Cezar MEREUTA

Profesor universitar doctor, reputat specialist pe plan intern si international in domeniul concentrarii economice cu aplicatii speciale in microeconomie.

Principalele lucrari elaborate in acest domeniu: Analiza diagnostic a societatilor comerciale in perioada de tranzitie, Analiza nodala a sistemelor de companii, Analiza de competitivitate economiei romanesti. Orizont 2005 – 2010 au obtinut prestigioase premii ale Academiei Romane (1996, 2000), al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania (2004 si 2012) si Institutul National de Cercetari Economice (2011).

A elaborat in Romania, sub egida Centrului Roman de Modelare Economica, incepand cu anul 1998, topurile anuale 100 companii din Romania, a topurile 10 regionale si a topurile 50 sectoriale, prezentate public in fiecare an in conferintele organizate de FINMEDIA si in revista anuala Top 100 Romania.

A determinat si analizat distributiile valorilor indicelui Herfindahl la nivel microeconomic, identificand cauzele relevantei deosebite a topurilor ca indicatori de stare ai economiei reale.

A elaborat o noua metodologie de analiza a gradului de distorsionare a concurentei, bazata pe o reprezentare matriciala care utilizeaza doi parametri: indicatorul M al entropiei normalizate Renyi si GDL – gradul de dominare structurala a liderului.

Prezent permanent in Hubner Who is who al personalitatilor din Romania, in editia 2003 Who is who a Institutului Biografic Cambridge si in editia anului 2010 a Marqui Who’s who in the World.

In prezent este cercetator asociat al Centrului de Macromodelare Economica al Academiei Romane.