Numarul 57 / Ianuarie 2017
Digitalizarea in banking: intre oportunitati si provocari
In ultimele decenii activitatea bancara a devenit un domeniu predilect de utilizare a tehnologiei inalte. Complexitatea operatiunilor, mediul competitional si asteptarile in crestere ale clientilor au facut indispensabila utilizarea ei, atat din punct de vedere hardware, cat si software. Avantajele aduse sunt remarcabile, atat pentru banci, cat si pentru clienti: cresterea vitezei de procesare a datelor si de derulare a operatiunilor, accesabilitatea de la distanta, capacitatea de gestionare a unor baze de date complexe si de procesare date, reducerea costurilor etc.
Caracterul retroactiv al legii darii in plata conserva un risc major pentru sistemul bancar
Legea darii in plata induce un risc major? Ne-au intoxicat, manipulat, indus in eroare cei care au vorbit de asa ceva, se sugereaza in ceea ce se numeste social media. Parerea mea este insa ca riscul major pentru sistemul bancar se pastreaza atat timp cat cea care-l produce e retroactivitatea legii. Trebuie sa fim constienti ca la mijloc sunt niste contracte in derulare, ce nu vor genera consecinte neaparat acum, ci peste 5 – 10 – 15 ani. Ceea ce face – reiterez – ca riscul major sa se pastreze.
Cu siguranta, draga colectivitate, de la un liber-profesionist cu verva
Stefan ALEXANDESCU
consultant in strategie de comunicare si resurse umane
Antreprenorul american Lawrence Levels argumenteaza de ce pana in 2035, pe Pamant vor trai peste 1 miliard de nomazi digitali (1), adica liber-profesionisti si antreprenori care vor calatori ca stil de viata, lucrand de oriunde la afacerile lor online.
Ca liber-profesionist eu insumi si lucrand cu alti liber-profesionisti, am devenit preocupat in ultima vreme cu privire la care sunt provocarile pe care trebuie sa le infrunte pe mai multe planuri acesti liber-profesionisti in contextul societatii romanesti.
Formarea profesionala in sectorul financiar (I)
Director Autoritatea de Supraveghere Financiara, Presedinte institutul de Studii Financiare
Problemele pleaca de la constructia funda men tului, de la aplicarea sistematica a unor principii, de la de ce si pentru ce formam. Aceste pro bleme au devenit acute la nivel european, in sec t orul financiar, dupa criza, generand regle men tari specifice cu cerinte specifice in domeniul formarii, atat pe piata de capital prin aplicare MIFID2, cat si in asigurari prin implementarea IDD. Cerintele de reglementare generale, la nivel european, privind calificarile profesionale, sunt din 2005, aparand directive si recomandari. La nivel general european se aplica standardul EQF, la nivel sectorial se dezvolta standarde SQF (S de la sectorial).