Numarul 52 / august 2016

Nimic fara banci

ionut.balanIonut BALAN – bloguluibalan.ro

Criza a accentuat, in randurile publicului larg, unele prejudecati negative la adresa bancilor. De la a critica justificat unele aspecte negative s-a ajuns la a se pune exclusiv in carca sistemului bancar toate relele recesiunii, precum si dificultatea de a iesi din ea. Printre altele, s-a repetat pana la satietate ca bancherii iti dau umbrela cand e soare si ti-o iau inapoi cand ploua (dau imprumuturi cu usurinta cand economia creste si inaspresc conditiile de creditare cand vine criza, agravand-o) si ca bancile pun costurile creditelor neperformante, acordate rau-platnicilor, in sarcina debitorilor disciplinati.

Cum sa te bucuri de viata in timp ce planifici

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

“Failing to plan is planning to fail”

Steven Covey

Exista, in viata fiecarei persoane, un numar de comportamente despre care stie ca sunt sanatoase, dar nu sunt practicate. Asadar, exista un “trebuie” care este atasat mai intens sau mai putin pentru anumite actiuni, pentru ca “asa e bine”. Scuzele cele mai frecvente si acceptabile social pentru care acestea nu se produc sunt: “n-am timp”, “n-am bani” si “am sa fac mai tarziu”. Adevarurile cele mai frecvente, dar mai greu acceptabile social, sunt: “nu stiu”, “nu vreau sa invat”, “nu-mi pasa” si “n-am chef”.

Asadar, desi este just ca nu avem resurse suficiente sa facem tot ce credem ca ar trebui sa facem, la fel de just este ca fiecare obtine satisfactii si rezultate in functie directa de cum isi gestioneaza resursele pe care le are.

Boala falselor criterii de promovare

Zemanta Related Posts ThumbnailCristian POPESCU – prodecan FEAA, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Se discuta acum, pentru a n-a oara, despre criteriile de promovare si abilitare a profesorilor din universitati. Am primit un draft cu propuneri. Ma asteptam sa fie mai exigente decat cele de pana acum, dar am constatat ca, de fapt, sunt draconice. Se pare ca, in goana dupa mult dorita performanta, s-a ales calea cea mai daunatoare: supra-reglementarea. Comisia CNATDCU, cea care stabileste criteriile, considera ca, prin inasprirea conditiilor, profesorii vor deveni mai buni. Este, evident, o necunoastere a modului in care functioneaza natura umana. Mises, unul dintre marii specialisti in comportament uman, spunea ca o regula impusa nu conduce decat la gasirea unor noi solutii si nu la rezolvarea problemei. Ca sa fiu mai explicit, atunci cand, intr-un parc, administratorul nu face  o alee pe drumul cel mai scurt intre punctul de intrare si cel de iesire, trecatorii  isi vor croi propria lor alee, trecand peste spatiul verde. Asa e si aici. Reglementarea si criteriile restrictive nu vor rezolva o problema ci vor conduce la gasirea unor noi solutii pentru atingerea obiectivelor indivizilor interesati.

Capitalul in secolul XXI – o abordare controversata

Coperta Capitalul in secolul XXIBogdan CAPRARU

Caracterizata de Paul Krugman “Cartea ce va schimba modul in care percepem societatea si in care gandim economia”, lucrarea lui Thomas Piketty intitulata “Capitalul in secolul XXI este o carte “altfel”! Ca urmare, a iscat controverse mari in randul unor categorii de cititori. Mai mult decat atat, in scurt timp de la publicare, au aparut alte lucrari “anti-Piketty”. Asta face cartea si mai atractiva de citit! Esenta cartii se bazeza pe ideea ca in actuala societate, inegalitatea si concentrarea de avere creeza probleme grave. Autorul nu se declara cu totul impotriva inegalitatti, ci doar daca aceasta inegalitate nu este justificata. Pledoaria sa se indinde de-a lungul a mai bine de 800 de pagini. Meticulos, autorul isi fundamenteaza discursul bazat pe gandirea economica de pana in prezent si pe baze de date care merg pana in secolul al XIX-lea. De asemenea, munca sa de cercetare a vizat si folosirea unor surse din literatura, in special romanul secolului al XIX-lea, pentru a aduna date despre nivelul de viata si averile diferitelor grupe sociale din Marea Britanie si Franta (in special Jane Austen si de Balzac).

O viziune despre banking-ul contemporan

banner coperta fara reflectii capraruNorel MOISE – redactor sef Piata Financiara

Se spune ca un jurnalist se poate considera consacrat atunci cand, aruncand o privire in urma si recitind ceea ce a scris de-a lungul anilor, poate selecta un numar suficient de articole care, adunate, sa poata incapea in paginile unui volum. Si cand spun “sa incapa” nu ma refer la sensul fizic, cantitativ (vorba ceea, hartia suporta orice, din pacate), ci la cel calitativ. E vorba de articole de substanta, consistente, care sa aiba continuitate in abordarea unui sector sau fenomen, sa nu fie distonante si sa zugraveasca istorii, chiar ghicind trenduri potentiale. Poate pare simplu, la o prima vedere, dar nu e deloc asa. Unora le ia o viata sa poata realiza un astfel de volum. Altora le e mai usor.

Antreprenori romani pe scena businessului international din Dubai

Afis-A4-WEB 2“Orice poveste incepe cu “a fost odata”.  A ta nu s-a intamplat demult.  Intr-una din zilele senine, curajul si pasiunea te luau de mana si te purtau  spre nu stii ce zari. Cu fiecare clipa simteai cum totul incepea sa prinda contur. Porneai la drum sa descoperi lumea, lumea antreprenoriatului. Fiecare afacere e o poveste, iar Tu, antreprenorule, esti un actor pe scena propriului business. Desi uneori simti ca ritmul e ametitor, iar scenariul a scapat de sub control, de fiecare data iti joci piesa pana la capat. Respiratia iti ingheata pentru o clipa, cand te gandesti la succes international, cand se deschide Cortina si trebuie sa-ti spui povestea in fata unor spectatori straini. Chiar daca de ceva vreme exersezi in culise, privirea iti tradeaza emotia, pentru ca acum ai ocazia sa-ti faci intrarea pe covorul antreprenoriatului international.”

Comunitatea Afaceri.ro merge in Marea Britanie pentru prima editie a misiunii economice pe pamant britanic

london_big_ben_phone_boxSeria evenimentelor internationale Afaceri.ro, sezonul de toamna, debuteaza in acest an cu o misiune economica in Marea Britanie: Londra-Hampshire, aflata la prima editie. Aceasta va avea loc in perioada 19-23 octombrie si este dedicata companiilor din IT, din industriile creative si producatorilor din toate sectoarele.

Misiunea economica se desfasoara inclusiv ca urmare a invitatiei Camerei de Comert din Hampshire, care organizeaza, pe data de 20 octombrie, Conferinta Roots to Growth, ocazie cu care delegatii romani vor avea avantajul de a participa la intalniri cu firme din Marea Britanie. La eveniment au confirmat deja prezenta, in calitate de speakeri, persoane renumite si experti in business, care vor aborda subiecte si vor raspunde la intrebari pe teme precum: dezvoltarea afacerilor, ocuparea fortei de munca, modalitati de finantare a cresterii afacerii, Internet of Things, oportunitati de afaceri in viitor, cresterea bazelor de clienti, oportunitati de export post-Brexit.