Radu Gratian Ghetea

  Domnul Ghetea este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati bancheri din Romania. Este presedintele CEC Bank din anul 2007, an in care actionarul Bancii, Statul Roman, a aprobat “Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007 – 2011”.  Atunci s-au pus bazele unuia dintre cele mai ample procese de transformare a batranei Case de Economii si Consemnatiuni intr-o banca comerciala universala – CEC Bank S.A.

Licentiat in matematica la Universitatea din Bucuresti (1972) si in economie la Academia de Studii Economice Bucuresti (1981), doctor in economie (2000), domnul Ghetea si-a inceput cariera la Centrul de calcul al Sistemului Financiar Bancar, unde a lucrat la proiectul de automatizare pentru Banca Romana de Comert Exterior (B.R.C.E.), la care s-a si transferat in scurt timp. In B.R.C.E. a parcurs toate treptele ierarhice, culminand cu functia de director general si membru al Biroului Executiv (1986-1994).

Intre anii 1991 si 1994 a fost membru in Consiliul de Administratie al Anglo-Romanian Bank Ltd London, reprezentand principalul actionar (B.R.C.E.) in aceasta institutie de credit.

In 1994 domnul Ghetea a acceptat oferta Alpha Bank Grecia de a se alatura echipei si de a pune bazele unei subsidiare a acestei banci in Bucuresti, in calitate de prim vicepresedinte si membru in Consiliul de Administratie. In perioada 1 februarie – 11 mai 2007 a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Alpha Bank Romania.

Din 1997, domnul Ghetea a fost ales ca membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor si din 2000 a fost ales presedinte – functie pe care o detine si in prezent. In aceasta calitate, a fost distins cu Ordinul National “Pentru Merit” in gradul de Cavaler (2000).

A adus o importanta contributie la stabilirea unor elemente de infrastructura bancara, precum Fondul de Garantare a Depozitelor, Sistemul Electronic de Plata, Biroul de Credit, Transfond. Domnul Ghetea este profesor asociat si membru de onoare al Institutului Bancar Roman si membru al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma.

Pe parcursul anilor a fost distins cu numeroase premii si distinctii oferite de publicatii si asociatii prestigioase cum ar fi: “Bancherul Deceniului”, “Bancherul anului”, Premiul Senatului IAA Romania etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *