Numarul 53 / septembrie 2016
In imparatia orbilor, omul cu un singur ochi e rege

consultant in strategie de comunicare si resurse umane
Anunt pe Facebook de la un liber-profesionist roman: “Caut virtual assistant manager din Asia, imi puteti recomanda niste site-uri bune unde pot sa gasesc niste minte de lucru buna si ieftina? Preferabil sa stie si romana, sunt convins ca nu cer prea mult.”
Cum inveti marketing fara sa citesti?
Ziua de 25. Aglomeratie mare pe la Finante. Coada. Desi caut sa evit aceste situatii, se intampla totusi de cateva ori pe an ca ajung si la proverbiala coada pentru depunerea declaratiilor. Asa ca, pe langa lecturile obisnuite la cozile serpuitoare de zeci de contabili, economisti si antreprenori frustrati, incerc sa leg o conversatie, in stanga, in dreapta. Incep o discutie halucinanta cu un tanar de vreo 19 ani, care imi povesteste ca el s-a apucat sa studieze marketing. Frumos, imi spun eu cu nostalgie, eu la 19 ani imi incepeam cariera de consultant in marketing. Tanarul imi spune ca vrea sa se pregateasca pentru o cariera in domeniul acesta, dar lui nu-i place sa citeasca.
Nouriel Roubini si Mervyn King sugereaza ca n-am avea o criza economica, ci una a clasei politice

De vreo opt ani, bancile centrale din intreaga lume incearca sa genereze o relansare economica. In ciuda eforturilor lor, nu s-a obtinut o relansare durabila, iar sistemul bancar, salvat si recapitalizat in 2008, ramane fragil, mai ales in Europa si in China, apreciaza fostul guvernator al Bancii Angliei, Mervyn King, citat de Financial News. Pozitia de actor unic devine o povara pentru bancile centrale.
DESPRE BANCI Sine ira et studio… (1)

In vara anului 1346, tatarii asediatori ai coloniei genoveze din cetatea Caffa, Crimeea, pentru a infrange rezistenta eroica a genovezilor, au inceput sa catapulteze peste zidurile cetatii cadavrele propriilor soldati, decedati din cauza ciumei bubonice. Masura a fost eficienta: genovezii s-au urcat in corabii, cu destinatia Messina, in Sicilia. In octombrie 1347 au aparut primele cazuri de boala in Messina. In ianuarie, boala si-a sem nalat prezenta in Genova. Au urmat Marsilia, Valencia, Venetia, Pisa, Florenta. In vara, ciuma era la Paris, iar in 1349 invadase insulele britanice, estul Germaniei si penin sula balcanica. In 1350, Danemarca, Suedia si Rusia au fost afectate la randul lor… Reactiile populatiei au fost extreme de diferite, variind de la panicasi reactii violente la masuri judicioase. Credinta generala era aceea ca Dumnezeu ii pedepsea pe oameni pentru pacatele lor. Grupuri mari de cetateni au recurs la autofla gelare, dar, in acelasi timp, s-au cautat – si gasit! – tapi ispasitori: leprosii au fost izgoniti din asezari, evreii au fost acuzati ca ar fi otravit apa. In septembrie 1348, sub tortura, s-au obtinut probele necesare impotriva evreilor, la Chillon, dandu-se semnalul pentru pogromuri: la Basel, evreii au fost inchisi in custi de lemn si arsi de vii, scene similare avand loc la Stuttgart, Ulm, Speyer si Dresda. Doua mii de evrei au fost masacrati la Strasbourg, iar in Mainz douasprezece mii!
BREXIT-ul si Romania

Building USA

Cartea lui Charles R. Morris – “Magnatii” – este o lucrare captivanta despre formarea economiei capitaliste americane din perioada de avant al secolului al XIX-lea. Astfel, suntem introdusi in lumea celor patru industrii-pilon ce au dominat economia Statelor Unite: siderurgica, petrol, cai ferate si financiara. Portretele si povestile celor patru mari reprezentanti ai acestora: Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Jay Gould si J.P. Morgan, ne sunt prezentate atat individual, cat si din perspectiva interactiunii pe care acestia le-au avut prin increngaturi de afaceri. Astfel, cartea capata ritmul unui film hollywoodian, dinamic, fiind nu doar o lucrare monografica, foarte minutios documentata si scrisa. Personajele apar in diverse ipostaze pe parcursul capitolelor, scotandu-se in evidenta complexitatea actiunilor si personalitatii lor. Fotografiile de arhiva dau savoare lecturii, facandu-ne sa traim acele vremuri framantate.