarii cu prudenta. Bancile de talie internationala sunt obligate sa prezinte strategii clare, unde adecvarea capitalului detine o pozitie semnificativa, astfel trebuie sa se evite efectul de hazard moral intrucat nationalizarea bancilor nu poate fi considerata o solutie optima. Sistemul bancar este relativ mare comparativ cu dimensiunea economiei, astfel este expus de o maniera directa repercusiunilor crizei, in acest sens promovandu-se necesitatea intaririi soliditatii acestuia. In vederea atingerii acestor provocari, autoritatile austriece au adoptat o serie de masuri, unde se remarca Initiativa Viena (1.0 si 2.0) dar si alte propuneri legislative, cum este cea din mai 2013 ce sustine dezvoltarea unor mecanisme de avertizare timpurie dar si obligativitatea bancilor de a raporta autoritatii de supraveghere toate informatiile solicitate.
Totusi, in decursul anului 2013 s-a inregistrat o imbunatatire relativ timida in cazul increderii consumatorilor in mediul de afaceri si cel financiar, in acest sens exista expectatii majore cu privire la investitiile nationale dar si cele straine.
Austria are un sistem cuprinzator de promovare a investitiilor, atat la nivel local cat si national. Masurile de promovare difera de la o zona la alta, dar si in functie de numarul de locuri de munca create si linia tehnologica utilizata. De o importanta majora au fost si Regulile de Exceptare Globala, ce facilitau ajutorul statului si exceptau categoriile beneficiare ale ajutorului de reglementare privind notificarea in prealabil. Aceste reguli priveau: ajutorul privind pregatirea cadrelor, ajutorul statului catre intreprinderile mici si mijlocii si ajutorul de minimis.
Austria este un centru economic sigur ce ofera conditii contractuale stabile, este un mediu dinamic pentru cercetare si dezvoltare, insa in ciuda acestor aspecte volumul investitiilor straine directe s-a diminuat in anul 2012 comparativ cu anul precedent, aspect ce poate fi motivat prin prisma presiunilor generate de mediul economic international, cu precadere din zona euro (a se vedea fig.2.4).
Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD
Fig. 2.4 Evolutia investitiilor straine directe in Austria, 2005-2012 (mil. USD)
Criza financiara internationala, in special translatia acesteia intr-o criza a datoriilor suverane, a afectat majoritatea tarilor din Europa, astfel si Austria a resimtit presiunilor din mediul financiar international.
Materializarea riscurilor prezente in sectorul financiar ar putea afecta nivelul exporturilor, dar ar putea exacerba si tensiunile din sistemul financiar cu un potential efect negativ asupra acestuia. Astfel, stabilizatorii automati ar trebui sa functioneze de o maniera libera in jurul planului de consolidare structurala anuntat anterior, convergand catre un buget echilibrat. Se vizeaza si definirea unor masuri de raspuns in cazul in care tendinta totala a cheltuielilor publice se abate de la linia oficiala.
Leave a Reply